Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teetkö ennemmin suursiivouksen harvoin kuin pikasiivouksen usein? Ei kannattaisi

Hyvinvointi
 
Jaana Laitinen
Colourbox
Kahvat pitäisi pyyhkiä säännöllisesti.
Kahvat pitäisi pyyhkiä säännöllisesti. Kuva: Colourbox

Kesän juhlasesonki saa mopin viuhumaan monessa kodissa. Kun siivoat, putsaa myös vessan vesihanan alapuoli ja kuivaa keittiön pöytä kunnolla pyyhkimisen jälkeen. Ne ovat nimittäin usein kotien likaisimpia paikkoja.

Siellä missä on likaa, on myös bakteereita ja viruksia, jotka aiheuttavat sairauksia. Lika on mikrobien ruokaa.

Siivouskemian tutkija ja yrittäjä Tuula Suontamo ottaa työkseen mikrobinäytteitä eri pinnoilta. Hän tietää, missä kodin bakteerit ja virukset lymyävät.

Artikkeliin liittyvät

Vessanpöntön vedin on usein likainen, mutta niin ovat myös kahvojen sisäpuolet. Vessan altaan hanan sisäpinnoilta Suontamo on ottanut talteen suurimmat pöpönäytteet.

"Hana voi kiiltää kirkkaana, mutta sen alapuoli onkin likainen. Sitä ei huomata puhdistaa. Se on kuitenkin juuri se paikka, johon sormet osuvat, kun hana avataan – usein pöntöllä käynnin jälkeen", Suontamo sanoo.

Myös muita kahvoja putsataan huonosti. Esimerkiksi jääkaapin oven kahvan sisäpuoli voi olla yhtä likainen kuin keittiön lattia. Jääkaapilla lappaa väkeä pitkin päivää, ja kaikki jättävät sinne mikrobeja sormistaan.

"Vessan ovenkahvat oven sisä- ja ulkopuolella keräävät mikrobeja, samoin itse ovi, jos tapana on työntää se kiinni. Vessan ovi voi olla likaisempi kuin talon ulko-ovi."

Kodinhoidon neuvontatiimin vetäjä Teija Jerkku Marttaliitosta luettelee lisää paikkoja, joihin tahmasormet jättävät mikrobeja: näppäimet, kännykkä, kaukosäätimet, valokatkaisimet, pumppusaippuapullojen painikkeet ja palasaippuat, jotka lilluvat vedessä.

Ikkunalaudoilla viihtyvät muun muassa ulkoa tulleet sieni-itiöt, sillä ikkunalla on kosteutta ja valoa.

Keittiössä tiskirätti kerää likaa ja muuttuu mikrobihautomoksi, jos sitä ei pestä ja kuivata kunnolla. Mikrobit leviävät keittiön pinnoille, jos likaisella rätillä pyyhitään työtasoja.

Yllättäen ruokapöytä on yksi keittiön likaisimpia paikkoja, Tuula Suontamo on huomannut näytteitä ottaessaan.

"Pöytä ehkä pyyhitään likaisella rätillä. Vaikka pyyhe olisi puhdas, pöytä jää likaiseksi, jos se pestään märällä rätillä, eikä sitä kuivata sen jälkeen. Kosteus irrottaa likaa ja se jää veden mukana pöydälle, jos vettä ei kuivata pois."

Sama koskee käsiä. Vaikka ne on pesty, käsiin jääneessä vedessä on vielä likaa. Siksi myös kädet pitää aina kuivata hyvin pesun jälkeen.

Yleensä sairauksia aiheuttavat bakteerit ja virukset, joita perheenjäsenet tuovat mukanaan kodin ulkopuolelta. Näitä ovat muun muassa mikrobit, jotka aiheuttavat nuhakuumeita, hengitystietulehduksia, influenssia ripuleita ja muita tartuntatauteja.

Mikrobit leviävät ilmatartuntana esimerkiksi aivastuksen jälkeen. Ne voivat levitä myös kosketustartuntana, jos ne kulkevat likaisista pinnoista käsien mukana limakalvoille.

Ulkoa tulleiden taudinaiheuttajien lisäksi jokaisessa kodissa on oma mikrobikantansa.

"Perheenjäsenet tottuvat niihin eivätkä siksi sairastu. Kodin ulkopuolelta tulevat bakteerit ja virukset voivat sairastuttaa", Tuula Suontamo sanoo.

Kotia ei silti tarvitse desinfioida eikä ylisiivota, hän sanoo. Samaa mieltä on Marttaliiton Teija Jerkku.

"Koti ei ole paha paikka, jossa pöpöt vaanivat. Siivoukseen pitää ottaa kohtuu ja maalaisjärki mukaan."

Kotona ei tarvitse pelätä sairastumista, Jerkku toppuuttelee himosiivoojia. Eri asia on, jos jollakulla perheenjäsenellä on ripuli, oksennustauti tai hänen vastustuskykynsä on alhainen.

"Käsien puhtaudesta kannattaa huolehtia aina. Hyvä tapa on pestä kädet aina heti kotiin tulon jälkeen sekä ennen ruuanlaittoa ja syömistä", Tuula Suontamo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!