Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Surut lihottavat lastakin

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Lapsi lihoo, jos hän syö enemmän kuin kuluttaa. Juttu ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, ravitsemusterapeutti Marja Kalavainen KYS:stä sanoo.

"Suurella osalla ylipainoisista on geneettinen alttius lihoa. Heille painon kurissa pitäminen vaatii enemmän työtä."

Usein lihavien vanhempien lapsetkin ovat lihavia. Geenien lisäksi kyse voi olla elintapojen periytymisestä.

Joskus lapsen ylipaino liittyy sairauteen, esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaan, koululääkäri Paula Häkkänen Helsingistä sanoo. Se on kuitenkin hyvin harvinaista.

"Lihomisen takaa voi löytyä koulukiusaamista, yksinäisyyttä tai oppimisen ja keskittymisen häiriöitä. Painokäyrässä voi näkyä myös esimerkiksi vanhempien avioero tai läheisen kuolema."

Teinien painon nousu liittyy joskus urheilun lopettamiseen. Jos syöminen jatkuu ennallaan, se näkyy pian painossa.

Lasten painoa arvioidaan Suomessa pituuspainolla. Siinä verrataan lapsen painoa samanpituisten tyttöjen tai poikien keskipainoon. Alle kouluikäinen on ylipainoinen, jos pituuspaino on 10–20 prosenttia ja lihava, jos pituuspaino ylittää 20 prosenttia. Kouluikäisellä luvut ovat 20–40 prosenttia ja yli 40 prosenttia.

Rasvan määrän voi arvioida vyötärön ympärysmitan ja pituuden suhteella. Jos vyötärön mitta on vähemmän kuin puolet pituudesta, kaikki on ok.

Lihomisesta kielii se, että lapsen paino nousee yli 10 prosenttia samassa ajassa kun hän kasvaa viisi senttiä pituutta.

Yli 2-vuotiaiden lasten ylipainoa ja lihavuutta arvioidaan painoindeksin avulla. Se kertoo, mikä lapsen painoindeksi tulee olemaan 18 vuoden iässä, jos hänen painonkehityksensä jatkuu ikätovereihin verrattuna samalla tasolla.

Ylipainoisia tai lihavia 12–18-vuotiaita on nyt kolme kertaa enemmän kuin 30 vuotta sitten.

Pituuspainokriteereiden mukaan määriteltynä 5-vuotiaista tytöistä ylipainoisia ja lihavia oli 2000-luvun puolivälissä noin joka neljäs. Pojista ylipainoisia tai lihavia oli lähes joka viides.

Ylipainoisen lapsen riski tulla ylipainoiseksi aikuiseksi on vähintään kaksinkertainen normaalipainoisiin lapsiin verrattuna. Nuorilla riski on vielä suurempi, nelinkertainen.

Lihavista aikuisista kuitenkin vain joka viides oli lihava jo lapsena.

 

Lasten painoindeksin laskin: www.terveyskirjasto.fi/xmedia/pgr/200.036.html

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!