Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä tehdä, kun lapsi lihoo?

Hyvinvointi
 
Jaana Laitinen
Lauri Voutilainen
Kuva: Lauri Voutilainen

Pituuskasvu poistaa monen lapsen ylipainon, mutta ei kaikkien. Jos painosta huomauttaa lapselle, se pitää tehdä tämän itsetuntoa kolhimatta.

"Syötkö paljon karkkia?" kouluterveydenhoitaja kysyi Minnan 8-vuotiaalta tyttäreltä Siniltä koulussa.

Sini kertoi kotona asiasta. Se sai Minnan ajattelemaan tyttären painoa, joka oli tosiaan noussut. Sitä ei perheessä ollut huomattu, sillä tyttären syömätavat olivat hyvät. Kuitenkin tytär oli lihomassa.

Artikkeliin liittyvät

Samassa tilanteessa ollaan monessa muussakin perheessä. Yhä useampi lapsi on ylipainoinen tai lihava. Varsinkin ala-asteikäiset ja teinit lihovat.

Miten lapsen pulskistumiseen oikein voi puuttua?

Jos lapsi on leikki-ikäinen tai alakoululainen, hänelle ei saa puhua painosta, ulkonäköasioista tai terveysriskeistä.

Lapsi ei myöskään saa asiantuntijoiden mukaan laihduttaa, jos pituuskasvu on vielä kesken. Laihdutuskuuri voi haitata kasvua ja murrosiän kehitystä.

"Lapsen elintapoja tulisi muuttaa ilman, että tekee asiasta numeroa", hyvinvointi- ja terveystyön suunnittelija Mari Inkinen Mannerheimin lastensuojeluliitosta sanoo.

Tähän päätettiin pyrkiä Minnankin perheessä. Siniltä salattiin, että hänen painoaan seurattiin.

"Emme halunneet aiheuttaa Sinille paineita asiasta, varsinkin kun nuoremmat sisarukset olivat hoikkia ja urheilullisia", Minna sanoo.

Vanhempien tehtävä on selvittää, mistä lapsen ylipaino johtuu. Lapsi ehkä viettää aikaansa tietokoneen tai tv:n ääreessä, ei leiki eikä liiku, syö karkkia ja sipsejä tai napostelee välipaloja. Joskus lapsi syö terveellistä ruokaa, mutta liikaa. Näin oli Sinin tapauksessa.

"Huomasimme, että Sini syö enemmän kuin muut lapsemme. Hän selvästi piti hyvästä ruoasta ja otti sitä usein lisää", Minna muistelee.

Minna ja hänen miehensä olivat hoikkia ja liikkuivat paljon. Monissa muissa perheissä ylipaino on kuitenkin koko perheen yhteinen ongelma: lihavilla lapsilla on lihavat vanhemmat.

"Silloin tarvitaan koko perheen elämäntapojen muutosta", ravitsemusterapeutti Marja Kalavainen Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) lasten ja nuorten klinikalta sanoo. Hän on tutkinut lasten ylipainon hoitoa väitöskirjassaan.

Kun lapsen lihomisen syy on selvillä, vanhemman tehtävä on korjata tilanne. Minnan perheessä Sinin mieliruokia alettiin tehdä harvemmin. Maidot, juustot ja muut jokapäiväiset elintarvikkeet vaihdettin vähärasvaisiksi. Hedelmiä nostettiin tarjolle vatiin keittiöön.

Sini sai luvan ulkoiluttaa perheen koiria. Se lisäsi hänen liikuntamääräänsä arjessa.

Jos painon nousu pidetään kurissa, monen lapsen ylipainon poistaa pituuskasvu. Jos näin ei tapahdu, varsinaisesti laihduttamaan voi ryhtyä vasta silloin, kun pituuskasvu on päättynyt.

Yläasteikäisen ja teinin kanssa voi jo puhua painosta, mutta ei toruen, kieltäen tai syyllistäen.

"Ylipaino on arka asia aikuisellekin. Ei ole kiva, jos joku huomauttaa, että mahasi muuten pömpöttää. Siksi nuoren kanssa asia pitää ottaa esiin lempeästi kysymyksinä, ei huomauttamalla", painoasioihin erikoistunut psykoterapeutti, tutkija Susanna Angle sanoo.

Lapselta voi kysyä, miten sinulla menee, jaksatko vielä harrastaa tai onko sinua kiusattu koulussa. Hänen kokemuksiinsa painosta ja sen aiheuttamista ongelmista kannattaa tarttua, Angle kannustaa.

"Nuoren kanssa voi sopia, mitä asialle tehdään yhdessä."

Tutkimusten mukaan painoon puuttuminen ei kolhi lapsen itsetuntoa, jos se tehdään pehmeästi. Rajulle laihdutuskuurille nuorta ei pidä passittaa. Tähtäin on pitkän ajan tuloksissa ja hyvien elämäntapojen oppimisessa.

"Vanhempien rooli on kannustaa, antaa tukea ja osallistua. Kun perusta on kunnossa, yksi mäkkärissä käynti kavereiden kanssa ei kaada mitään", sanoo Angle.

Jos lapsen paino mietityttää, neuvolasta ja kouluterveydenhuollosta saa apua. Niissä on seurattu lapsen painon ja pituuden suhdetta.

Sininkin painon nousu tuli esiin kouluterveydenhoitajan käyristä.

Käyristä näkyy tärkeä pitkän ajan kehitys. Tasainen lihominen johtaa helposti lihavuuteen aikuisena. Se on sen vuoksi pahempi kuin äkillinen painon nousu.

Neuvolalla ja kouluterveydenhuollolla on omat ohjelmat, joilla painoon voidaan puuttua. Vaikeasti lihavia lapsia autetaan sairaaloiden ryhmissä.

"Vanhemmat tuntevat usein syyllisyyttä lapsen ylipainosta. Täällä ei kuitenkaan mollata tai arvostella ketään", kouluterveydenhuollon lääkäri Paula Häkkänen Helsingistä sanoo.

Neuvolat ja kouluterveys auttavat selvittämään, mistä lapsen pulskuus aiheuttuu. Usein vanhemmat ovat neuvottomia, jos kotikonstit eivät tepsi. Tutkimusten mukaan vanhemmat eivät tahdo huomata, että lapsi on ylipainoinen.

"Kun lihomisen syy keksitään, pystymme tekemään sille paljon yhdessä vanhempien kanssa", Häkkänen kannustaa.

Miten Sinin painon sitten kävi?

Tyttö alkoi uudella ruokavaliolla ja koiran ulkoilutuksella hoikistua.

"Siihen pyrittiinkin. Ei nopeaan laihtumiseen vaan rauhalliseen painon tasaantumiseen", Minna kertoo.

Minna on tyytyväinen, että Sinin paino saatiin kuriin ennen kuin tyttö huomasi asian itse tai joutui vaikkapa kiusatuksi. Varsinkin teini-iässä ylipaino olisi saattanut olla kipeä asia.

Nykyään Sini on hoikka opiskelija, joka edelleen nauttii hyvästä ruoasta. Paino ei ole aiheuttanut huolta alakouluvuosien jälkeen.

 

Minnan ja Sinin nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!