Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Testaa, saatko tarpeeksi D-vitamiinia

Iso kiista: Onko D-vitamiinilisä tarpeen?

Ravitsemussuositusten mukaan suomalainen saa tarpeeksi D-vitamiinia, kun syö kalaa ja käyttää maitotuotteita. Osa lääkäreistä on kuitenkin sitä mieltä, että näin vähäisillä määrillä ei pysy terveenä.

Hyvinvointi
 
Colourbox
Kesällä noin 20 minuutin auringossa oleskelusta saa riittävästi D-vitamiinia. Talviaurinko ei vaikuta samoin: vasta huhtikuussa UVB-säteilyn määrä on merkittävä.
Kesällä noin 20 minuutin auringossa oleskelusta saa riittävästi D-vitamiinia. Talviaurinko ei vaikuta samoin: vasta huhtikuussa UVB-säteilyn määrä on merkittävä. Kuva: Colourbox

Pitääkö D-vitamiinia ottaa purkista vai ei?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukainen D-vitamiinin saantisuositus on 10 mikrogrammaa päivässä. Tämä täyttyy neuvottelukunnan mukaan, kun terve aikuinen syö vitaminisoituja maitotuotteita ja kalaa. D-vitamiinilisää tarvitsevat lähinnä vain raskaana olevat, iäkkäät, tummaihoiset sekä erilaisista sairauksista kärsivät.

Kuitenkin julkisuudessa kuuluu aika ajoin myös toisenlaisia mielipiteitä. Osa lääkäreistä kertoo jatkuvasti näkevänsä vastaanotoillaan potilaita, jotka ovat sairastuneet D-vitamiinivajeen vuoksi esimerkiksi lihasten heikkenemiseen, diabetekseen ja masennukseen. Heidän mielestään kaikki suomalaiset tarvitsevat D-vitamiinia purkista.

Mistä D-vitamiinia koskevassa erimielisyydessä on kyse? Entä ovatko vastakkaisten mielipiteiden edustajat mistään samaa mieltä?

Ravitsemussuositusten mukaista linjaa edustaa tässä artikkelissa kansainvälisesti tunnettu D-vitamiinitutkija, Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Christel Lamberg-Allardt.

Vastakkaista koulukuntaa edustaa Helsingin yliopiston farmakologian emeritusprofessori Ilari Paakkari.

 

Näistä he ovat samaa mieltä

 D-vitamiinin varastomuoto on kalsidioli, jonka veripitoisuus kuvaa D-vitamiinin saannin riittävyyttä. Asiantuntijat ovat yksimielisiä, että kalsidiolin pitäisi olla yli 50 nanomoolia per litra.

 D-vitamiinin puute johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla luiden pehmenemistautiin.

 D-vitamiinin saanti on parasta turvata päivittäin: ei siis kannata ottaa kuukauden satsia kerralla.

 Ihmisen luonnollinen D-vitamiini on D3, jota syntyy ihossa auringon UVB-säteilystä. D3:a tuottaa myös vesistön eläinplankton, josta kala saa D-vitamiininsa.

 Ihotyypistä riippuen kesällä Suomessa 15–20 minuutin oleskelu auringossa riittää takaamaan päivän D3-vitamiinin tarpeen saannin.

 Tummaihoiset eivät Suomessa muodosta tarpeeksi D-vitamiinia.

 Ylipainoisilla on tutkimuksissa usein keskimäärin hiukan alhaisempi D-vitamiinipitoisuus veressä kuin normaalipainoisilla, ja pitoisuus nousee D-vitamiinilisää otettaessa heikommin kuin normaalipainoisilla.

 

Näistä he ovat eri mieltä 

Tarvitaanko D-vitamiinilisää?
 
Lamberg-Allardt: Jos syö riittävästi kalaa ja D-vitamiinia sisältäviä maitotuotteita, terve ihminen saa kylliksi D-vitamiinia. Jos on esimerkiksi vegaani tai yli 70-vuotias, silloin vitamiinilisä on tarpeen. Suositeltava annos on 10–20 mikrogrammaa päivässä.

 

Paakkari: Kaikki suomalaiset tarvitsevat D-vitamiinilisää. Ihminen on kehittynyt tropiikissa, ja päiväntasaajalla asuvien heimoilla veren vitamiinipitoisuus on noin 115 nanomoolia litrassa. Sen saadakseen suomalaisen pitäisi saada päivittäin 50–100 mikrogrammaa D-vitamiinia. Tällaista määrää on vaikea saada pelkästään ravinnosta.

 

Johtuvatko sairaudet D-vitamiinin puutteesta vai onko sairastuneilla yleensä muista syistä D-vitamiinivajetta?

 
Lamberg-Allardt:
On runsaasti tutkimuksia, joissa on osoitettu yhteys sairauksien ja alhaisen veren D-vitamiinipitoisuuden välillä.

