Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin treenaat oikein kuntosalilla

Väärin harjoittelemalla saa pahimmillaan polvikipuja, välilevyn pullistuman ja ylirasittuneen olkanivelen. Näillä ohjeilla kuntosaliharjoittelustasi tulee tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Hyvinvointi
 
Näin vältät yleisimmät virheet kuntosalilla
Näin vältät yleisimmät virheet kuntosalilla
Selkä notkolla tai kyömyssä, polvet harittavat ja lantio heiluu. Kuntokompassin fysioterapeutit ja personal trainerit Marko Kuoppasalmi ja Jenni Eskelin näyttävät sekä tyypillisimmät virheet kuntosalilla että sen, miten teet liikkeen oikein.

1. Muista syvä tuki

Syvällä tuella tarkoitetaan keskivartalon lihasten aktivoimista tiukaksi paketiksi liikkeessä kuin liikkeessä. Syvä tuki suojelee selkärankaa ja antaa ryhtiä liikkeeseen. Syvän poikittaisen vatsalihaksen aktivoimista voi harjoitella aluksi selinmakuulla: vedä napaa sisään kohti selkärankaa. Lantio on neutraalissa asennossa, selkä ei taivu notkolle. Koeta pitää sama fiilis yllä jokaisessa kuntosaliliikkeessä.

2. Hengitä
Moni pidättää huomaamattaan hengitystä rankan sarjan aikana, mutta ei kannattaisi. Oikealla hengitystekniikalla liike tehostuu huomattavasti.

Kuntosaliharjoittelun yleisimmät virheet

Liian vähän painoa

Monet harjoittelevat kuntosalilla liian kevyillä vastuksilla. Sopiva paino on sellainen, että jaksaisit viimeisen toiston jälkeen tehdä vielä 1–2 toistoa, mutta et yhtään enempää.

Liikaa painoa

Jos et jaksa tehdä toistoja loppuun asti oikealla tekniikalla, sinulla on liikaa painoja.

Junnataan samaa

Kuntosaliohjelmaansa olisi hyvä muuttaa vähintään kahden kuukauden välein, jotta keho saisi riittävän usein vaihtelevaa ärsykettä. Muutos ei tarkoita, että koko ohjelma tarvitsee laittaa uusiksi, vaan myös pienet muutokset esimerkiksi palautusajoissa, toistomäärissä tai liikkeen toteutustavoissa voivat riittää antamaan keholle uudenlaista ärsykettä.

Esimerkiksi kyykyissä kannattaa alas laskeuduttaessa hengittää voimakkaasti sisään ja ylöstulovaiheessa puhaltaa suun kautta ulos, jotta saadaan hengityslihakset tukemaan suoritusta.

3. Pidä selkä suorana

Selän virheasennot altistavat pahimmillaan välilevyn pullistumille tai hiusmurtumille. Esimerkiksi kyykyissä, maastavedoissa tai liikkeissä, joissa painoja kasataan harteille, on tärkeää muistaa pitää selkä suorassa, neutraalissa asennossa.

Tarkkaile siis, että peilistä ei näy köyry- eikä notkoselkää.

4. Piukenna pakarat
Hyvä pakara-aktivaatio auttaa perusliikkeissä kuten maastavedossa, kyykyissä ja askelkyykyissä ohjaamaan liikkeen oikeaan osoitteeseen.

Pakaran aktivaatiota voi harjoitella makaamalla selin lattialla ja nostamalla lantiota ylös. Näin saat tuntumaa siihen, millä tavalla pakaroiden pitäisi aktivoitua myös edellä mainittujen liikkeiden aikana.

5. Pidä polvi linjassa
Kyykyissä polvi lähtee helposti kiertymään sisäänpäin, mikä altistaa polviongelmille. Tarkkaile peilistä, että polvesi pysyy samassa linjassa jalkaterän kanssa. Älä päästä polvea myöskään liian eteen, yli varvaslinjan.

6. Vedä lavat yhteen
Monet tekevät vetoliikkeet kuten leuanvedon tai soudun pääasiassa käsillä ja hauiksilla. Yläselän aktivointi ja lapojen veto yhteen on kuitenkin tärkeää, jotta yläselkä saadaan mukaan liikkeeseen.

7. Pidä huolta olkapäistä
Työntöliikkeissä kuten penkkipunnerruksessa lapatuki unohtuu usein ja olkapäät nousevat korviin. Virheet kuormittavat väärällä tavalla etenkin olkaniveltä. Vedä siksi lapoja hieman yhteen ja pidä hartiat alhaalla koko liikkeen ajan.

8. Tee täydet liikeradat
Monet ajattelevat, että voimaharjoittelu kangistaa. Tämä ei pidä paikkansa, jos liikkeitä tekee myös täydellä liikeradalla, jolloin lihas supistuu ja venyy aktiivisesti. Vältä kuitenkin viemästä liikettä nivelen lukkoasentoon asti, etenkin jos sinulla on yliliikkuvat nivelet.

9. Jarruta
Moni humpsauttaa painot nopeasti takaisin lähtöasentoon. Tämä ei kannata, koska jarruttava lihastyö on erittäin tärkeä lihaskasvun, voiman ja liikekontrollin kehittymisen kannalta. Pyri siihen, että käytät painojen laskuun vähintään sekunnin tai kaksi. Tämä koskee etenkin normaalia, kehon muokkaamiseen tähtäävää kuntosaliharjoittelua, painonnosto on asia erikseen.

