Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevät toi jo punkit – 6 asiaa, joita et tiennyt punkkitaudeista

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Puutiaisia on tänä keväänä jo löydetty ihmisiltä ja lemmikeiltä. Mutta tiesitkö, että puutiaisaivokuumeen riski piilee myös raakamaidossa? Tutkijat kertovat kuusi yllättävää faktaa punkkien levittämistä taudeista.

1. Punkki viihtyykin metsässä

Käsitys, jonka mukaan punkit kuhisevat erityisesti heinikossa, saattaa olla myytti.

Artikkeliin liittyvät

Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin punkkien määrää erilaisissa elinympäristöissä lounaissuomalaisella Seilin saarella. Kävi ilmi, että punkkeja esiintyi runsaimmin havumetsässä. Toiseksi eniten niitä oli lehtimetsässä ja kolmanneksi eniten laidunmaalla. Sen sijaan rantalepikossa ja niityillä määrä oli pienempi, vaikka ne on perinteisesti mielletty punkkien suosikkipaikoiksi.

Punkit viihtyvät mustikkametsissä, sillä niissä on punkeille sopivan kosteaa, kertoo Turun yliopiston biologian laitoksen amanuenssi Ritva Penttinen. Kuivassa ja kuumassa ne eivät pysty elämään.

Penttinen varoittaa kuitenkin yleistämästä tutkimustulosta liian innokkaasti.

"Nämä tulokset koskivat vain kahta kesää. Ei voi päätellä, että menenpä tästä heinikkoon, kun siellä ei punkkeja ole."

Puutiaisia kannattaa siis yhä torjua pitämällä pihanurmikko lyhyenä – mutta ihon punkkitarkastus on syytä tehdä myös mustikkamättäällä kyykkimisen päätteeksi.

 

2. Tulevaisuuden uhka: punkista toiseen tarttuva borrelioosi

Tyypillisesti punkki saa borrelioosibakteerin sitä kantavan jyrsijän tai muun eläimen verestä. Poikkeus on niin sanottu Borrelia miyamotoi -bakteerilaji. Se siirtyy punkkinaaraasta suoraan sen muniin, jolloin toukat kantavat tautia jo syntyessään.

Tutkijoita kiinnostaa nyt erityisesti tämän bakteerilajin leviäminen Suomeen. B. miyamotoita ei ole täällä toistaiseksi tavattu, mutta Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä sitä esiintyy.

Jos B. miyamotoi yleistyisi, se merkitsisi sitä, että aiempaa suurempi osuus punkeista olisi borreliabakteerin kantajia.

Tauti saattaisi poiketa myös oireiltaan jonkin verran Suomessa nyt esiintyvästä borrelioosista. Dramaattista tartuntojen kasvua ei kuitenkaan olisi näköpiirissä, sanoo borrelioosia tutkiva kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Jukka Hytönen.

"Ei ole poissuljettua, että muotoa olisi jo Suomessa. Pidän sitä jopa todennäköisenä. Mutta jos sitä olisi merkittävä määrä puutiaisissa, sitä olisi löydetty myös potilailta." 

3. Koirille on borrelioosirokote, ihmiselle ei

Koiran voi rokottaa borrelioosia vastaan. Rokote perustuu samaan antigeeniin eli immuniteetin aiheuttajaan kuin ihmisille kehiteltävä rokote. Miksi ihmisen rokotetta ei siis ole markkinoilla?

"Osasyy voi olla se, että ihmispuolella turvallisuusvaatimukset ovat suuremmat. Eläimille rokotteita voidaan hyväksyä kevyemmin testauksin", borrelioositutkija Jukka Hytönen sanoo.

Samalla kannalla on myös Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti.

"Koirien rokotteen hyödyistä on vasta vähän tietoa. Se, että se on myynnissä, ei tarkoita, että se toimii."

Itse asiassa ihmisen rokotekin on ollut saatavilla, Hytönen kertoo. Se ehti olla hetken markkinoilla Yhdysvalloissa kymmenisen vuotta sitten. Rokote kuitenkin vedettiin myynnistä, sillä se ei käynyt kaupaksi, ja toisaalta sen epäiltiin aiheuttavan sivuvaikutuksena muun muassa niveloireita ja autoimmuuniongelmia.

Uutta rokotetta on kehitetty kiivaasti. Periaatteena on, että rokotteen vasta-aineet tuhoaisivat borrelioosibakteerin punkin sisällä, kun se on veriateriallaan ihmiseen kiinnittyneenä.

Lupaavinta tutkimusta tehdään nyt Itävallassa, mutta suomalaisasiantuntijat epäilevät, että rokotteen kehittäminen kestää vielä vuosia.

 

4. Paarma voi tartuttaa borrelioosin

Joitakin paarmanpureman aiheuttamia borrelioositapauksia on todettu Suomessakin. Professori Olli Vapalahti kertoo todistaneensa yhtä tartuntaa. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että paarmasta saisi borreliabakteerin.

"Ja kaikki muut ötökät voi pyyhkiä kokonaan yli. Hyttysillä ei ole borrelioosin leviämiseen osuutta."

Virusperäinen puutiaisaivokuume (TBE) on toinen puutiaisten levittämistä taudeista. Sitä paarmat eivät levitä lainkaan.

 

5. Taigapunkki kantaa ärhäkkää aivokuumetta

Närpiöstä Simoon ulottuvalla rannikkoalueella esiintyy taigapunkiksi kutsuttua punkkilajia. Se näyttää samalta kuin eteläisempi lajitoverinsa, mutta voi levittää puutiaisaivokuumetta, joka on eteläistä ärhäkämpää.

Tautiin liittyy useammin pitkäaikaisia hermo- ja lihasvaivoja. Puutiaisaivokuumeen aiheuttama ainoa kuolemantapaus Suomessa vuonna 2011 johtui juuri taigapunkin levittämästä taudista.

Myös Borrelia miyamotoi -bakteerin tiedetään olevan taigapunkeilla yleisempi kuin tavallisilla punkeilla. Viron taigapunkeissa sitä esiintyy noin viisinkertaisesti tavallisiin punkkeihin verrattuna. Suomessa miyamotoi-bakteeria ei kuitenkaan ole tavattu.

 

6. Aivokuumeen voi saada raakamaidosta

Huonolla tuurilla puutiaisaivokuumeen voi saada muualtakin kuin punkista – nimittäin raakamaidosta. Raakamaidolla tarkoitetaan maitoa, jota ei ole kuumennettu eli pastöroitu.

Euroopassa tunnetaan useita tapauksia, joissa TBE-virusta kantaneen eläimen maito on aiheuttanut suoranaisen epidemian. Esimerkiksi Virossa parikymmentä ihmistä sairastui vuonna 2005 aivotulehdukseen juotuaan tallinnalaisen supermarketin kampanjassa tarjoiltua vuohen raakamaitoa.

Tavallisimmin tauti tarttuu juuri vuohen raakamaidosta tai esimerkiksi siitä valmistetuista juustoista. Tartunnat lehmänmaidosta ovat harvinaisempia. Syytä ei tarkkaan tiedetä.

Professori Olli Vapalahti pitää riskiä todellisena.

"Meilläkin kasvatetaan vuohia rannikolla, jossa tautia esiintyy. Virus säilyy maidossa päiviä. Epidemia voisi hyvin tapahtua meilläkin."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!