Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi unohdan ihmisten nimet ja lausun englantia huonosti?

Huono kasvomuisti johtuu aivoista, mutta entä taipumus eksyä tai laulutaidottomuus? Voiko vaikeissa asioissa kehittyä?

Hyvinvointi
 

Kasvomuistini on kehno 

Selitys: Kyky tunnistaa kasvoja on ohjelmoitu aivoihin jo ennen syntymää, kertoo Työterveyslaitoksen aivotutkija Minna Huotilainen. Pieni vauvakin tunnistaa kasvojen ominaisuudet, vaikka kaikki muut asiat opimme tunnistamaan vasta, kun saamme niistä toistuvaa kokemusta.

"Jo parin tunnin ikäinen lapsi voi yrittää työntää kielensä ulos, kun hänelle näyttää mallia", Huotilainen sanoo.

Kasvomuisti on aivan erityinen muistin osa-alue, sillä sille on aivoissa oma alueensa: ohimolohkon fusiform gyrus -poimu. Toisilla tämä alue toimii paremmin kuin toisilla. Siksi kyky tunnistaa kasvoja on harvoja taitoja, joita on vaikeaa tietoisesti kehittää.

On myös ihmisiä, joilla kasvojen tunnistamiseen tarvittava aivoalue ei toimi lainkaan. He eivät kykene erottamaan kasvoja toisistaan, vaan tunnistavat ihmiset esimerkiksi äänestä. Muun muassa Ruotsin kruununprinsessa Victoria on kertonut kärsivänsä prosopagnosiasta, kasvosokeudesta. Se on kuitenkin hyvin harvinainen ominaisuus.

Ihmisten nimet unohtuvat sekunneissa 

Selitys: Tutkimusten mukaan nimet ovat sanoista vaikeimpia muistaa – ja sukunimet vielä vaikeampia kuin etunimet. Huono nimimuisti johtuu yleensä keskittymisen puutteesta eikä aivoista. Mitään varsinaista "nimimuistia" ei siis ole olemassa.

Uusien ihmisten tapaaminen on usein jännittävä tilanne: Sanonko nimeni ensin? Kättelipä hän jämäkästi! Mihin siirtyisin seisomaan? Nimi menee ohi, kun mielessä pyörii tukku muita asioita.

Me suomalaiset voimme syyttää myös kulttuuriamme, jossa nimiä käytetään vähän. Yhdysvalloissa kanssaihmisiä puhutellaan jatkuvasti etunimellä, joten motivaatio oppia nimet on kova. Toisen puhutteleminen on käytännössä mahdotonta, jos nimeä ei muista.

Kokeile tätä: Jo pelkkä motivoituminen voi auttaa. Päätä valmiiksi kotona, että painat nimet mieleesi, kun kuulet ne palaverissa. Hyvin todennäköisesti nimimuistisi paranee.

Kun kuulet uuden nimen, keksi heti siihen liittyvä mielikuva.

"Jos tapaan Niilo-nimisen miehen, kuvittelen tämän Niilon kävelylle samannimisen kummipoikani kanssa", Minna Huotilainen vinkkaa.

Mitä hullunkurisempi muistisääntö, sen parempi.

Eksyn helposti

Selitys: Aivomme luovat tilasta erilaisia karttoja, joiden avulla suunnistamme. Ensimmäinen kartta käsittää alueen, jota yllämme koskettamaan paikaltamme. Toista karttaa käytämme navigointiin: se kertoo, mitä tapahtuu, kun kävelemme kulman taakse. Viimeinen kartta on yleisempi esitys ympäristöstä, jossa liikumme. Se on kuin paperinen kartta mielessämme.

Jotta osaisimme suunnistaa oikeaan paikkaan, meidän pitää osata luovia karttojemme välillä. Koska tehtävä on melko vaativa, siihen pitää keskittyä.

Kysymys on siis motivaatiosta ja harjaantumisesta, ei lahjakkuudesta. Jos on vaikea muistaa, mihin jätti auton parkkihallissa, on syytä alkaa kiinnittää auton paikkaan enemmän huomiota.

Taksikuski sovittaa sisäisiä karttojaan toisiinsa jatkuvasti, joten ajan mittaan se alkaa sujua automaattisesti. Helposti eksyvä ei ehkä ole koskaan keskittynyt ympäristön tarkkailuun.

Kokeile tätä: Harjoita aivojesi karttoja kytkemällä auton navigaattori pois päältä. Moni meistä ajaa navigaattorin avulla tuttujakin reittejä. Puhutaan navigaattorin tyhmentävästä vaikutuksesta.

Toisaalta pohdi, tarvitseeko sinun muistaa kaikkea.

"Teknologia on olemassa siksi, että tietoisen kapasiteettinsa voi käyttää johonkin muuhun", Huotilainen muistuttaa.

Englantini kuulostaa tankerolta 

Selitys: Saattaa olla, ettet juuri kuullut vieraita kieliä, kun olit alle seitsemänvuotias.

