Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiireinen äiti testasi stressinlievityskeinot – testaa, kärsitkö itse stressistä

Hyvinvointi
 
Liisa Takala
Mittaus paljasti, että Laura Mäkisen stressiä helpottaa omien lapsien halaaminen. Kuvassa ovat Onni (vas.), Lenni ja Venla Mäkinen.
Mittaus paljasti, että Laura Mäkisen stressiä helpottaa omien lapsien halaaminen. Kuvassa ovat Onni (vas.), Lenni ja Venla Mäkinen.

Kolmen lapsen kiireinen äiti piti mukanaan stressimittaria kolmen päivän ajan. Tehokkain stressinlievityskeino löytyi läheltä: lapsen halailu.

"Äiti, eikö sun tarvitse tehdä täällä töitä?"

7-vuotias Venla halusi olla ihan varma. Koko perheen risteily oli alkamassa, mutta äidillä ei ollut mukana tietokonetta.

"Oli helpottavaa jättää se kotiin", Venlan äiti Laura Mäkinen sanoo ja naurahtaa.

Keväinen Tallinnan-risteily oli harvinainen hengähdyshetki. Arkena 34-vuotias Laura työskentelee tutkijana ja tekee töitä lääkärinä. Iltapäivät kuluvat 2-, 5- ja 7-vuotiaiden lasten kanssa touhutessa. Kun lapset nukahtavat, Laura nostaa kannettavan pöydälle ja alkaa taas naputella. Kielisyöpää käsittelevän väitöskirjan parissa venähtää helposti puolilleöin.

"Olen alkanut toisinaan tinkiä yöunista, jotta ehtisin harrastaa liikuntaa aamulla ennen kuin lapset heräävät."

Jos Laura ehtii päivällä oikaista itsensä sohvalle, uni tulee heti. Mutta kun illalla pitäisi nukahtaa, päässä voi kuhista niin, että nukahtaminen viivästyy. Silloin hän miettii, onko stressi ottanut elämästä niskalenkin.

Päätimme ottaa siitä selvää.

Lauran stressi-indeksi lauantaina (indeksi perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen. Matala käyrä kertoo stressaavasta vaiheesta ja korkea rentoutumisesta ja palautumisesta. Suora punainen viiva kuvaa suositeltua minimiä unen aikana.)

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Jussi Konttinen ojentaa Lauralle pienen valkoisen mötikän.

Seuraavien kolmen päivän ajan rintakehään kiinnitettävä mittari tallentaa Lauran sykevälivaihtelua. Periaate on yksinkertainen: rentoutuneen ihmisen sydän sykkii luonnostaan hieman epäsäännöllisesti, kun taas tasaisen junnaava syke kertoo stressistä.

Näyteputkiin Laura kerää sylkinäytteitä, joista tutkitaan stressihormonien määrää.

Lisäksi Laura saa tehtäväkseen kokeilla viittä HS:n valitsemaa stressinlievityskeinoa.

Tutkimusten mukaan stressin pitäisi helpottua ainakin puistokävelyllä, hengitysharjoituksilla ja lihaksia rentouttamalla. Myös läheisten halailun on havaittu rauhoittavan, ja onpahan yhdessä tutkimuksessa nimetty jopa maailman rentouttavin musiikkikappale. Laura lupautuu kokeilemaan niitä kaikkia.

Stressi sinänsä on luonnollista, Jussi Konttinen muistuttaa. Se on elimistön tapa vastata ulkoa tuleviin vaatimuksiin. Kun joudumme tiukkaan tilanteeseen, sydämen lyönnit muuttuvat tiheämmiksi, hengitys kiihtyy, lihakset aktivoituvat ja vireystila kohoaa. Kaikki se auttaa meitä selviytymään edessä olevasta haasteesta.

Haitalliseksi stressi muuttuu, kun siitä tulee normaalitila. Vakavimmin stressaantuneiden sydän jyskyttää tasaisesti kuin juna kiskoillaan läpi yön.

Stressi on syyllinen moneen: sydänvaivoihin, nukahtamisvaikeuksiin, vatsakipuihin ja muistiongelmiin.

Kun stressi on kroonistunut, siihen auttavat kunnolla vain järjestelyt, joilla työtä tai muuta kuormitusta vähennetään. Lievemmin stressaantuneet voivat kuitenkin hyötyä rentoutumismenetelmistä. Oikeaa ja väärää keinoa ei ole – joillekin toimivin keino on itsessään stressaava.

