Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miehilläkin on vaihdevuodet – kolme keinoa ennaltaehkäistä ja hoitaa

Hyvinvointi
 
Mervi Juusola
Aleksi Kinnunen
Kuva: Aleksi Kinnunen

Miehetkin voivat kärsiä vaihdevuosista, andropaussista. Se saattaa tehdä olon uupuneeksi, apeaksi ja haluttomaksi.

Miehen vaihdevuodet eli andropaussi voi ilmetä hikoiluna, väsymyksenä, uniongelmina ja seksuaalisena haluttomuutena.

"Andropaussi tarkoittaa sitä, että miehen testosteronitaso on alentunut ja hänellä on vaihdevuosi-oireita. Mutta miehellä voi olla nämä oireet, vaikka testosteronitaso ei ole alentunut. Ja vastaavasti matala testosteronitaso, mutta ei oireita. Tämä on haaste lääkäreille", sanoo kirurgian ja urologian erikoislääkäri, dosentti Mika Raitanen Terveystalosta.

Testosteronitason voi varmistaa laboratoriokokeilla.

"Testosteronin korvaushoito on usein elämänmittainen tie. Jos siihen ryhtyy, kivesten oma testosteronin tuotanto hiipuu pikkuhiljaa. Elämäntaparemontti onkin miehen vaihdevuosien ensisijainen hoito", Raitanen sanoo.

Miesten vaihdevuosioireita voi ennaltaehkäistä ja hoitaa monin keinoin:

1. Läski syö kivestä. Runsas ylipaino vaikuttaa hormonitasapainoon. Säännöllisellä liikunnalla ja painonhallinnalla voi vaikuttaa siihen, ettei testosteronin tuotanto ala vähentyä ainakaan ylipainon vuoksi. Hikeä irrottavaa liikuntaa kannattaa harrastaa kolme kertaa viikossa. Liikuntaa ei pidä kuitenkaan harrastaa liikaa, sillä jatkuvasti ylikierroksilla käyvä keho kuluttaa testosteronia.

2. Tyytyväisyys elämään voi helpottaa vaihdevuosioireita. Stressihormonien jatkuva jyllääminen heikentää sukuhormonien tuotantoa ja elämänlaatua. Stressi kannattaa aina tasata tekemällä jotain rentouttavaa.

3. Tupakointi on erektiohäiriöiden yleisin syy, Raitanen sanoo. Nikotiini supistaa ääreisverenkiertoa ja sitä kautta se heikentää peniksen toimintaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!