Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö tämän D-vitamiinista

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

 D-vitamiini on oikeasti hormoni. Puhumme vitamiinista historiallisesta erehdyksestä johtuen.

 Auringonvalon lisäksi D-vitamiinia saa Suomessa kalasta sekä maitotuotteista. Suomessa maitotuotteisiin lisätään D-vitamiinia, paitsi luomumaitoon ja niin kutsuttuun aitomaitoon. D-vitamiinia ei myöskään ole Lidl-ketjun kauppojen saksalalaisvalmisteisissa maidoissa eikä Virossa valmistetuissa maitotuotteissa. Pakkauksesta kannattaa tarkistaa, sisältääkö tuote D-vitamiinia.

 Vitamiinivalmisteiden D3 on peräisin lampaan villan rasvasta eli lanoliinista.

 Jos käyttää voimakkaita auringonsuojavoiteita, ne toimivat kuten lupaavat eli suodattavat pois UVB-säteilyn. Silloin iho ei tuota D-vitamiinia. Kun auringossa on oleskeltu riittävät 15–20 minuuttia, suojavoidetta tarvitaan.

 D-vitamiinin puute ei ole vain pohjoisten kansojen ongelma. Jopa aurinkoisissa Arabimaissa siitä kärsivät niin naiset kuin miehetkin, koska vaatetus on peittävää. Sama vaara on Suomessa etenkin vanhemmilla ihmisillä, koska he kesäisin pukeutuvat peittävämmin kuin nuorempana. Myös suurella osalla tummaihoisista on Suomessa vakava D-vitamiinin puute.

 Pohjoisissa maissa on aina varauduttu vitamiinin saantiin. Venäjällä syödään turskan maksaa, Englannissa makrillia. Turskan maksa sisältää paljon D3-vitamiinia, ja tuttu vitamiininpuutosta estävä kalanmaksaöljy valmistetaan juuri siitä.

 Veren kalsidiolin mittaaminen eli S-D-25-testi maksaa yksityisellä lääkäriasemalla lääkärin lähetteellä 65–70 euroa ja ilman lähetettä runsaat 80 euroa. Potilaalle lähetetään kotiin saatekirje, jonka hinta on noin 15 euroa. Kirjeessä ei tulkita kokeen tulosta. Sen tekee lääkäri, tai tietoa voi etsiä itse vaikka internetistä. Suositeltu tulos on 50 nanomoolia litraa kohden.

 
Lähteet: THL, Duodecim-lehti, Paula Hakalan teksti Kelan tutkimusblogissa, Christel Lamberg-Allardt ja Ilari Paakkari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!