Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valkaiseva tahna voi naarmuttaa hammasta – näillä nikseillä pidät purukalustosi kunnossa

Hyvinvointi
 
Rami Marjamäki
Kuva: Rami Marjamäki

Ruokakaupan valkaisevista hammastahnoista moni perustuu hankaukseen. Näillä nikseillä pidät purukalustosi kunnossa.

1. Varo hankaavia tahnoja

Monien ruokakaupassa myytävien valkaisevien hammastahnojen teho perustuu hankaavaan vaikutukseen. Ne voivat naarmuttaa hampaan pintaa, jolloin värjäymät tarttuvatkin entistä tiukemmin. Hankauksesta kertovaa lukemaa ei tarvitse enää ilmoittaa pakkauksen kyljessä, joten hankaukseen perustuvia tahnoja on vaikea tunnistaa. Iensairauksien erikoislääkäri Antti Niskanen neuvoo jättämään ainakin baking soda -termillä mainostetut valkaisutahnat hyllyyn.

 

2. Ota kello kylppäriin

Arveletko harjaavasi hampaitasi suositeltavat kaksi minuuttia? Luultavasti olet väärässä. Tutkimusten mukaan sisäinen kellomme on surkea mittari.

Eräässä tutkimuksessa harjausaikoja mitattiin leirintäalueella kaksisuuntaisten peilien kautta. Sen jälkeen harjaajia pyydettiin arvioimaan, kauanko hampaidenpesu kesti. Vastaajat ilmoittivat pidemmän harjausajan kuin kello, kertoo Helsingin yliopiston hammaslääketieteen professori Heikki Murtomaa.

Hampaiden rakenne on monimutkainen ja täynnä koloja ja kuoppia, joten ainoa keino saada puhdas lopputulos on käyttää riittävästi aikaa. Ota siis kello mukaan kylppäriin.

 

3.  Muista takahampaat

Jos takahampaiden sivupintoihin on vaikeaa ylettyä, kokeile harjata ne puremalla hampaat ensin yhteen. Poski venyy silloin paremmin.

Sähköhammasharjan pieni pää mahtuu usein helpommin suuhun.

"Erään tutkimuksen mukaan kaksi minuuttia sähköhammasharjalla vastaa kuutta minuuttia käsiharjalla", Antti Niskanen kertoo.

 

4 . Älä kikkaile

Porkkanaa tai omenaa pureskelemalla ei voi puhdistaa hampaita, vaikka niin joskus väitetään. Ainoa keino puhdistaa hampaat on mekaaninen harjaus.

Luota siis vanhoihin neuvoihin: harjaa aamuin illoin, äläkä napostele pitkin päivää. Ruuantähteet voi huuhtoa suusta vedellä aterian päätteeksi, mutta ruokailun jälkeen on hyvä odottaa puoli tuntia ennen harjaamista.

Puhdista myös hammasvälit kerran päivässä. Hammastikut ja hammaslanka ovat puhdistukseen molemmat yhtä hyviä.

 

Juttua varten haastateltiin myös Oulun yliopiston sosiaalihammaslääketieteen professoria Hannu Hausenia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!