Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako lasta kieltää syömästä?

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

1Saako lasta palkita laihtumisesta?
Kyllä ja ei. Raha-, vaate- tai lelupalkintoja ei pidä antaa, vaan palkinnon tulisi olla hyvä olo ja se, että hyvästä olosta iloitaan vanhemman kanssa. Kyse on terveellisten elämäntapojen oppimisesta ja kivojen asioiden tekemisestä, eikä siihen pidä sotkea palkintoja tai rangaistuksia.

 

2Voinko antaa lapselle nettiaikaa vastineeksi liikunnasta?

Tällekään tielle ei pidä lähteä. Olisi hyvä, että lapsi oppisi liikkumaan liikunnan ilosta. Se kantaa aikuisuuteen asti.

 

3Miten estän lasta syömästä liikaa?
Alle 10-vuotias lapsi syö sitä, mitä aikuiset laittavat ruuaksi. Ruokaa ei kannata ostaa tai laittaa enemmän kuin aiotaan syödä. Jos herkkuja halutaan syödä, se pitää tehdä suunnitelmallisesti. Herkut ostetaan ja syödään, kuten on sovittu. Niitä ei kannata ostaa kotiin vierasvaraksi tai kaapin täytteeksi. Silloin on vaara, että niitä tulee naposteltua kaiken aikaa.

 

4Saako lasta kieltää syömästä?

Saa, varsikin jos kyse on ahmimisesta tai ylensyömisestä. Asia pitää hoitaa nätisti, ei nöyryyttämällä julkisesti. Jos lapsi syö tavan vuoksi tai täyttääkseen ikävystymistä, hänelle pitää tarjota muuta tekemistä. Kotona pitää olla terveellisiä välipaloja, hedelmiä ja vihanneksia, jos lapsi on kova napostelija.

 

5Kannattaako leipä jättää pois lapsen ruokavaliosta?
Siinä ei ole mitään järkeä. Lapsi tarvitsee kuituja kuten aikuinenkin. Niitä saa parhaiten tummasta leivästä. Vaalean leivän syöntiä voi vähentää.

 

6Onko hyvä välttää lapsen mieliruokia?

Ei. Lapsi saa syödä mieliruokiaan ja nauttia ruuasta. Jos mieliruoka on pitsaa, sitä ei tietysti pidä syödä joka päivä vaan silloin tällöin. Ei ole tarkoitus kieltää nautintoja lapsen elämästä vaan muuttaa elämäntapoja pysyvästi terveellisiksi.

 

7Saako lapsi käyttää kevyttuoteita, esimerkiksi rasvatonta maitoa?

Saa. Liikkuva, aktiivinen lapsi voi kuitenkin syödä tavallista perusruokaa.

 

8Lihottaako sokeri lasta enemmän kuin rasva?
Kyllä ja ei. Rasvasta saa yli kaksi kertaa enemmän energiaa kuin sokerista. Lasten saaman sokerin määrä on kasvanut ja rasvan määrä vähentynyt 1970-luvulta 2000-luvulle. Samalla ylipainoisten ja lihavien lasten määrä on yli kaksinkertaistunut. Eli suomalaisia lapsia lihottaa sokeri.

 

9Pitääkö siis lapsilta kieltää karkit?
Karkeista saa nauttia, kunhan se tehdään suunnitelmallisesti, esimerkiksi karkkipäivänä, ja määrät pidetään kohtuullisina. Lapsen paino ei ole karkeista kiinni. Painon hallinnassa on tärkeää, että lapsi saa hyvää ruokaa viisi kertaa päivässä, liikkuu ja nukkuu riittävästi.

 

10Kannattaako pitää ruokapäiväkirjaa lapsen syömisistä?

Päiväkirjoja ei tarvita kotona omin päin. Se tekee syömisen turhan monimutkaiseksi ja hankalaksi. Ruokapäiväkirjaa voidaan käyttää lääkärin tai muun terveydenhuollon asiantuntijan ohjauksessa, jos lapsi on sairaalloisen lihava. Häntä hoidetaan erikoissairaanhoidossa jo silloin.

 

Asiantuntijoina lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo THL:stä ja lastentautien erikoislääkäri Anna Kotiranta-Ainamo HYKS:n Lastenklinikalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!