Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sattuu, sattuu!

Ensimmäisen jumppatunnin jälkeen lihakset ovat niin kipeinä, että käveleminenkin on vaikeaa. Onko kipu hyvä vai huono asia?

Hyvinvointi
 

1. Mikrorevähtymiä ja happamuutta.

Lihaskipujen taustalla on biokemiallisia muutoksia kuten pH-arvon lasku lihaskudoksessa ja verestä mitattujen tulehdusarvojen nousu.

Kun lihas on supistuneena ja joutuu venymään, aiheutuu siitä aina jonkun verran lihassolujen rikkoutumista, niin kutsuttuja mikrorevähtymiä.

Myös lihasten energia-aineenvaihdunnan tuotteena syntyvä laktaatti aiheuttaa happamoitumista. Kun lihaskudos muuttuu happammamaksi, aistimme sen kipuna, terveystieteiden tohtori, UKK-instituutin erikoistutkija Marjo Rinne sanoo.

2. Lihaskipu ei vaurioita elimistöä.

Elimistö reagoi aina harjoitteluun, ja harjoittelun intensiteetti ratkaisee sen, kipeytyvätkö lihakset.

Rinne kertoo, että pumppaava, dynaaminen lihastyö, jossa lihas supistuu ja rentoutuu rytmisesti, ei kipeytä lihaksia niin paljon kuin jarruttava lihastyö.

Esimerkiksi alamäkijuoksu ja laskettelu kipeyttävät. Samoin lajit, jossa otetaan nopeita spurtteja ja sitten jarrutellaan, kuten pesäpallo.

3. Kipu kertoo edistyksestä.

Lihaskipu ei tarkoita, että olisi tehnyt treenin väärin. Harjoittelun pitääkin poiketa päivittäisestä kuormituksesta eikä pieni kipu haittaa. Sen sijaan, jos nivelet tai jänteet oireilevat, rasitus on ollut vääränlaista.

Tavalliselle liikkujalle lihaskipu ei aiheuta patologista muutosta lihaskudoksessa. Eri asia ovat sitten huippu-urheilijoiden vammat, kuten pikajuoksijoiden lihasrevähdykset.

4. Lepo auttaa.

Elimistö korjaa itse itsensä parin päivän sisällä. Jos on tehnyt voimaharjoittelua, pitäisi sen jälkeen pitää 48 tunnin palautumisaika. Joillakin saattaa tosin olla oireita vielä kolmen vuorokauden jälkeen.

5. Muista lämmittely.

Alkuverryttely on tärkeä. Lisäksi lämpimässä liikkuminen on kudokselle turvallisinta. Norjalaistutkimuksen mukaan lihaksen syvälämpötilan saavuttaminen kestää 15–20 minuuttia. Se on hyvä nyrkkisääntö lämmittelyn pituudelle muutenkin.

Venyttely ei estä harjoittelun jälkeistä lihaskipua, mutta se voi lievittää kipua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!