Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näistä nivelet nauttivat – viisi tapaa ehkäistä nivelvaivoja

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Tiesitkö, että niveliäkin voi hoitaa? Tässä asiantuntijoiden vinkit, kuinka ehkäistä nivelvaivoja.

1. Tasapainolauta kylpyhuoneeseen

Ylipainon ja liikkumattomuuden lisäksi moni nivelvaiva saa alkunsa loukkaantumisesta. Tasapainon kehittäminen ehkäisee onnettomuuksia ja vahvistaa lihaksia.

Minuutti seisoskelua tasapainolaudalla aamuin illoin riittää. Yhdistä tasapainoilu johonkin päivittäiseen rutiiniin, vaikka hampaidenpesuun, vinkkaa ortopedi ja urheilulääkäri Tapio Kallio.

2. Älä ahnehdi joogasalilla

Oikein tehtynä venyttelyn ja joogan ei pitäisi rasittaa niveliä lainkaan. Astanga- eli voimajoogan harrastajilla tavataan kuitenkin jonkin verran nivelkierukkavaurioita. Ne johtuvat siitä, että lajissa on pyritty etenemään liian nopeasti. Älä anna painaa itseäsi asentoihin, joihin niveltesi liikkuvuus ei riitä.

3. Puolikyykkyyn aamuin illoin

Puolikyykky on helppo harjoitus, joka vahvistaa polviniveliä tukevia reisilihaksia sekä nilkkaa ja lonkkaa. Liike vähentää vaivojen todennäköisyyttä, vinkkaa Kallio vinkkaa.

Asetu tuolin selkäpuolelle ja tartu toisella kädellä selkänojasta. Koukista polvet ja nouse ylös 20–25 kertaa. Älä kyykkää liian syvälle, vaan jätä polvet vähintään 90 asteen kulmaan. Tarkista, että polvet eivät lähesty toisiaan vaan mieluummin aukeavat aavistuksen.

Kun otat tavaksesi tehdä kaksi kyykkysarjaa aamuin illoin, nivelesi kiittävät varmasti.

4. Satsaa lenkkitossuihin

Paljasjalkajuoksu sopii niille, joiden jalkojen lihakset ovat ennestään vahvat. Peruskuntoilijan on parempi pitäytyä lenkkitossuissa, jotka tukevat kunnolla jalkaa ja jalkaholvia. Mukavuudellakin on merkitystä – hyvillä tossuilla juoksu rullaa, ja lähdet luultavammin uudelleen lenkkipolulle.

5. Lopeta tupakointi

Jos suvussasi on reumaa, tupakointi on niitä harvoja riskitekijöitä, joihin voit itse vaikuttaa. Tupakka ärsyttää elimistön puolustusjärjestelmää ja voi laukaista reuman.

Vinkkejä antoivat Tapio Kallion lisäksi reumatologit Markku Kauppi ja Markku Hakala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!