Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käsien ja jalkojen paleleminen voi kertoa myös sairaudesta: Milloin on syytä huoleen?

Jäätävän kylmät sormet ja varpaat ovat etenkin naisten ongelma. Milloin on syytä huoleen? Mitä voi kotikonstein tehdä?

Hyvinvointi
 
Päivi Ala-Risku   
Pentti Vänskä
Kylmät kädet kielivät harvoin mistään vakavasta sairaudesta.
Kylmät kädet kielivät harvoin mistään vakavasta sairaudesta. Kuva: Pentti Vänskä

1. Harvoin mitään vakavaa. Kylmät sormet tai varpaat ovat yleinen vaiva etenkin naisilla, mutta onneksi vaiva liittyy harvoin mihinkään vakavaan sairauteen. Kylmyydestä kärsivät ovat varsin usein hoikkia, nuoria aikuisia naisia, joilla verenpaine ja pulssi saattavat olla matalia. Kun verenpaine on matala, liikkuu veri laiskemmin sormenpäitä lämmittämään.

2. Taustalla geenit. Kylmien käsien ja jalkojen oireyhtymällä on geneettistä taustaa, joten äidillä ja tyttärellä saattaa olla samankaltainen ongelma. Rasvakudoksen jakauma kehossa selittää osittain naisten palelua. Kylmässä naisten ääreisverenkierto supistuu miehiä tehokkaammin ehkä siksi, että tällöin lämmittävää verta riittää ainakin kaikkein tärkeimpiin kohteisiin kuten sikiölle.

3. Äkillisestä muutoksesta lääkäriin. Jos aiemmin kuumakinttuisen jalat muuttuvat jääkalikoiksi lyhyen ajan sisällä, on syytä käydä lääkärissä. Kylmäraajaisuutta voivat aiheuttaa esimerkiksi valtimon kovettumatauti, diabetes ja eräät reumaattiset tilat. Sen sijaan kilpirauhasen vajaatoiminta oireilee enemmänkin kokonaisvaltaisena paleluna, ei pelkästään raajojen kylmyytenä.

4. Valkoiset sormet pelästyttävät. Joillain kylmänäppisyys voi johtua Raynaud'n oireyhtymästä eli valkosormisuudesta. Siitä kärsivän henkilön sormet tai varpaat voivat muuttua kylmässä valkoisiksi ja jopa tunnottomiksi. Kylmässä vedessä tiskaaminenkin voi tuntua kivuliaalta. Tietämättään valkosormisuudesta ei kärsi: oireet ovat niin selkeät, että sen erottaa helposti tavanomaisista kylmistä sormista. Vaivaa voidaan lievittää esimerkiksi suun kautta tai iholle annosteltavilla kalsiumsalpaajalääkkeillä ja nitrovalmisteilla.

5. Villaa sänkyyn ja toimistoon. Kylmät jalat vaivaavat monesti etenkin yöaikaan parasympaattisen hermoston aktivoituessa. Syke laskee ja pintaverenkierto heikkenee. Avuksi käyvät villasukat paremmin kuin makuuhuoneen lämpötilan nosto, sillä hieman viileässä nukkuu yleensä paremmin. Päiväsaikaan palelulta voi suojautua vaihtamalla puuvillasukat ohuisiin merinovillasukkiin ja käyttämällä riittävän isoja kenkiä. Villa- ja silkkivillakerrastoja saa nykyään hyvin ohuina, jolloin ne sujahtavat vaivatta toimistovaatteidenkin alle. Myös esimerkiksi villaisia ranteidenlämmittimiä on myynnissä.

6. Liikuttele tai kylvetä varpaita. Jotkut saavat apua sormien ja varpaiden liikuttelusta tai vaikkapa varpaille seisomaan noususta. Toisia auttavat avantouinti tai jalkakylvyt, joissa vuorotellaan lämmintä ja kylmää vettä. Liikunta ja kylmät kylvyt aktivoivat verenkiertoa, jolloin veri tuo raajoihin lämpöä mukanaan. Sen sijaan ruokavaliosta tuskin on sen paremmin apua kuin haittaakaan paleleville raajoille. Teen juominen ei siis lämmitä eikä raakaruoka pahenna oireita.

7. Tumppaa tupakka. Tupakan nikotiini supistaa valtimoita voimakkaasti ja lisää siten raajojen kylmyyttä. Taas yksi syy lisää harkita tupakoinnin lopettamista.

Lähteenä sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!