Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotikuntoilu puri: paino putosi ja rasvaprosentti laski

Netti on tehnyt kotona kuntoilusta helppoa. Olli Muurikainen pudotti rasvaprosenttiaan seitsemän prosenttiyksikköä – apunaan kotitreeni ja kännykkäsovellus.

Hyvinvointi
 
Näin jumppaat itsesi kuntoon vartissa
Näin jumppaat itsesi kuntoon vartissa
Ryhmäliikuntaohjaaja ja -kouluttaja Tiina Vainio näyttää kolmen liikkeen ja 15 minuutin tehojumpan, jolla saa hien pintaan tehokkaasti kotonakin. Treeni sopii niin aloittelijalle kuin konkarillekin. Varusteiksi tarvitset vain jumppamaton, tosin konkari hyötyy myös käsipyyhkeestä ja vanhasta villasukasta.

Kello lähestyy puoltapäivää espoolaisella omakotialueella. Matleena Nurmiaisen 7 kuukautta vanha kuopus on juuri nukahtanut vaunuihin pihamaalle. 4-vuotias tytär katsoo piirrettyjä tabletilta, esikoinen on koulussa.

On täydellinen hetki kotitreenille.

Nurmiainen klikkaa tietokoneeltaan joogavideon pyörimään. Hän kohottaa kätensä ylös. Astangajoogaharjoitus alkaa aurinkotervehdyksellä.

Liike seuraa toistaan. Kun vaunut liikahtavat olohuoneen ikkunan takana, Nousiainen tarkkailee, herääkö vauva. Ei herää.

Tällä kertaa Nurmiainen saa vietyä tunnin harjoituksen keskeytyksettä läpi.

Nurmiainen on treenannut joogaa kotona kuopuksen syntymän jälkeen suomalaisen Yoogaia-nettipalvelun avustuksella. Siinä asiakas pääsee parinkympin kuukausimaksua vastaan joko netin kautta välitettävälle livetunnille tai voi katsoa tuntinauhoituksia jälkikäteen. Livetunneilla osallistujat voivat halutessaan pitää nettikameransa käynnissä, jolloin ohjaaja voi antaa yksilöllisiä neuvoja kullekin joogaajalle. Osallistujat myös näkevät toisensa.

Juuri reaaliaikaisuus ja yhteisöllisyyden tunne viehättää Nurmiaista.

"Olin aiemmin kokeillut treenata kotona Youtube-videoita katsomalla, mutta se ei pidemmän päälle tuntunut hyvältä. Livetunnilla ohjaaja tekee harjoitusta juuri tässä ja nyt, ja tunnilla on muitakin osallistujia."

Tosin tällä hetkellä Nurmiainen joogaa yhä useammin palvelusta löytyvien nauhoitteiden tahdissa.

"Se vaatii vähemmän aikatauluttamista. Tykkään kuitenkin siitä, että palvelusta löytyvät tutut ohjaajat."

Milka Alanen
Matleena Nurmiainen joogaa kotona, mutta osallistuu netin kautta livetunnille. Venla (vas.) ja Viivi Nurmiainen seuraavat vieressä.
Matleena Nurmiainen joogaa kotona, mutta osallistuu netin kautta livetunnille. Venla (vas.) ja Viivi Nurmiainen seuraavat vieressä.

Nurmiaisen kotijooga on osa laajempaa trendiä, sillä kotona treenaaminen yleistyy jatkuvasti. Nettiin ilmestyy yhä enemmän maksullisia ja ilmaisia kotitreenisivustoja ja -videoita. Kotikuntoiluvälineitä myyvästä Tunturista kerrotaan, että tällä hetkellä erityisesti crosstrainerit ja edulliset kuntopyörät tekevät kauppansa.

Myös ryhmäliikuntaohjaaja ja -kouluttaja Tiina Vainio on havainnut työssään kotitreenauksen yleistymisen.

"Elämän rytmi on pirstaloitunut, ja monista tuntuu hankalalta sitoutua kuntokeskuksiin. Kotitreenin voi tehdä ajasta ja paikasta riippumatta", sanoo Vainio.

"Kun menee kuntokeskukseen tai vaikkapa uimaan, pitää monesti ensin jonottaa kassalle, sitten pukuhuoneeseen ja sitten vessaan. Jos työkin on hektistä, on kaiken jonottamisen jälkeen henkisesti jo ihan finaalissa ennen kuin treeni alkaa, vaikka liikunnan pitäisi tuoda vastapainoa kiireelle."

Osansa on varmasti myös taantumalla. Rahaa ei haluta törsätä kalliisiin jumppatunteihin, vaan treenataan kotona.

Onneksi kotitreenin voi saada juuri niin lempeäksi tai rankaksi kuin haluaa.

Laskentapäällikkö Olli Muurikainen hurahti viime kesänä kännykkäsovellukseen, joka määritteli hänelle treenejä viikko kerrallaan. Neljän kuukauden teho-ohjelman avulla Muurikainen pudotti painoaan kuusi kiloa ja rasvaprosenttiaan yli seitsemän prosenttiyksikköä. Hän myös kasvatti lihasmassaansa yli kolme kiloa.

"Törmäsin netissä Freeletics-ohjelmaan. Katsoin videoita, ja ne vaikuttivat tarpeeksi hulluilta. Ostin mobiilisovelluksen saman tien."

