Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko yhdestä tupakasta viikossa mitään haittaa? – asiantuntija vastaa

Tupakan uskotaan muun muassa vähentävän riskiä sairastua Parkinsonin tautiin. Miten lääkäri vastaa tupakkaväitteisiin?

Hyvinvointi
 
Heidi Väärämäki  
Johannes Wiehn
Kuva: Johannes Wiehn

Yksi tupakka viikossa ei vaikuta terveyteen

Nikotiini on voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, joten vain harvoin savuttelu jää yhteen viikoittaiseen tupakkaan. Juuri tästä syystä tupakalle ei ole asetettu turvarajaa.

Lapsilla ensimmäiset fyysisen riippuvuuden oireet voidaan havaita jo yhden tai kahden viikoittaisen tupakan jälkeen, sanoo tupakoinnin asiantuntijalääkäri Kristiina Patja.

85 prosentilla ihmisistä on geneettinen alttius nikotiiniriippuvuuteen, ja tutkimusten mukaan suurelle osalle satunnaistupakoijista kehittyy ajan kuluessa nikotiiniriippuvuus.

Jos kuitenkin sattuu kuulumaan siihen 10–15 prosenttiin, joilla ei ole alttiutta nikotiiniriippuvuuteen, yhden savukkeen polttaminen vaikkapa kerran viikossa tuskin aiheuttaa riippuvuutta. Tupakan sisältämät kemikaalit ovat kuitenkin osin kumuloituvia eli kertyvät elimistöön. Tupakointi nostaa myös verenpainetta, heikentää veren virtausta pienissä suonissa, lamauttaa keuhkojen värekarvoja ja keuhkoputkia auki pitäviä lihaksia. Näiden vaikutusten takia pienikin toistuva altistuminen tupakansavulle on todettu terveydelle haitalliseksi.

Tupakka ehkäisee joitakin sairauksia

Pitkään jatkuneen tupakoinnin on huomattu esimerkiksi puolittavan riskin sairastua Parkinsonin tautiin. Parkinsonin taudissa dopamiinia erittyy liian vähän. Nikotiini taas lisää dopamiiniin erittymistä ja saattaa näin estää tai viivästyttää taudin syntyä. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, ettei nikotiinista ole lääkkeeksi jo puhjenneeseen tautiin.

Suomessa sairastuu Parkinsonin tautiin noin 750 potilasta vuodessa, joten riski on pieni. Keuhkosyöpään taas sairastuu vuosittain 1 600 miestä ja 750 naista.

Tupakka vähentää stressiä

Tupakan ajatellaan usein helpottavan ahdistusta ja stressiä. Tämän vuoksi jotkut psykiatrit ovat suhtautuneet pessimistisesti masentuneiden tupakasta vieroittamiseen. On epäilty, että tupakan aiheuttaman mielihyvän puute lisää masentuneen masennusta.

Lääketiedejulkaisu BMJ:ssä julkaistiin kuitenkin alkuvuodesta 26 tutkimuksen analyysi, joka osoittaa muuta: siinä huomattiin, että tupakoinnin lopettaminen nostaa mielialaa vähintään yhtä paljon kuin masennuslääkkeet. Taustalla on se, että tupakoijan keho on ajautunut kierteeseen. Siinä vaihtelevat nikotiinin aiheuttama mielihyvän nousu ja nikotiinin puutteen aiheuttama mielihyvän lasku. Tämä aiheuttaa elimistölle kroonista stressiä. Pidemmällä aikavälillä tupakoijien mieliala on siis matalampi kuin niiden, jotka eivät tupakoi. Jos onnistuu lopettamaan, mieliala kohenee vieroitusoireiden helpotettua.

Passiivinen tupakointi on harmitonta

Se, että oleilee työpäivän tai illan tupakansavussa, vastaa noin yhden tai kahden tupakan polttamista. Savussa kun on mukana lähes kaikki tupakan haitalliset aineet. Passiivisen tupakoinnin on todettu lisäävän merkittävästi esimerkiksi riskiä sairastua sydänsairauksiin. Riski kasvaa sitä mukaa, mitä pidempään savulle altistuu ja mitä suuremmalle määrälle.

Britanniassa on saatu passiivisen tupakoinnin vaikutuksesta käytännön todisteita: Tupakointi työpaikoilla oli melko yleistä, kunnes se kiellettiin vuonna 2007. Tämän jälkeen tupakoimattomien työssäkäyvien infarktikuolemat alkoivat laskea.

Haastateltavana tupakoinninasiantuntijalääkäri Kristiina Patja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!