Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurin osa unista on ikäviä, ja aiheet ovat samoja kaikkialla maailmassa

Unet ovat yleensä uhkaavia tai muuten ikäviä, sanoo tutkijaprofessori Katja Valli. Universaalisti toistuvilla unilla on saattanut olla tehtävä ihmisen evoluutiossa, mutta mitä muuta unista tiedetään?

Hyvinvointi
 
Colourbox, kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS
Kuva: Colourbox, kuvankäsittely Kimmo Taskinen HS

Samoja painajaisia nähdään ympäri maailmaa, lapset uneksivat eläimistä ja valokatkaisija paljastaa, näetkö selkounta. Tutkija  Katja Valli kertoo seitsemän yllättävää tietoa unien maailmasta.

1 Samat aiheet toistuvat unissa ympäri maailmaa

Suurin osa unista on tavalla tai toisella ikäviä. Epäonni on unissa seitsemän kertaa todennäköisempää kuin hyvä onni, kertoo Turun yliopiston tajunnantutkimuksen tutkijaprofessori Katja Valli.

"Terveiden suomalaisten opiskelijoiden unista kaksi kolmannesta sisältää jonkin uhkatekijän."

Tietyt teemat toistuvat unissa ympäri maailmaa. Universaaleja unien aiheita ovat takaa-ajo, putoaminen, epäonnistuminen ja väkivalta.

Kulttuuri ja ympäristö määrittelevät kuitenkin unien yksityiskohdat.

"Opiskelijoiden unissa uhka saattoi ilmetä vaikka niin, että kännykkä meni rikki eikä ollut varaa ostaa uutta, tai myöhästyttiin viimeisestä bussista ja jäätiin jonnekin jumiin, epäonnistuttiin tentissä tai jouduttiin uudelleen armeijaan tai ylioppilaskirjoituksiin", Valli kuvailee.

2 Painajaiset saattoivat pelastaa esi-isäsi

Universaalisti toistuvilla unilla on saattanut olla tehtävä ihmisen evoluutiossa.

Suomalaistutkijat ovat kehittäneet kansainvälisesti tunnustetun teorian, jonka mukaan unet toimivat niin sanottuna uhkasimulaattorina. Uniin poimitaan pitkäkestoisesta muistista uhkaavia tapahtumia ja niitä toistetaan erilaisina versioina. Syy on sama kuin valveilla tehdyssä mielikuvaharjoittelussa: se parantaa suoritusta.

"Jos unet pystyvät siihen, kenties ne esi-isät, joilla uhkasimulaatio oli erityisen tehokas, jäivät todennäköisemmin henkiin ja tuottivat jälkeläisiä," Valli sanoo.

Jos siis näkee herkästi painajaisia, voi lohduttautua sillä, että on perinyt tämän esi-isille hyödyllisen ominaisuuden. Sen sijaan nykyajan uhkiin painajaisista on tuskin hyötyä. Harva meistä tulee enää takaa-ajetuksi tai joutuu varomaan putoamista.

3 Unia voi tulkita – mutta unohda symbolit

Psykologit käyttävät joskus unipäiväkirjoja terapian tukena. Kyse ei kuitenkaan ole symboleiden tulkinnasta vaan potilaan unilleen antamista merkityksistä.

Krooniset painajaiset voivat kertoa siitä, että elämässä on muitakin ongelmia. Stressin tiedetään lisäävän painajaisten näkemistä, ja myös masennus ja unettomuus voivat lisätä ikäviä unia.

Traumatisoitunut ihminen saattaa nähdä toistuvia painajaisia tapahtuneesta. Ikävä kyllä se ei hälvennä traumaa.

"Unet pikemminkin pitävät sitä yllä. Ei ole empiiristä todistusaineistoa sille, että unet auttaisivat toipumaan traumasta", Valli sanoo.

Lääkkeistä esimerkiksi betasalpaajat voivat lisätä painajaisia.

4 Pienet lapset uneksivat eläimistä

Ikä vaikuttaa unien sisältöön. Eläimet ovat paljon yleisempiä pienten lasten kuin aikuisten unissa.

"Ne eivät ole söpöjä pehmoeläimiä, vaan useimmiten pelottavia villieläimiä."

Jos uskomme uhkasimulaatioteoriaan, lasten eläinunien syynä voisi olla sisäänrakennettu taipumus kokea eläimet pelottavina ja simuloida niitä unissa. Kun lapsi kasvaa ja oppii, että ympärillä onkin lähinnä ihmisiä, unten eläimet korvautuvat ihmisillä.