Freeleticsin ideana on kovatehoinen HIIT-treenaus. Kaikki tekevät periaatteessa samat treenit, samoilla liikkeillä ja samalla määrällä toistoja. Se, mikä vaihtelee, on suoritukseen menevä aika. Harjoitukseen kulunut aika mitataan sovelluksen avulla ja ohjelma jakaa sen automaattisesti kaikkien muidenkin käyttäjien tietoon.

Pientä helpotusta tulee siitä, että vaativampia liikkeitä otetaan mukaan vasta sitä mukaa, kun taidot kehittyvät.

"Esimerkiksi käsilläseisontapunnerrusta en osaa vieläkään."

Muurikaista kiehtoo treenissä sen tuoma endorfiinihuuma ja se, että lyhyempikin aika riittää, kun teho on kova. Treeniohjelma koostui 4–5 viikoittaisesta treenistä, joiden kesto vaihteli 10 minuutista yhteen tuntiin.

"Viiden minuutin treenilläkin voi saada hien pintaan seuraavaksi tunniksi, kun liikkeet tekee täysillä. Saman kuntopohjan saavuttaminen lenkkeillen olisi vienyt paljon kauemmin."

Freeleticsin perusharjoitukset saa ilmaiseksi, mutta räätälöity treeniohjelma maksaa 40 euroa 15 viikolta. Ohjelma toimii iOS- ja Android-puhelimissa ja nettiselaimissa.

Milka Alanen
Olli Muurikainen treenaa kotona säästääkseen aikaa. Freeletics-treeninsä hän tekee yleensä silloin, kun hänen 2,5-vuotias poikansa on jo nukkumassa.
Olli Muurikainen treenaa kotona säästääkseen aikaa. Freeletics-treeninsä hän tekee yleensä silloin, kun hänen 2,5-vuotias poikansa on jo nukkumassa.

Ajansäästö on Muurikaiselle suuri syy kotitreenaukseen. Hänellä on 2,5-vuotias poika, eikä Muurikainen pidä reiluna vaimoakaan kohtaan, jos hän luuhaisi illat pitkät muualla treenamassa. Freeletics-treeninsä hän ajoitti yleensä aina iltayhdeksän jälkeen, kun lapsi oli jo nukkumassa. Kaikkia ohjelman treenejä ei tosin voinut tehdä kotona, vaan Muurikainen kävi läheisellä urheilukentällä treenaamassa juoksuosuudet.

Se, mitä kaikkea kotona voi treenata, vaihteleekin asunnon mukaan. Lihaskuntojumppa on helpompi toteuttaa kotona kuin rankka aerobinen treeni.

"Kerrostalossa en tekisi hyppyjä. Juoksumatostakin lähtee töminää, mutta kuntopyörää voi polkea kerrostalossakin", sanoo ryhmäliikuntaohjaaja ja -kouluttaja Tiina Vainio.

Hyvä aerobinen kestävyystreeni vaatii Vainion mielestä yleensä jonkun kuntolaitteen, kuten soutulaitteen, juoksumaton, kuntopyörän tai crosstrainerin.

Monen kotitreenarin suurin kompastuskivi on motivaatio. Miten saa lähdettyä liikkeelle, kun jumppatunti ei ala juuri tietyllä kellonlyömällä, ja kuinka jaksaa pusertaa täysillä, kun kukaan ei ole vieressä käskemässä?

"Jos liikkuminen tuntuu vaikealta, kannattaa pilkkoa liikuntamäärä pieniin osiin. Tunnin kestävä heiluminen kotona voi ahdistaa, mutta aika moni pystyy tekemään vartin", Vainio sanoo.

"Liikuntaharrastus on siitä kiitollista, että ihminen on tapojensa orja. Siitä vartista voi helposti tulla rutiini, kun vain voittaa aloittamisen kynnyksen."

Kannattaa suunnitella jo etukäteen, mitä aikoo tehdä. Jos vain leväyttää jumppamaton auki ja alkaa ihmetellä, mitä tekisi, treeni menee helposti ihmettelyksi. Netistä voi etsiä kannustavia treeniohjelmia jo valmiiksi.

Itseään voi motivoida myös miettimällä, miksi haluaa liikkua.

"Haluatko esimerkiksi terveemmän selän? Jos haluat, kysy itseltäsi, mitä haluat tehdä sen eteen."

Kotitreenarit Muurikainen ja Nurmiainen kaivavat motivaationsa eri lähteistä.

Nurmiainen motivoi itseään liikkumaan ajattelemalla, että se pitää hänet kunnossa ja hyvällä mielellä. Muurikainen haluaa konkreettisemman tavoitteen.

"Tarvitsen vaikkapa tietyn aika- tai kilotavoitteen. Sellaisessa 'treenailenpa tässä kolme kertaa viikossa ja tunnen sitten itseni paremmaksi ihmiseksi' -ohjelmassa en pysy", Muurikainen sanoo.

Armollinen pitää kuitenkin Vainion mukaan olla. Liikunnasta ei saa tulla stressaavaa puurtamista.

"Liikunnan pitää tehdä hyvää, eikä siitä saa tulla suorittamista. Pitää säilyttää ihana kultainen keskitie ja kohtuus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!