Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä sovellusta itsensä mittaamiseen

Hyvinvointi
 
Heidi Väärämäki  

Moves seuraa liikkeitäsi

Moves-sovellus seuraa liikunnan määrän eli kävelyyn ja pyöräilyyn käytetyn ajan.
Moves-sovellus seuraa liikunnan määrän eli kävelyyn ja pyöräilyyn käytetyn ajan.

Mikä: Moves tallentaa kävelyyn, juoksuun ja pyöräilyyn käytetyn ajan, taitetut kilometrit ja liikunnan aikana kulutetut kalorit. Muita liikuntasuorituksia, kuten kuntosalikäynnin, voi lisätä itse, vaikka sovellus ei ymmärrä niitä automaattisesti.

Plussat: Moves on helppokäyttöinen. Sovelluksen lataamisen jälkeen se alkaa välittömästi laskea kävely- ja juoksuaskelia ja pyörämatkoja ilman, että sovellus täytyisi aktivoida aina ennen liikkumista. Moves tunnistaa automaattisesti, kun kävely vaihtuu juoksuksi tai juoksu pyöräilyksi. Sovellus ilmoittaa päivän aikana kuljetut matkat, otetut askeleet ja halutessasi myös kuluneet kalorit. Jokaisen suorituksen tietoja voi katsella tarkemmin kyseistä osuutta klikkaamalla. Kalorit ohjelma laskee syötettyjen pituus- ja painotietojen perusteella, mutta oman askeleen pituutta sovellukseen ei voi syöttää.

Miinukset: Puhelinta pitää kantaa koko ajan taskussa tai laukussa, jotta se mittaa liikkeet. Siksi esimerkiksi töissä ja kotona liikkuminen voivat jäädä pois laskuista, jos puhelin ei kulje taskussa.

Huonoin puoli on se, ettei sovellus ymmärrä kovin tarkasti liikunnan rasittavuutta: se laskee samanarvoiseksi kävelyn kahdeksanteen kerrokseen kuin kävelyn tasaisella maalla. Seisomista se ei pidä minään, vaikka se onkin terveyden kannalta huimasti parempi vaihtoehto kuin koko työpäivän istuminen. Liikkeen vauhdin sovellus kuitenkin tunnistaa ja ottaa huomioon kalorilaskelmissa.

Iphone ja Android, ilmainen.
 

Mood Panda tallentaa tunteet

Mood Panda -sovellukseen käyttäjä voi tallentaa mielialojensa vaihtelut.
Mood Panda -sovellukseen käyttäjä voi tallentaa mielialojensa vaihtelut.

Mikä: Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan mielialojen pukeminen sanoiksi lievittää surun, vihan ja kivun tunteita. Tähän tarkoitukseen on useita sovelluksia, ja yksi suosituimmista on Mood Panda.

Sovellus on kuin yksinkertaistettu päiväkirja, johon voi tallentaa tunnetilansa yhdellä näpäytyksellä. Pisteytys on yhdestä kymmeneen, ja halutessaan lukemalle voi kirjoittaa myös perustelut.

Sovellus piirtää graafista käyrää pisteiden perusteella. Sovelluksen kehittäjä lupaa, että omasta mielialasta muodostuu kokonaiskuva, kun tallentaa tuntemuksiaan viikkojen tai kuukausien ajan.

Plussat: Sovellus on sosiaalinen yhteisö, jossa päivitykset näkyvät muille. Sivun parasta antia onkin toisten käyttäjien tsemppaus. Tuntemattoman virtuaalihalaus kohottaa mielialaa.

Anonyymien rehelliset päivitykset saavat Facebookin näyttämään silotellulta.

"Yritän olla iloinen, mutta se on teeskentelyä. Minun on vaikeaa hymyillä tai nauraa", kirjoittaa nimimerkki HF ja ilmoittaa tunnetilakseen kolmosen.

"Tiedän, miltä sinusta tuntuu, pandaystäväni", lohduttaa tuntematon Richard.

Miinukset: Perusasetuksena on, että omat päivitykset näkyvät muille käyttäjille. Se voi aluksi yllättää. Sovelluksen sosiaalinen puoli avautuu vain englannintaitoisille.

