Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katariina Souri ryhtyi vegaaniksi: "Nyt tekoni ovat yhtä moraalikäsitysteni kanssa"

Kirjailija ja kuvataiteilija Katariina Souri ei halua syödä edes luomulihaa.

Hyvinvointi
 
Jaana Rinne
Milka Alanen
Katariina Souri, 46, on kirjailija ja kuvataiteilija. Souri tuli 1980-luvulla tunnetuksi Playboy-lehden kuvistaan. Tuolloin hänet tunnettiin Kata Kärkkäisenä. Souri on kirjoittanut romaaneja, tv-sarjoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Mandala-trilogian ensimmäinen osa Valkoinen Varjo on juuri ilmestynyt.
Katariina Souri, 46, on kirjailija ja kuvataiteilija. Souri tuli 1980-luvulla tunnetuksi Playboy-lehden kuvistaan. Tuolloin hänet tunnettiin Kata Kärkkäisenä. Souri on kirjoittanut romaaneja, tv-sarjoja ja elokuvakäsikirjoituksia. Mandala-trilogian ensimmäinen osa Valkoinen Varjo on juuri ilmestynyt. Kuva: Milka Alanen

Menetän malttini kokiessani epäoikeudenmukaisuutta. Erityisesti, jos se perustuu ennakkoasenteisiin. Olen kiltti ja helppo, mutta kun näkymätön raja ylitetään, minusta kuoriutuu hirveä huutaja ja noita-akka.

Kadun, etten tullessani julkisuuteen 1980-luvun lopulla pitänyt omaa päätäni vaan yritin miellyttää kaikkia. Olin gootti, ja sisälläni asui pieni anarkisti. Mutta eihän Playboyn keskiaukeamatyttö voinut olla gootti! Toisinaan myös se kaduttaa, etten hankkinut akateemista koulutusta.

Äidilleni olen ikuinen murheenkryyni. Nykyään olen sitä ironisella tavalla, koska pystymme nauramaan toisillemme ja itsellemme. Olen 46-vuotias, mutta äidin kanssa olen ikuisesti 16-vuotias. Äitini on järkeviä päätöksiä tekevä juristi, minä olen toinen ääripää.

Tupakansavussa tukehdun. Pitkään poltin yhden savukkeen päivässä. Syynä oli vain se, että tupakoitsijoiden holhoaminen ärsytti minua. Lopetin migreenikohtausten takia.

Treenatessa nautin rintauinnista. Olen oppinut hengittämään kevyesti, joten mukana on nyt hengityksen tuomaa meditatiivisuutta.

Alastomuudesta nautin nykyään, aiemmin se oli minulle ongelmallista. Olen ilokseni päässyt eroon kehokeskeisyydestä. Erilaisten naiskehojen alastomuus ja se, että niissä näkyy eletty elämä, on kaunista.

Väkijoukossa viihdyn, mutta enimmäkseen ulkomailla. Kahdella tavalla olen päässyt kotimaassakin sulautumaan väkijoukkoon. Ajaessani Harley-Davidsonilla kypärä päässä ja lasit silmillä olin vain joku tuntematon mimmi. Nykyään uidessani uimalasit silmillä kaikkien polskivien jalkojen alla uimahallissa olen joukossa ja silti yksin.

Oloni tekee keveäksi kasvispohjainen ruokavalio. Lähdin tammikuun alussa mukaan vegaanihaasteeseen enkä syö vieläkään eläinperäisiä tuotteita. Taannoin mietin, onko luomulihan syöminen okei. Näin mielessäni elävän lehmän naaman ja tunsin, että on aivan sama miten se on tapettu, en halua syödä kuollutta lehmää.

Voin hyvin, kun tekoni ovat yhtä moraalikäsitysteni kanssa. Kasvisruokavalio toi mukanaan niin suuren henkisen muutoksen, että asenteeni koko elämään on myönteisempi. Olen nyt enemmän yhteydessä ympäristöön ja eläimiin. Suhtaudun myös muiden ihmisten toimiin kevyemmin ja sallivammin.

Suren kustantaja Silja Hiidenheimon kuolemaa. Ilman Siljaa minusta ei olisi tullut kirjailijaa. Hän otti minuun yhteyttä vuonna 1998 luettuaan kolumnejani ja ehdotti romaanin kirjoittamista.

Lapsilleni opetan, että kaikesta pitää pystyä puhumaan. Olen miettinyt, onko rajaa, mille lapsia voi altistaa. 11-vuotiaan Kianan kanssa olemme puhuneet ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta ja päihdeongelmista. 23-vuotiaan Kasimirin kertoessa asioistaan minun on joskus huudahdettava, että ei, en tahdo kuulla enempää!

Puen mieluiten ylleni jotain mukavaa. Inhoan kiristäviä vaatteita ja puristavia kenkiä. Korkokenkienkin pitää olla mukavat.

Kävellessä päiväni jäsentyy. Joka aamu lähden koirien kanssa metsään kävelemään ja käyn läpi unia tai kirjan rakennetta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!