Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä voi tietää, että liikkuu riittävän tehokkaasti?

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Näin selvität, onko liikunta niin rasittavaa kuin kuvittelet

1 Kansallisten liikuntasuositusten mukaan terveen aikuisen pitäisi liikkua reippaasti eli harrastaa kohtalaisen raskasta liikuntaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa tai liikkua rasittavasti runsaan tunnin viikossa. Liikunnan muodolla ei ole väliä – se voi olla vaikka pyöräilyä, sienestämistä, sauvakävelyä tai vesijuoksua. Tämän moni tietääkin.

2 Tärkeämpää on, että liikunta kuormittaa riittävästi. Tuoreen kanadalaisen yliopistotutkimuksen mukaan moni meistä kuitenkin aliarvioi, kuinka raskasta liikunnan tulee olla, jotta saavutamme riittävät terveyshyödyt. Toisin sanoen kuvittelemme liikkuvamme kuormittavammin kuin oikeasti liikummekaan. Ei riitä, että lähtee puoleksi tunniksi löntystelemään.

3 Yksi tapa määritellä liikunnan kuormittavuutta on mitata omaa sykettä. Kohtalaisen raskaassa liikunnassa syke on kanadalaistutkimuksen mukaan noin 64–76 prosenttia maksimisykkeestä ja rasittavassa liikunnassa 77–93 prosenttia maksimisykkeestä. Tutkimukseen osallistuneista vain harva kykeni ylläpitämään sykkeen yli 65 prosentissa maksimisykkeestä, vaikka he omasta mielestään liikkuivat reippaasti. Vielä harvemman syke ylitti 75 prosenttia maksimisykkeestä rasittavassa liikunnassa. Viitteellisen maksimisykkeen voi laskea esimerkiksi vähentämällä oma ikä luvusta 220.

4 Yhdysvaltalaiset terveysviranomaiset puolestaan linjaavat, että ihmisen pitäisi pystyä puhumaan muttei laulamaan kohtalaisen raskasta liikuntaa harrastaessaan. Rasittavaa liikuntaa harrastaessa pystyy sanomaan vain pari sanaa hengähtämättä. Jos tämä ei onnistu, liikunta ei ole riittävän tehokasta.

5 Askelia kannattaa myös laskea. Kalifornialaisen San Diegon yliopiston tutkimuksen mukaan liikunta on kohtalaisen raskasta, kun kävellessä ehtii ottaa vähintään 100 askelta minuutissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!