Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tutustui älypuhelinten terveyssovelluksiin: Liikuntamittari oli luotettavin

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Tulevaisuudessa lääkäri määrää potilailleen älypuhelinsovelluksia, uskovat asiantuntijat. Toistaiseksi terveyssovelluksista on lähinnä hupia.

Verenpaineesi on koholla, ilmoittaa lääkäri rutiinitarkastuksessa.

Hän lähettää sinut lisätutkimuksiin – ja kehottaa samalla lataamaan älypuhelimeesi sovelluksen. Se seuraa jatkuvasti verenpainettasi ja tallentaa tiedot suoraan verkkoon. Lääkäri voi seurata vointiasi vaikka päivittäin.

Tähän tapaan älypuhelinsovellukset voivat mullistaa tulevaisuuden terveydenhuoltoa, asiantuntijat uskovat.

Älypuhelinten kehittyminen on tehnyt itsensä mittaamisesta hupia. Mutta todelliset hyödyt paljastuvat, kun terveyssovellukset onnistutaan kytkemään osaksi julkista terveydenhuoltoa, väläyttää Tekesin johtaja Minna Hendolin.

Esimerkiksi suomalainen Taltioni kehittää verkkosivua, joka keräisi mittausten tuloksia asiantuntijoiden käyttöön. Ulkomaisissa teknologiablogeissa spekuloidaan puolestaan Applen Healthbook-ohjelmalla, jonka uskotaan kokoavan mitattavan terveystiedon yhteen paikkaan.

"Yksi etu on, että älypuhelimilla tuloksia voidaan saada pitkältä aikajaksolta sen sijaan, että niitä mitattaisiin vain lääkärikäynneillä", Hendolin sanoo.

Omaa kehoaan aktiivisesti mittaava teknologia-asiantuntija Teemu Arina uskoo, että vastaanotoilla tulee ehkä käytyä vähemmän, kun samat mittaukset voi tehdä kotona.

"Joitakin lääkäreitä se voi ärsyttää, mutta fiksut oppivat käyttämään tietoja yhdessä potilaan kanssa", Arina sanoo.

Tuttu skenaario, sanoo lääketieteen etiikan dosentti Pekka Louhiala Helsingin yliopistosta. Ja erinomainen suuntaus niille, jotka ovat motivoituneita hoitamaan itseään.

"Mutta jos on taipumusta liialliseen itsetarkkailuun, sovellukset voivat ruokkia sitä."

Toisaalta mittailua on tehty iät ja ajat: tarkkailtu kotiin ostettavilla laitteilla verenpainetta tai verensokeria ja kirjattu lukemia ruutupaperille, Louhiala muistuttaa.

"Sovellukset ovat sofistikoitunut versio siitä."

Luultavasti pelkkä älypuhelin ei tulevaisuudessakaan riitä. Elintoimintojen, kuten verenpaineen, mittaamiseen tarvitaan jonkinlainen mittalaite, joka lähettää tiedot kännykkään. Tällaisten lisälaitteiden kauppa käy pian kuumana, Arina ja Hendolin ennustavat.

Applella on patentti kuulokeille, jotka mittavat korvasta kehon lämpötilan ja sykkeen. Googlen silmälasien kamera voidaan kääntää mittaamaan silmän liikkeitä. Parhaillaan tutkitaan, voitaisiinko sen avulla seurata Alzheimerin taudin etenemistä.

"Dubaissa elektroniikkaliikkeessä oli jo iso hylly, joka oli omistettu terveyteen liittyville älypuhelimien lisälaitteille. Niitä myydään samaan tapaan kuin vaihdettavia kännykän kuoria ennen", Teemu Arina sanoo.

Toistaiseksi lisälaitteet ovat hintavia, joten suuri yleisö saa tyytyä melko pinnalliseen mittailuun.

HS:n toimitus tutustui neljään suosittuun sovellukseen, joilla omaa hyvinvointiaan voi mitata. Ongelmitta se ei sujunut, mutta tuloksiakin saatiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!