Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusin ihmehedelmä on kookos, mutta kovin terveellistä se ei ole

Kookosta saa nykyään öljynä, jauhona, sokerina ja kookosvetenä. Kookosfanit uskovat terveysvaikutuksiin, asiantuntijat eivät.

Hyvinvointi
 
Anna Tommola
Colourbox
Kuva: Colourbox

Kookosta on kaikkialla: kookosvetenä kuntoilijoiden juomapulloissa, jauhona leivonnaisissa ja öljynä ruuanlaitossa.

Kookosmaito on jo vanhastaan tuttu aasialaisista ruuista, mutta viime vuosien hittituote on ollut neitsytkookosöljy. Superfood-harrastajat ja laihduttajat sekoittavat terveellisenä pitämäänsä öljyä kahviin ja smoothieen – tai syövät sitä suoraan lusikalla purkista.

Joillakin kookosta markkinoivilla nettisivuilla kookoksen väitetään parantavan vastustuskykyä ja aineenvaihduntaa sekä auttavan eri sairauksissa syövästä diabetekseen ja dementiaan.

Kookosta eri muodoissa

 Kookosöljyä myydään sekä teollisesti käsiteltynä "munkinpaistorasvana" että kylmäpuristettuna neitsytkookosöljynä.

 Kookosmaito tai -kerma valmistetaan kookoksen hedelmälihasta puristamalla ja uuttamalla. Kookosmaidossa on noin 21 prosenttia rasvaa.

 Kookosjauhot ja -hiutaleet saadaan kookospähkinän hedelmälihasta jauhamalla, raastamalla ja kuivaamalla. Hiutaleissa on 60–65 prosenttia ja jauhoissa 10–17 prosenttia rasvaa.

 Kookosvesi on kookospähkinän sisältä saatavaa kirkasta nestettä. Sitä myydään jano- ja palautusjuomana.

 Kookossokeri on valmistettu kookospalmun kukinnon medestä.

Voiko kovaa rasvaa sisältävä kookos todella olla niin ylivertainen ihmeaine?

Ravitsemusasiantuntijoiden kanta on selvä: kookos ei ole terveellistä.

Kookosöljy on kasviöljy, ja kasviöljyt ovat pääsääntöisesti hyväksi terveydelle. Kookospähkinästä saatava rasva tekee kuitenkin poikkeuksen, koska se on lähes kokonaan tyydyttynyttä rasvaa.

Viime vuonna julkaistuissa uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kookosöljyn käyttöä ei suositella.

Suomi ei ole nuivassa suhtautumisessaan yksin: maailman johtavat ravitsemustieteilijät eivät liioin lämpene kookosbuumille.

Harvardin yliopiston terveysasiantuntijoiden mukaan kookosöljyn hyödyistä ei ole sellaista tutkimusnäyttöä kuin vaikkapa oliiviöljystä.

Kookosöljyn puolestapuhujat vetoavat sen rasvahappokoostumukseen. Vaikka kookosöljy on kovaa rasvaa, suuri osa siitä on keskipitkäketjuista lauriinihappoa. Se hajoaa elimistössä helpommin kuin eläinperäisten rasvojen pitkäketjuiset rasvahapot.

Ilmeisesti juuri lauriinihapon ansiosta kookosöljy kohottaa hyvää kolesterolia (HDL). Siksi se voi Harvardin asiantuntijoiden mukaan olla vähemmän paha kuin kovan rasvan osuudesta voisi päätellä.

Silti se nostaa myös kokonaiskolesterolia. Tyydyttymättömät kasviöljyt sen sijaan sekä nostavat hyvää kolesterolia että laskevat huonoa.

Laajemmista vaikutuksista sydänterveyteen tarvittaisiin pitkäaikaisia tutkimuksia. Pelkät kolesteroliarvojen muutokset eivät siitä vielä kerro.

Jos vertaa kookosta kotimaiseen rypsiin ihmiselle välttämättömien rasvahappojen lähteenä, kookos ei pärjää. Kookosöljy sisältää linolihappoa (omega-6) 1,9 prosenttia ja alfalinoleenihappoa (omega-3) vain 0,2 prosenttia. Rypsiöljyssä niitä on 23 ja 11 prosenttia.

Kookoksen terveellisyyttä on perusteltu tutkimuksilla, joista monet perustuvat eläinkokeisiin tai bakteerimalleihin. Terveysvaikutusten todentaminen edellyttäisi pitkäaikaisia, riittävän suurilla ihmisjoukoilla tehtyjä sokkotutkimuksia, sanoo dosentti, yliopistotutkija Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen yksiköstä.

Hän ei syvemmin perehtymättä lähde arvioimaan yksittäisiä tutkimusviitteitä. Sellaisia näyttöjä kookoksella ei kuitenkaan ole, jotka oikeuttaisivat terveysväittämien käyttöön tuotteiden markkinoinnissa. Euroopan elintarvikeviraston EFSA:n kriteerit niille ovat tiukat.

Kolehmainen ei täysin tuomitse kookosta, sillä terveellisessä ruokavaliossa ei hänen mielestään tule liikaa juuttua yksittäisiin raaka-aineisiin.

"Jos kookoksen käyttö ei ole valtavan suurta, kyllä perusterveelliseen ruokavalioon sitäkin mahtuu", Kolehmainen toteaa.

Kookoksen ystävissä on niin vegaaneja kuin lihaa ja voita syöviä karppaajia.

"Äärilaidan karppaajan ruokavaliossa kookos toki lisää muutenkin korkeaa tyydyttyneen rasvan määrää, mutta silloin kokonaisuus voi olla ylipäätään pielessä", Kolehmainen sanoo.

"Kookos ei todellakaan paranna muutenkin heikkoa ruokavaliota. Toisaalta se ei myöskään anna lisähyötyä superfood-ruokavalioon."

Etenkin kuntoilijoiden suosima kookosvesi sisältää runsaasti magnesiumia ja lihasten toiminnalle tärkeää kaliumia, mutta vähän kaloreita eikä lainkaan rasvaa.

Se voikin olla kevyempi vaihtoehto makeille virvoitus- tai urheilujuomille.

Kuntoliikkujan janojuomaksi tosin riittää asiantuntijoiden mukaan vesi, ja kaliumia saa yleensä riittävästi ruoasta. Sitä on paljon esimerkiksi perunassa ja banaanissa.

Muodikkaassa vähähiilihydraattisessa ja gluteenittomassa ruokavaliossa kookosjauho on suosittu korvike vehnäjauholle. Kookosjauho on proteiini- ja kuitupitoisempaa kuin vehnä. Tosin jauhon muodossakin se sisältää yhä melko paljon tyydyttynyttä rasvaa.

Kolehmainen ei pidä kookoksen käyttöä leivonnassa ongelmana.

"Jos herkuttelee näillä leivonnaisilla harvakseltaan, sillä ei ole niin paljon merkitystä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!