Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki kahvit eivät ole yhtä terveellisiä – unohda kofeiiniton

Kahvin antioksidanttien on todettu ehkäisevän muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, maksasairauksia, kakkostyypin diabetesta, Parkinsonin tautia ja dementiaa. Kaikki kahvilan listalla olevat kahvijuomat eivät kuitenkaan ole yhtä terveellisiä, kertoo emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

1. Espresso

"Espresso on suodatinkahvin ja pannukahvin välimuoto, jossa on jonkin verran pannukahvin epäterveellisiä, kolesterolia kohottavia ainesosia. Sitä nautitaan kuitenkin hyvin pieninä annoksina toisin kuin pannukahvia, jota suomalaiset joivat entisaikoina kuppikaupalla", kertoo emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto.

2. Caffè latte tai cappuccino

"Näissä kahveissa on pieni osa espressoa ja suurempi osa maitoa. Sokeri ja rasvainen maito sisältävät sekä kaloreita että ylimääräistä, huonoa rasvaa, joten näiden kahvien ystävät ehkä menettävät jotakin kahvin sydäntauteja ja lihavuutta ehkäisevästä vaikutuksesta."

3. Pikakahvi

"Jauhemaisen tai murumaisen pikakahvin valmistusprosessissa häviää enemmän tai vähemmän kahvin hyödyllisiä antioksidantteja. Pikakahvissa on kuitenkin vähemmän happoja kuin suodatinkahvissa, joten se on ehkä ystävällisempää vatsalle."

4. Kofeiiniton kahvi

"Kun kahvista poistetaan kofeiini, menetetään paljon muutakin eli antioksidantteja. Kofeiinittomalla kahvilla ei tutkimusten mukaan ole kahvin terveellisiä ominaisuuksia, eikä se näytä ehkäisevän sydäntauteja, diabetesta eikä Parkinsonin tautia. Siitä puuttuu myös virkistävä vaikutus."

5. Kapselikahvi

"Näiden terveysvaikutuksia ei ole tietääkseni tieteellisesti tutkittu."

6. Suodatinkahvi

"Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on kahvilaaduista terveellisin. Tumma paahto kestää kauemmin ja lämpötilat ovat kuumempia, joten antioksidantteja tuhoutuu enemmän. Tumma paahto saattaa myös aiheuttaa helpommin närästystä.

Kahvissa saa olla maitoa, ja maitokahvi onkin monen mielestä vatsalle miellyttävämpää. Pienellä määrällä sokeria ei juuri ole merkitystä, kun ajatellaan koko ruokavaliota."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!