Lasten unissa esiintyy myös toinen erityinen uhkaaja: vieras mies tai miesten joukko. Selitys saattaa jälleen löytyä evoluutiosta.

"Tiedetään, että lähisukulaistemme simpanssien ja gorillojen poikasten merkittävä kuolinsyy on se, että vieraat urokset tappavat poikaset, kun ne haluavat emojen lopettavan imetyksen ja tulevan uudelleen kiimaan", Valli selittää.

Miesten ja naisten unet ovat hyvin samanlaisia, mutta joitakin eroja on. Miesten unissa aggressio on naisia useammin suoraa ja fyysistä, kuten tappeluita. Naiset uneksivat enemmän selän takana puhumisesta tai ryhmän ulkopuolelle joutumisesta.

Miehet myös kertovat näkevänsä enemmän unta seksistä. Miesten unista 12 prosenttia ja naisten unista vain 4 prosenttia sisältää seksiteemoja.

5 Unissa moraali saa rakoilla

Tuliko unessa kuherreltua varatun naapurinmiehen kanssa? Ei hätää. Moraalittomat unet eivät kerro siitä, että unennäkijä hyväksyisi teot oikeasti.

"Unen moraali ja logiikka eivät ole samat kuin valveilla. Kaikki ihmiset näkevät joskus unia, jotka nolostuttavat, hävettävät tai tuntuvat moraalisesti arveluttavilta. Niistä ei tarvitse huolestua", Valli sanoo.

"Omille unilleni en anna muuta merkitystä kuin että ne ovat hyvää viihdettä."

6 Unien muistamista voi parantaa harjoittelemalla

Kymmenen vuotta sitten Katja Valli teki tutkimusta opiskelijoiden unipäiväkirjoista. Hänen puheilleen tuli nuori nainen, joka väitti, ettei koskaan muista uninaan.

"Sanoin, että kokeillaan silti. Pidä unipäiväkirjaa kahden viikon ajan, ja sen jälkeen haastattelen sinua."

Kahden viikon kuluttua vastaanotolle saapui uupunut nainen.

"Kun hän alkoi pitää päiväkirjaa, hän alkoi muistaa kolmesta viiteen pitkää unta joka yö. Hän oli hyvin tunnollinen ja käytti unien kirjoittamiseen pari kolme tuntia joka aamu."

Vaikka esimerkkitapaus on äärimmäinen, muisteleminen parantaa unimuistia. Kirjoittaminen on hyvä tapa houkutella muistikuvia esiin. Olennaisinta on tehdä se ensimmäiseksi herättyään, ennen kuin nousee sängystä.

Tutkimuksen päätyttyä opiskelijanainen ei jatkanut päiväkirjan pitämistä.

"Hän kertoi, että kun päiväkirjan kirjoitus oli ohi, hän ei enää muistanut ainuttakaan unta."

7 Unien tapahtumia voi oppia ohjailemaan

Selkouni tarkoittaa unta, jonka aikana unennäkijä tiedostaa uneksivansa. Osa ihmisistä näkee muita enemmän selkounia, ja jotkut osaavat myös ohjailla unien tapahtumia.

"Selkounien korkein taso on se, että unennäkijä pystyy ohjailemaan kaikkia unen tapahtumia, myös muiden unessa esiintyvien ihmisten tekemisiä."

Selkounien näkemistä voi harjoitella muutaman konstin avulla. Pane herätyskello soimaan pari tuntia aiemmin kuin yleensä. Nouse hetkeksi ja mene takaisin nukkumaan. Selkounien näkeminen saattaa helpottua toisen unijakson aikana.

Toinen harjoitus on realiteettitestaus. Kun olet hereillä, kysy itseltäsi pitkin päivää, näetkö unta vai oletko valveilla. Voit testata asiaa valokatkaisijalla: syttyvätkö ja sammuvatko valot normaalisti? Kun nukut, aivosi toivottavasti muistavat tehdä saman testin.

"Unessa valokatkaisija toimii harvoin. Myös lukeminen on unessa vaikeaa, kirjan teksti voi pomppia ja muuntua."

Kun huomaat uneksivasi, voit yrittää vaikuttaa unessa tapahtuviin asioihin.

"Mutta yleensä ihminen innostuu, kun tajuaa näkevänsä selkounta. Sen seurauksena hän herää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!