Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaipaatko uusia talvilajeja? – Kokeile talvitriathlonia, suksipyöräilyä tai japanilaista lumisotaa

Talvilomalla on lupa tehdä muutakin kuin hiihtää. Esittelemme neljä lajia, jotka tuovat talvitreeniin vaihtelua.

Hyvinvointi
 

Talvitriathlon *Perinteisten ystävälle*

Mitä? Talvitriathlon on kansainvälisen triathlonliiton kehittämä laji, jonka ensimmäinen arvokisa järjestetään nyt Lahdessa. Matkat ovat kohtuulliset: lumikenkäillään viisi kilometriä, luistellaan 12 kilometriä ja lopuksi hiihdetään kahdeksan kilometriä.

Kenelle? Tuttujen talvilajien ystävälle. Eliittisarjan ja SM-kisojen lisäksi tapahtumassa on kuntosarja, joka sopii myös vähemmän treenanneille. Leppoisimmillaan matkan voi taittaa kolmen hengen viestinä, jossa jokainen osallistuja suorittaa yhden lajin.

Missä? Lahdessa Pikku-vesijärven puistossa ja Lahden hiihtostadionilla 14. helmikuuta. Ilmoittautuminen kuntosarjaan päättyy perjantaina 13. 2. kello 11 osoitteessa triathlonevents.fi/wintertriathlon.

Varusteet? Lumikengät ja kevyet lenkkitossut, vapaan tai perinteisen tyylin sukset ja luistimet. Kaikenlaiset luistimet sallitaan, mutta nopeimmat suosivat hiihtomonoihin kiinnitettäviä retkiluistinten teriä tai pikaluistimia. Kypärä on pakollinen, oli se sitten pyöräily-, jääkiekko- tai kiipeilykypärä.

Hinta? Osallistumismaksu on 69 euroa. Fenix Ohjelmapalvelut vuokraa lumikenkiä ja luistimia Lahdessa 15 euron päivähintaan, ja suksia vuokraa esimerkiksi Suomen Latu ry 30 eurolla päivässä. Kaupasta hyvän lumikenkäparin saa noin 120 eurolla, luistinterät siteineen 140 eurolla ja suksipaketin parilla sadalla.

 

Skibike *Rinteiden ensikertalaiselle*

Mitä? Skibike on polkupyörää muistuttava vempain, jossa etu- ja takapyörän tilalla on suksi. Hurjalta näyttävä rinnelaji on todellisuudessa laskettelua ja lumilautailua helpompaa, ja se rasittaa lihaksia vähemmän. Tekniikka tulee tutuksi jo parin laskun aikana.

Kenelle? Lasketteluun ja lumilautailuun kyllästyneille – ja erityisesti niille, jotka eivät ole kokeilleet kumpaakaan. Kokemattomuus voi jopa helpottaa oppimista, sillä sikibikella jarruttaminen poikkeaa laskettelusta. Skibike sopii hyvin myös polvivaivaisille, sillä siinä istutaan kuin pyörän satulassa. Lajia ei suositella alle 15-vuotiaille, sillä lapsen voi olla vaikeaa hallita kymmenkiloista skibikea.

Missä? Skibikeja saa vuokralle 14 laskettelukeskuksesta, jotka on listattu lajiesittelysivulla osoitteessa ski.fi. Vuokraamot antavat myös opastusta. Jos harrastat lajia jossakin muussa keskuksessa, kysy ensin lupa skibiken käyttöön.

Varusteet? Skibiken lisäksi erityisiä varusteita ei tarvita. Lasketteluasu ja lämpimät kengät riittävät.

Hinta? Parin tunnin välinevuokra maksaa 25–35 euroa. Omaksi skibiken saa 650–1 300 eurolla.

 

Japanilainen lumisota *Joukkuepelaajalle*

Mitä? Japanilainen yukigassen on jalostettu versio perinteisestä lumisodasta. Peliin tarvitaan kaksi seitsenhenkistä joukkuetta ja noin kymmenen metriä leveä ja 40 metriä pitkä kenttä, johon voi rakentaa lumesta erilaisia esteitä. Kummallakin joukkueella on kentän päädyssä lippu, jonka vastajoukkue yrittää anastaa.

Ottelussa pelataan kolme kolmen minuutin erää. Lumipalloilla "poltetaan" vastustajia, ja poltetut joutuvat jäähylle erän loppuun saakka. Erän voittaa lipun ryöstänyt joukkue tai se, joka saa poltettua kaikki vastapuolen pelaajat.

Vaikeusastetta lisää se, että vain kolme pelaajaa joukkueesta saa olla kerrallaan hyökkäysvuorossa ja edetä vastustajan puolustusalueelle. Viralliset kilpailusäännöt on listattu osoitteessa www.yukigassen.fi.

Kenelle? Kenelle tahansa leikkimieliselle. Jos et halua juosta etulinjassa, ryhdy puolustajaksi ja tehtailemaan lumipalloja hyökkääjille.

Missä? Lumisella kentällä tai metsässä – puut ja kivet toimivat hyvinä esteinä. Omatekoisen kentän lisäksi yukigassenia voi pelata Olympiastadionille rakennetulla kentällä.

Varusteet? Pää ja silmät on syytä suojata. Esimerkiksi jääkiekko- tai laskettelukypärä ja laskettelulasit toimivat. Muista tehdä pehmeitä palloja!

Hinta? Olympiastadionin kenttävuokra maksaa 35,20 euroa osallistujalta. Tänään torstaina lajia voi kokeilla ilmaiseksi kello 13.30 alkavassa tapahtumassa.

 

Lapiolasku *Vatsalihastreenaajalle*

Mitä? Kun lapsena liukureita ei riittänyt kaikille, joku joutui tyytymään lapioon. Yhdysvalloissa lapio ei ole häpeä, vaan lapiolaskusta on kehitetty aivan oma urheilulajinsa, shovel racing. Siinä järjestetään kilpailuja, joissa mestarit yltävät yli sadan kilometrin tuntivauhtiin.

Tekniikka on yksinkertainen: peppu lapaan ja lapion varsi jalkojen väliin. Vauhti kiihtyy, kun nojaa taakse. Käsillä ohjataan, ja jalat toimivat jarruina.

Kenelle? Hänelle, joka haluaa yhdistää vatsalihastreenin pulkkamäkeen.

Missä? Kovaksi tamppautuneessa pulkkamäessä.

Varusteet? Lapio, lämpimät vaatteet ja paksut käsineet. Kaakaota termospulloon.

Hinta? Lapio, 10–20 e.

 

Vinkit antoi Triathlon Eventsin Toni Niiranen,
Fururetrendin Mikko Peltonen ja Suomen ladun Juhani Metsäpelto.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!