Erilaisten äänteiden oppimiselle on varhaislapsuudessa ainutlaatuinen herkkyyskausi. Jos äänteille altistuu seitsemään ikävuoteen mennessä, on myöhemminkin helppo oppia niitä.

Jos siis altistuu herkässä vaiheessa äänteille, osaa aikuisena lausua englantia paremmin.

Erityisessä etulyöntiasemassa ovat kaksi- tai kolmikielisessä perheessä kasvavat lapset, mutta myös satunnaisempi altistuminen on hyödyksi. Vaikka koti olisi yksikielinen, naapurissa asuva vieraskielinen perhe tai televisiosta usein kuultu englanti voivat säilyttää aivot avoimina vieraille äänteille.

"Absoluuttinen yksikielisyys saattaa edistää oman äidinkielen oppimista, mutta se myös lukitsee aivot yhden kielen malliin", Minna Huotilainen kertoo.

Aivotutkijoiden näkökulmasta yhdeksänvuotiaana alkavat vieraan kielen opinnot ovat auttamatta myöhässä.

"Se tapahtuu juuri silloin, kun herkkyysikä on ohitettu."

Mutta Huotilaisella on hyviäkin uutisia: myös lapsena kuultu murre voi herkistää samaan tapaan kuin vieras kieli.

"Se suomi, jota lapsi kuulee televisiosta tai koulussa, voi olla varsin erilaista äänteiltään. Kotona puhuttava murre on hyvin terveellistä."

Kokeile tätä: Kuuntele vieraskielistä musiikkia ja laula mukana. Harjoittele kieltä eläytymällä erilaisiin rooleihin ja tarkkaile sitä, miltä äänteet tuntuvat suussa. Mutta älä ole ankara itsellesi: kieli on muutakin kuin äänteitä. Aikuinen on erityisen etevä pänttäämään laajoja sanastoja ja kielioppia.

En osaa laulaa nuotilleen 

Selitys: Musikaalisuus on epämääräinen sana. Sillä voidaan tarkoittaa hyvin erilaisia taitoja: musiikin oppimisen helppoutta tai vaikka kykyä nauttia musiikista.

Musiikillisten taitojen perinnöllisyydestä on monia näkemyksiä. Liisa Ukkola-Vuotin väitöstutkimuksessa tutkittiin 92 suomalaisen suvun musikaalisuutta musikaalisuustestien avulla. Tutkimuksessa musikaaliset ominaisuudet liitettiin tiettyihin geeneihin, ja musikaalisuuden laskettiin olevan 44-prosenttisesti perinnöllistä.

Toisten mielestä ei ole tarpeellista vertailla ympäristön ja perinnöllisyyden merkitystä.

"Se on kuin kysyisi, kumpi vaikuttaa suorakulmion pinta-alaan enemmän: leveys vai korkeus", vertaa tutkija Ava Numminen.

Varmaa on, että harjoittelun merkitys on suuri. Numminen tarkasteli väitöstutkimuksessaan aikuisia, jotka eivät laulaneet mielellään, sillä heidät oli leimattu aiemmin elämässään laulutaidottomiksi. Kahdeksalla kymmenestä oli ongelmia sekä sävelkorkeuksien tuottamisessa että niiden erottelemisessa.

Koehenkilöt saivat 1,5 vuoden ajan lauluopetusta. Sen jälkeen kuorolaulajien raati arvioi ääninäytteet.

Laulutaito oli todella kehittynyt. Kaikki oppivat havainnoimaan sävelkorkeuksia, ja osa oppi laulamaan nuotilleen myös ilman säestystä.

Kokeile tätä: Lataa älypuhelimeesi tai tietokoneellesi sovellus, joka näyttää, miten lähelle oikeaa säveltä osut. Ilman visuaalista apua asiaa on usein vaikeaa hahmottaa. Laulamisen tueksi kehitettyjä sovelluksia ovat esimerkiksi Do Re Mi, Sing Sharp ja Pitch Perfect.

Tanssiessa peilissä näkyy kömpelö kirahvi 

Selitys: Liikekoordinaatio on yleensä parempi niillä, jotka ovat juosseet, kiipeilleet ja tanssineet paljon.

Juju piilee tässä: ohjattu liikunta ei ole omiaan kehittämään koordinaatiota. Parhaiten toimii itsenäinen, oma-aloitteinen liikkuminen.

Esimerkiksi juoksukilpailu, johon lapset säntäävät spontaanisti kesken leikkien, on kehittävämpi kuin opettajan organisoima kilpailu.

"Pihaleikkien vähentyessä menetetään valtava määrä motorista taitoa", Minna Huotilainen suree.

Kokeile tätä: Pane stereoihin soimaan lempimusiikkia ja tanssi omalla tyylilläsi ympäri asuntoa. Anna kehosi ohjata liikettä.

Älä kuitenkaan luovu ohjatusta jumpasta, jos se saa sinut ylös sohvalta. Kunnon kohottamisesta on hyötyä, vaikka koordinaatio ei kehittyisikään.

 

Onko sinulla hyvä kasvomuisti? Tee testi osoitteessa HS.fi.

Olli Nurminen HS, colourbox
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!