Iphone ja www.moodpanda.com, ilmainen.
 

Stress Check mittaa stressin sormenpäästä

Stress Check -sovellus väittää pystyvänsä päättelemään stressin määrän sykevälivaihtelun perusteella.
Stress Check -sovellus väittää pystyvänsä päättelemään stressin määrän sykevälivaihtelun perusteella.

Mikä: Stress Check -niminen sovellus väittää, että se pystyy mittaamaan sykevälivaihtelun ja päättelemään siitä, miten stressaantunut käyttäjä on. Stressiä on sitä enemmän, mitä tasaisempana sydämenlyöntien välinen aika pysyy.

Kas näin se toimii: sormi kännykän kameran linssille ja mittari käyntiin. Sitten valitaan yksinkertaisista kuvakkeista, mikä stressitekijä itseä juuri nyt painaa. Noin minuutin kuluttua ruudulla lukee, onko stressitaso kohollaan.

Plussat: Helppokäyttöisyys. Sovelluksen graafinen ilme on mukavan simppeli. Tulosten odottelun aikana ruudulle ilmestyy tietoiskuja stressistä. Mittaus pakottaa keskeyttämään muut puuhat hetkeksi, mikä ei liene stressin keskellä pahitteeksi.

Miinukset: Epämääräisyys. Sykevälivaihtelua käytetään kyllä stressitason määrittelyyn, mutta voiko kamera tunnistaa sen sormesta? Onko minuutti todella riittävä aika siihen?

Päätän kokeilla saman kehittäjän sykemittaria, joka myös toimii sormi linssiin -periaatteella. Samalla tunnustelen toisella kädellä pulssiani – ja kyllä, mittari tunnistaa sykkeen osapuilleen.

Mutta stressimittauksen tuloksia on silti vaikeaa niellä. Stressitasoni on matala, vaikka tunnen olevani hermostunut. Ja miksi mittari kertoo keskimääräisestä stressistä, kun laite vain makaa pöydällä eikä sormea ole lähimaillakaan?

Iphone ja Android, 1,79 e.
 

Sleep Cycle valvoo unen laatua

Sleep Cycle -sovellus tarkkailee nukkujan liikehdintää ja unen määrää.
Sleep Cycle -sovellus tarkkailee nukkujan liikehdintää ja unen määrää.

Mikä: Sleep Cycle -sovellus tarkkailee nukkujan liikehdintää iPhonen

kiihtyvyysanturin avulla. Ennen nukkumaan menoa käyttäjä määrittelee puolen tunnin aikaikkunan, jonka aikana haluaa herätyksen. Puhelin asetetaan tyynyn viereen. Sovellus väittää herättävänsä nukkujan unisyklin kevyen unen vaiheessa, jotta herääminen olisi helpompaa.

Sleep Cyclea pitää käyttää viisi yötä ennen kuin se antaa tuloksia unen laadusta. Laadukkaan unen sovellus määrittelee mahdollisimman pitkänä ja rauhallisena nukkumisena.

Viikon testijakson perusteella nukun yössä 2–4 unisykliä (yksi unisykli koostuu vilke- eli REM-unesta ja ei-REM-unesta). Parhaan arvosanan eli 100-prosenttisen unenlaadun sain reilun 9 tunnin yöunilla, jonka aikana sovellus mittasi 4 unisykliä.

Plussat: Helppokäyttöisyys: kännykän oman herätyskellon sijaan on vaivatonta valita Sleep Cyclesta herätysaika (kännykän voi laittaa yöksi lentokone-tilaan, jos ei halua sen olevan koko yötä verkossa).

Oman unen laadun tarkkailu on koukuttavaa puuhaa. Sovellus piirtää selkeät käyrät unen kestosta ja laadusta, mikä kannustaa menemään aikaisemmin nukkumaan.

Viikon testijakson aikana tunsin herääväni tavallista virkeämpänä. Herätysääni on seesteinen.

Miinukset:

Käyttäjän on vaikea selvittää, miten luotettavasti sovellus tunnistaa unisyklit ja mittaa unen laatua. Ja vaikuttaako vieressä nukkuvan puolison liikehdintä tuloksiin?

Iphone, Ipad, ilmainen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!