Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko kovat kuukautiskivut merkki kivuliaasta synnytyksestä?

Hyvinvointi
 
Heidi Väärämäki  
Colourbox / colourbox.com
Kuva: Colourbox / colourbox.com

1) Mistä kuukautiskivut johtuvat?
Kuukautiskipujen syynä ovat kohdun limakalvon erittämät prostaglandiini-kudoshormonit, jotka aiheuttavat kuukautisvuodon aikaan kohdun supistelua, kohdun verenkierron heikkenemistä ja kipua.

Prostaglandiinien eristys on yksilöllistä: mitä enemmän prostaglandiineja erittyy, sen kipeämmät kuukautiset ovat.

2) Miksi ibuprofeeni auttaa kuukautiskipuihin paremmin kuin parasetamoli?

Ibuprofeiini estää nimenomaan prostaglandiinien eritystä ja sitä kautta lievittää kipua. Parasetamolin kipua lievittävä mekanismi on hieman epäselvä.

Ibuprofeiinin suositeltu maksimiannos on 800 milligrammaa kolme kertaa päivässä eli 2 400 milligrammaa vuorokaudessa. Parasetamolia taas saisi ottaa yksi tai kaksi 500 milligramman tablettia kerralla kolme kertaa päivässä eli 3 000 milligrammaa vuorokaudessa. Lääkkeitä voi ottaa myös yhdessä.

3) Jos särkylääkkeitä joutuu syömään monta päivää aina kuukautisten aikaan, voiko lääkkeistä aiheutua vuosien mittaa haittavaikutuksia?

Kuukautisten aikana otetut särkylääkkeet aiheuttavat hyvin harvoin vakavia haittavaikutuksia. Sen sijaan ibuprofeiinin pitkäaikainen päivittäinen käyttö voi altistaa ruuansulatuskanavan verenvuodoille, ylävatsakivuille ja lisätä yleistä verenvuotovaaraa. Normaaliannoksilla parasetamoli on pitkäaikaisessa käytössä turvallinen, mutta ylisuuret annokset voivat vaurioittaa maksaa.

4) Millä kipuja voi lievittää lääkkeiden lisäksi?

Ei-lääkkeellisiä hoitokeinoja kuukautiskipuihin ovat yksilöllisesti kuuma- tai kylmähauteet ja suihku, käpertyminen sikiöasentoon tai liikunta. Myös akupunktio auttaa usein kuukautiskipuihin.

5) Ovatko kovat kuukautiskivut merkki siitä, että myös synnytys on tavallista kivuliaampi?

Eivät. Kovat kuukautiskivut eivät ennusta kovia synnytyskipuja.

6) Voiko kuukautisiin liittyä päänsärkyä ja niskakipua?

Verenkiertoon vapautuneet kohdun limakalvon erittämät prostaglandiinit voivat aiheuttaa muita kuukautisiin liittyviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, niska- ja hartiasärkyä, pahoinvointia ja ripulia.

7) Jos kärsii kovista kuukautiskivuista, onko mentävä lääkäriin?
Jos särkylääkkeet eivät toistuvasti auta kuukautiskipuihin ja kipujen takia joutuu olemaan poissa koulusta tai töistä, on syytä mennä lääkäriin. Kipujen syynä voi silloin olla endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella ja se aiheuttaa kudokseen kroonisen tulehdusreaktion.

Kysymyksiin vastasi erikoislääkäri Päivi Härkki Hyksin naistenklinikalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!