Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stressiin voi löytyä luonnollinen apu B-vitamiineista

Hyvinvointi
 
Lauri Seppälä
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Aivot kaipaavat B-vitamiinia rauhoittuakseen. Stressi, masennus sekä muistin takkuaminen voivat olla yhteydessä B-vitamiinin puutteeseen.

Kun stressi painaa ja mieli on maassa, harvalla tulee ensimmäiseksi mieleen B-vitamiinin tarve.

Viime vuosien tutkimukset kuitenkin kertovat, että B-ryhmän vitamiineilla on mahdollista kohentaa mielialaa ja lievittää stressiä. Niitä voi hyvällä syyllä kutsua "hermovitamiineiksi".

Artikkeliin liittyvät

Tarkkaan ottaen B-vitamiini on ryhmä, johon kuuluu kahdeksan vesiliukoista vitamiinia. Se tarkoittaa, että ne poistuvat elimistöstä melko nopeasti virtsan mukana. Ryhmän vitamiineja esiintyy yleensä samoissa ruoka-aineissa, kuten kala-, liha- ja sisäelinruuissa, maidossa, kuivahiivoissa, kokojyväviljoissa, pähkinöissä ja siemenissä.

Nämä "hermovitamiinit" ovat välttämättömiä aineenvaihdunnassa, energiantuotannossa ja punasolujen muodostumisessa. Lisäksi B-vitamiinit tukevat aivosolujen toimintaa ja edistävät serotoniinin muodostumista. Serotoniini on aivojen välittäjäaine, joka kohentaa mielialaa ja säätelee unta sekä sydämen ja verisuonten toimintaa.

Stressiin saattaa löytyä luonnollinen korjaussarja juuri B-vitamiineista. Australialaisen Swinburnen yliopiston tutkijat selvittivät lisäravinteena nautitun B-vitamiiniyhdistelmän vaikutusta työperäiseen stressiin 90 päivän hoitojaksolla. Testissä otettiin huomioon koehenkilöiden yksilölliset persoonallisuuserot sekä työn vaatimukset.

Koehenkilöt käyttivät vahvaa B-vitamiiniyhdistelmää 30–90 päivää. Heidän stressitasonsa madaltui 19 prosenttia.

Lisäksi jännittyneisyys, ahdistus, masennus, vihamielisyys sekä väsymys aleni B-vitamiinia ottaneilla. Sen sijaan lumelääkettä nauttineilla ei havaittu mitään muutoksia.

Tutkijoiden mukaan B-vitamiinit tarjoavat yhden halvan hoitokeinon sekä työstressiin että yleisesti mielialaongelmiin.

Vaikeammissakin mielenterveyden häiriöissä B-vitamiinivajeella voi olla osansa. Esimerkiksi japanilaisen Okayaman yliopiston tutkimuksessa selvisi, että paniikkihäiriöistä ja hyperventilaatiosta eli ylihengityksestä kärsineillä oli puutosta B6-vitamiinista sekä raudasta. Terveellä koeryhmällä kyseistä puutosta ei todettu.

Entäpä sitten masennus? B-vitamiineja ei voi ohittaa silloinkaan.

Lääketieteen tohtori Jussi Seppälän väitöstutkimuksesta selvisi, että niukka foolihapon ja B12-vitamiinin saanti lisäsi riskiä tietyille masennusoireille, kuten mielialan laskulle. Foolihappo on folaatin eli B9-vitamiinin synteettinen muoto eli foolihappoa on esimerkiksi vitamiinipillereissä.

"Melankolisten oireiden riski oli lähes puolet pienempi eniten foolihappoa saaneilla verrattuna pienimmän saannin ryhmään", Seppälä sanoo.

Seppälän tutkimuksissa kävi myös ilmi, että eniten melankolisia masennusoireita oli niillä, joilta löytyivät myös matalimmat B12-vitamiinipitoisuudet. Korkeimpien B12-vitamiinipitoisuuksien ryhmässä masennusoireiden riski ei kohonnut.

Seppälän mukaan tuloksia kannattaa hyödyntää hoitoja suunniteltaessa.

"Kun ihmisellä on diagnosoitu masennus, olisi järkevää mitata myös B12-vitamiinin pitoisuus elimistössä."

Vitamiinipuutosta ei välttämättä aina itse huomaa. Asiantuntijoiden mukaan ainoa varma keino vitamiinitason selvittämiseen on terveysasemalla tehtävä laboratoriokoe.

Hälytysmerkkejä B-vitamiinien puutoksesta voivat olla väsymys, voimattomuus, muisti- ja keskittymishäiriöt, käsien ja jalkojen puutuminen tai pistely, iho-oireet ja suupielten haavaumat.

Jos B-vitamiinien puutos pitkittyy, se voi johtaa pysyviin vaurioihin hermostossa ja muistissa. B-vitamiinien vajaus lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, suolistosyöpiin, masennukseen sekä muistisairauksiin. B12-vitamiinin puutoksesta seuraa kohonnut riski sairastua Alzheimerin tautiin tai muuhun dementiaan.

Hyvä uutinen on se, että suomalaisilla B-vitamiinin saanti on yleisesti hyvällä tolalla, kertoo Finnravinnon raportti vuodelta 2007. Poikkeuksen muodostaa folaatti, jota on erityisen paljon kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä.

Asiantuntijoiden mukaan folaatin puutoksessa ilmenee suomalaisen ruokavalion keskeinen puute: kasviksia saisimme kuluttaa lähes kaksinkertaisesti.

Koska B12-vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa, riskiryhmässä ovat kasvissyöjät ja etenkin vegaanit. Heille asiantuntijat suosittelevatkin lisäravinnetta vajauksen ehkäisemiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!