Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unilääkäri kertoo, mikä auttaa nukahtamaan: Unohda sokeriset juomat, juo maitoa

Onko väliä, mitä ja milloin syö ennen nukkumaanmenoa? Unilääkäri kertoo.

Hyvinvointi
 
Teppo Johansson
Kuva: Teppo Johansson

1.Nukahtamisessa auttaa tryptofaani eli hormoni, joka edistää melatoniinin ja serotoniinin eritystä, kertoo dosentti ja unilääkäri Henri Tuomilehto.

Tryptofaania on erityisesti kanassa, kalkkunassa, maitotuotteissa, pähkinöissä ja banaanissa.

Tuomilehto muistuttaa kuitenkin, että ruoka-aineilla kikkailulla ei juurikaan ole vaikutusta, jos ihminen elää terveellisesti, liikkuu riittävästi ja pitää yllä säännöllistä vuorokausirytmiä. Herkkäunisille ja huonosti nukkuville ruoka-aineilla voi silti olla merkitystä.

2.Unen kannalta haitallista on vireyshormonin eli noradrenaliinin pitoisuuden lisääntyminen elimistössä. Sen erittymistä edistää muun muassa aminohappo tyramiini, jota on rasvaisessa ruuassa, kahvissa ja sokeripitoisissa juomissa kuten energiajuomissa ja alkoholissa. Niitä kannattaa siis välttää varsinkin ennen nukkumaanmenoa.

3.Haitallista unen saamisen kannalta on myös se, jos tulee illalla myöhään kotiin karmean nälkäisenä ja ahmii vatsan täyteen ennen nukkumaanmenoa.

Unen saaminen ja nukkuminen ovat kuitenkin Tuomilehdon mukaan yksilöllisiä eivätkä samat rutiinit päde yleisluonteisesti kaikille.

"Jokaisen pitäisi haastaa itsensä luomaan omat, unta edistävät elämäntavat."

4. Ruoka-aineilla voi hifistellä, mutta on aivan samantekevää mitä syö, jos menee sen jälkeen tietokoneelle maksamaan laskuja, tekemään töitä ja surffailemaan somessa. Hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla rutiineilla herkkäuninen voi välttää nukahtamisvaikeudet ja vähintäänkin rajoittaa huonon nukkumisen kaudet mahdollisimman lyhytaikaisiksi.

+"Moni ajattelee, että lasillinen tai pari viiniä illalla auttaa nukahtamaan. Säännöllinen alkoholin juominen uniongelmien hoitamiseksi on täysin väärä lähestymistapa asiaan", Tuomilehto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!