Vinkit antoi fysioterapeutti ja personal trainer Marko Kuoppasalmi

Terhi Liimu HS
Askelkyykky.Väärin (kuva vasemmalla): Etummaisen jalan polvi kääntyy sisäänpäin. Lisäksi lantio keikahtaa vinoon: lantio valahtaa takajalan puolelta alemmaksi kuin etujalan puolelta.Oikein (kuva oikealla): Pidä polvi jalkaterän kanssa samassa linjassa. Lantion oikeaa asentoa voit hakea tunnustelemalla käsin, että lantioluut ovat samalla tasolla.
Askelkyykky.
Väärin (kuva vasemmalla): Etummaisen jalan polvi kääntyy sisäänpäin. Lisäksi lantio keikahtaa vinoon: lantio valahtaa takajalan puolelta alemmaksi kuin etujalan puolelta.
Oikein (kuva oikealla): Pidä polvi jalkaterän kanssa samassa linjassa. Lantion oikeaa asentoa voit hakea tunnustelemalla käsin, että lantioluut ovat samalla tasolla.
Terhi Liimu HS
Alataljasoutu.Väärin (kuva vasemmalla): Huono ryhti vetää hartiat lysyyn. Liike tehdään vain käsillä, jolloin rasitus kohdistuu vain hauiksiin eikä lzainkaan selkään, kuten pitäisi.Oikein (kuva oikealla): Pidä rintakehä auki ja hartiat takana. Tee liike selkälihaksilla, eli käsillä vetämisen lisäksi rutista yläasennossa myös lapaluut toisiaan kohden.
Alataljasoutu.
Väärin (kuva vasemmalla): Huono ryhti vetää hartiat lysyyn. Liike tehdään vain käsillä, jolloin rasitus kohdistuu vain hauiksiin eikä lzainkaan selkään, kuten pitäisi.
Oikein (kuva oikealla): Pidä rintakehä auki ja hartiat takana. Tee liike selkälihaksilla, eli käsillä vetämisen lisäksi rutista yläasennossa myös lapaluut toisiaan kohden.
Terhi Liimu HS
Leuanveto.Väärin (kuva vasemmalla): Veto tehdään käsillä, ei selkälihaksilla. Ylhäällä selkä jää kyyryyn. Alhaalla monet eivät laskeudu riittävän alas, jolloin liikerata jää lyhyeksi.Oikein (kuva oikealla): Pidä rintakehä auki, nosta itsesi ylös selkälihasten avulla. Laskeudu alas rauhallisesti, jolloin myös jarrutusvaihe vahvistaa lihaksia.
Leuanveto.
Väärin (kuva vasemmalla): Veto tehdään käsillä, ei selkälihaksilla. Ylhäällä selkä jää kyyryyn. Alhaalla monet eivät laskeudu riittävän alas, jolloin liikerata jää lyhyeksi.
Oikein (kuva oikealla): Pidä rintakehä auki, nosta itsesi ylös selkälihasten avulla. Laskeudu alas rauhallisesti, jolloin myös jarrutusvaihe vahvistaa lihaksia.
Terhi Liimu HS
Penkkipunnerrus.Väärin (kuva vasemmalla): Tanko laskeutuu liian ylös, lähelle kurkkua. Lapatuki jää olemattomaksi, jolloin olkanivel kuormittuu väärällä tavalla.Oikein (kuva oikealla): Laske tanko rintakehän korkeimmalle kohdalle, naisilla rintaliivien alareunalle. Pidä yläselkä jämäkkänä ja vie ala-asennossa lapoja yhteen.
Penkkipunnerrus.
Väärin (kuva vasemmalla): Tanko laskeutuu liian ylös, lähelle kurkkua. Lapatuki jää olemattomaksi, jolloin olkanivel kuormittuu väärällä tavalla.
Oikein (kuva oikealla): Laske tanko rintakehän korkeimmalle kohdalle, naisilla rintaliivien alareunalle. Pidä yläselkä jämäkkänä ja vie ala-asennossa lapoja yhteen.
Terhi Liimu HS
Romanialainen maastaveto.Väärin (kuva vasemmalla): Selkä pyöristyy, jolloin rasitusvammojen riski kasvaa. Painopiste on liian edessä ja tanko liian kaukana jaloista.Oikein (kuva oikealla): Pidä selkä suorana koko liikkeen ajan. Kuljeta tankoa ylös ja alas niin, että tanko koskettaa jalkoja.
Romanialainen maastaveto.
Väärin (kuva vasemmalla): Selkä pyöristyy, jolloin rasitusvammojen riski kasvaa. Painopiste on liian edessä ja tanko liian kaukana jaloista.
Oikein (kuva oikealla): Pidä selkä suorana koko liikkeen ajan. Kuljeta tankoa ylös ja alas niin, että tanko koskettaa jalkoja.
Terhi Liimu HS
Vatsarutistus pallolla.Väärin (kuva vasemmalla): Noustaan liian ylös, jolloin lihakset eivät rasitu vaan vatsa saa tarpeettoman lepohetken. Lisäksi lantio ja pallo liikkuvat holtittomasti.Oikein (kuva oikealla): Tee liike laajalla liikeradalla alhaalla, mutta älä ylhäällä. Lukitse lantio paikoilleen pakaralihasten avulla ja pidä huoli, että pallo ei liiku.
Vatsarutistus pallolla.
Väärin (kuva vasemmalla): Noustaan liian ylös, jolloin lihakset eivät rasitu vaan vatsa saa tarpeettoman lepohetken. Lisäksi lantio ja pallo liikkuvat holtittomasti.
Oikein (kuva oikealla): Tee liike laajalla liikeradalla alhaalla, mutta älä ylhäällä. Lukitse lantio paikoilleen pakaralihasten avulla ja pidä huoli, että pallo ei liiku.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!