Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkit levittävät kahta tautia

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

Punkinpuremasta voi saada bakteeriperäisen borrelioosin tai virusperäisen puutiaisaivotulehduksen.

Borrelioosi on kahdesta punkkitaudista tavanomaisempi, sillä sitä kantaa 10–30 prosenttia punkeista. Tautia esiintyy siellä missä punkkejakin on.

Tartuntatapausten määrästä Suomessa ei ole tarkkaa tietoa, mutta määrä lienee tuhansia vuodessa. Tartuntoja on kuitenkin vähemmän kuin punkinpuremien määrästä voisi päätellä. Tämä johtuu siitä, että borrelioosi siirtyy ihmiseen hitaasti: punkin pitää olla kiinnittyneenä ihoon useita tunteja, jopa yli vuorokauden.

Borrelioositartunnan mahdollisuus pienenee siis merkittävästi, jos tekee luonnossa liikuttuaan punkkitarkastuksen ja poistaa punkin heti havaittuaan sen.

Tauti paranee parin–kolmen viikon antibioottikuurilla, joka aloitetaan heti rengasmaisen punoituksen ilmestyttyä. Aina ihottumaa ei kuitenkaan kehity.

Jos borrelioosi ehtii olla hoitamattomana viikoista kuukausiin, seurauksena voi olla kasvohermohalvaus, säteilevää kipua raajoissa ja sydänvaivoja. Antibioottikuuri tehoaa kaikissa taudin vaiheissa, mutta pitkälle edenneestä borrelioosista voi jäädä pysyviä oireita. Taudinkuvat ovat erilaisia eri puolella maailmaa: Yhdysvalloissa niveloireet ovat tavanomaisia, Euroopassa esiintyy enemmän keskushermosto-ongelmia.

Puutiaisaivotulehdus on selvästi borrelioosia harvinaisempi: sitä esiintyy riskialueilla korkeintaan prosentissa punkkeja.

Virustartunta saattaa aiheuttaa keskushermoston tulehduksen. Tauti on kaksivaiheinen, ja ensimmäisen vaiheen tavallisin oire on kuumeilu. Usein tauti päättyy tähän, mutta noin 20–30 prosentilla sairaus etenee aivokuumeeksi. Sen oireena voi olla niskajäykkyyttä, pahoinvointia, neurologisia häiriöitä ja pahimmillaan neliraajahalvaus. Suomessa yhden ihmisen tiedetään kuolleen puutiaisaivokuumeeseen vuonna 2011.

Viime vuonna Suomessa diagnosoitiin 38 puutiaisaivokuumetapausta.

Puutiaisaivokuumetta vastaan voi suojautua kolmiosaisella rokotesarjalla. Rokote kannattaa ottaa, jos oleskelee pitkään riskialueella ja liikkuu luonnossa. Rokotus ja peittävä vaatetus ovatkin ainoat tavat suojautua taudilta, sillä tartunta tapahtuu punkin syljestä jo minuuttien kuluessa siitä, kun punkki on kiinnittynyt ihoon.

 

Puutiaisten ja puutiaisaivokuumeen levinneisyysalueet kartalla: HS.fi/kotimaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!