Urheilulajeissa tai vaikka esiintymistä vaativissa harrastuksissa stressi voi olla kovaakin, mutta silti työstressi hälvenee.

"Kaikki eivät toki halua tehdä aivojumppaa töiden jälkeen, mutta on harha, että duunista sohvalle tv:n ääreen olisi paras ratkaisu", Konttinen sanoo.

Lauran stressi-indeksi sunnuntaina (indeksi perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen. Matala käyrä kertoo stressaavasta vaiheesta ja korkea rentoutumisesta ja palautumisesta. Suora punainen viiva kuvaa suositeltua minimiä unen aikana.)

"Joskus mies vihjaa huumorilla, että hänestä on tullut yksinhuoltaja", Laura sanoo ja naurahtaa. "Siitä tulee vähän huono omatunto. Mutta hyvä vain, että huomauttaa, kun teen liikaa töitä."

Laura tietää olevansa huono torjumaan kiirettä, sillä hän myös nauttii siitä.

"Olen tehnyt töitä siitä lähtien, kun pääsin 13-vuotiaana ensimmäiseen työpaikkaani."

Asenne saattaa myös suojata Lauraa. Positiivisuus ja ulospäin suuntautunut temperamentti ehkäisevät jonkin verran stressin haittavaikutuksia. Taipumus huolehtimiseen ja negatiivisuuteen puolestaan altistaa oireille.

Mutta ei persoonallisuustyyppi kuitenkaan kokonaan haittoja poista. "Hyvin ekstrovertti ja innostunut henkilö voi tehdä töitä hyvällä fiiliksellä, mutta silti liikaa", Konttinen sanoo.

"Jos kokee käyvänsä ylikierroksilla, kannattaa joka tapauksessa pyrkiä järjestämään elämäänsä palauttavia jaksoja."

Kolme testipäivää on kulunut, ja Laura pääsee kuulemaan sykevälimittarin tallentamia tuloksia. Paperilla näkyy terävähuippuinen käyrä – paljon punaista ja vähän vihreää.

"Päiväsi ovat stressipainotteisia. Se näkyy etenkin myöhäisen illan tutkimustöitä tehdessä. Kestää jonkin aikaa, että pääset rentouttavaan yöuneen", Jussi Konttinen analysoi.

Myös sylkinäytteiden kortisoli- ja amylaasipitoisuudet viittaavat siihen, että Laura käy ajoittain ylikierroksilla. Mutta kun uni tulee, käyrä muuttuu vihreäksi.

"Palautuminen on hyvää. Ei tässä huolestuttavaa ole, paitsi se, että voisit pitää parikin kunnollista vapaapäivää peräkkäin."

"Se on hyvä uutinen. Kuvittelin, että nuorimman lapsen yöheräilyt haittaisivat", Laura sanoo ilahtuneena.

Entä purivatko stressinpoistokeinot?

Lauran stressi-indeksi maanantaina (indeksi perustuu sykevälivaihtelun mittaamiseen. Matala käyrä kertoo stressaavasta vaiheesta ja korkea rentoutumisesta ja palautumisesta. Suora punainen viiva kuvaa suositeltua minimiä unen aikana.)

"Rentouttavin kappale ei ollut erityisen rentouttava – se menee jo stressin puolelle", Konttinen sanoo.

Erityistä hyötyä ei myöskään näytä olleen puistokävelystä eikä sovelletusta rentoutuksesta. Hengitysharjoituksella on sen sijaan havaittavissa pieni vaikutus.

"Siitä tuli kehoon rento ja painava olo", Laura vahvistaa.

Mutta maanantaina iltapäivällä tapahtui jotakin. Lauran stressitaso suorastaan romahti.

"Tässä on ihan selkeä ero", Konttinen näyttää vihreää kohtaa punaisen käyrän keskellä.

Siinä kohdin Laura piti lapsia sylissään sohvalla televisiota katsellessaan. "Eri ihmisiä rentouttavat erilaiset asiat. Sinulle lasten halailu näyttäisi toimivan parhaiten", Konttinen sanoo.

Lauraa naurattaa.

"Ihana tulos! Lapsetkin varmasti ilahtuvat, kun kerron, että äidille määrättiin lisää halailua."

HS:n stressitestillä voit itse selvittää, kärsitkö stressistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!