Kuitenkaan ei ole selvää, aiheuttaako D-vitamiinin puute sairauksia vai onko sairauksista kärsivillä jostain syystä puutosta. Onko sairastunut esimerkiksi ollut vähemmän ulkona, joten ihossa ei ole muodostunut D-vitamiinia? Tai onko ravinto yksipuolinen sairauden takia, ja D-vitamiinipitoisuus jää siksi alhaiseksi?

Luumurtumien ja kaatumisen yhteyttä on tutkittu antamalla D-vitamiinia, ja silloin on saatu todisteita siitä, että riittävä D-vitamiinilisä suojaa ikääntyneitä jossain määrin kaatumisilta ja murtumilta.

 

Paakkari: D-vitamiinin puute aiheuttaa sairauksia eikä toisinpäin. Kysymys on siis päinvastaisesta suhteesta kuin vitamiinilisien vastustajat esittävät.

Vastustajat edellyttävät, että D-vitamiinin terveyshyöty todistetaan lääkekokeen tapaan. Silloin satunnaisesti valitut koehenkilöt jaetaan D-vitamiinia saavaan koeryhmään ja kontrolliksi plasebotabletteja saavaan kontrolliryhmään, minkä jälkeen seurataan terveysvaikutuksia mahdollisesti vuosikausia.

Usein ravintoon liittyvät totuudet vaikkapa ruisleivän terveellisyydestä eivät ole ratkenneet lääkekokeen tapaisilla järjestelyillä vaan tarkastelemalla väestöjen sairastavuutta ja päättelemällä asia perustutkimuksen tiedoilla ja terveen järjen avulla.

 

Miten pitäisi suhtautua siihen, että yhdysvaltalainen professori Robert Heaney suosittelee kanadalaisille ja suomalaisille 100 mikrogramman päivittäistä D-vitamiinimäärää?
 

Lamberg-Allardt: Pohjoismaissa on yhteiset suositukset, ja suomalaiset perustuvat niihin.

Se, että Heaney on jossain käytäväkeskustelussa maininnut, että koko kansa tarvitsee 100 mikrogrammaa, ei perustu tieteelliseen arvioon vaan hänen omaan mielipiteeseensä. Hän on kyllä ollut mukana tutkimusryhmässä, jossa vanhuksille suositellaan tätä annosta, jos he eivät saa muualta D-vitamiinia. Määrää pidetään kuitenkin ylärajana.

Yhtä hyvin voi kysyä, miksi tutkijoina arvostetut eurooppalaiset lääkärit, Paul Lips ja Roger Bouillon ovat aivan eri kannoilla. He ovat, kuten minäkin, huolissaan siitä, että Euroopassa esiintyy varsinaista D-vitamiinipuutetta. Tämä ei kuitenkaan koske Suomea.

Myös erittäin arvostettu amerikkalainen D-vitamiiniguru Michael F. Holick on sitä mieltä, että D-vitamiinia pitäisi saada ravinnosta ja auringosta.

 

Paakkari: Suomalaisia suosituksia tulisi korjata Heaneyn osoittamaan suuntaan.

Tällä hetkellä 100 mikrogrammaa vuorokaudessa on monien asiantuntijatahojen suositus odottaville ja imettäville äideille ja ikääntyneille.

 

Pitäisikö kaikilta suomalaisilta mitata veren D-vitamiinipitoisuus?

 

Lamberg-Allardt: Ei. Ensinnäkin helpointa on syödä riittävästi kalaa ja maitotuotteita jotka sisältävät D-vitamiinia.

Toisekseen mittaukset ovat ongelmallisia sen takia, että eri laboratoriot ja eri menetelmät antavat niin erilaiset tulokset.

Kuitenkin jos potee sairautta, joka voi johtaa D-vitamiinipuutteeseen, mittaus on paikallaan, lääkärin määräämänä. Myös osteoporoosi- ja luumurtumapotilaiden D-vitamiinitilannetta kannattaa mitata ja seurata.

 

Paakkari: Riskiryhmien kuten odottavien äitien, peittävästi pukeutuvien tummaihoisten, tiettyjä lääkehoitoja saavien ja osteoporoosia sairastavien tulisi tietää D-vitamiinitasonsa.

Nykyisten D-vitamiinin mittausmenetelmien mahdollinen epätarkkuus ei ole syy sille, etteikö mittauksia tulisi tehdä.

Jos D-vitamiinin muuhunkin kuin luustoon liittyvät terveysvaikutukset osoittautuvat kiistatta todeksi, saatetaan D-vitamiinin mittaus liittää potilaan perustutkimukseen kuten veren kolesteroli tai sokeri.

 

Mitä haittaa on siitä, että saa liikaa D-vitamiinia?
 
Lamberg-Allardt: Jos saa todella suuria, myrkyllisiä annoksia, veren kalsiumpitoisuus nousee, mistä seuraa esimerkiksi suonten kalkkeutumista.

 

Paakkari: D-vitamiinin myrkyllisyyttä on liioiteltu. Päivittäisen D-vitamiiniannoksen pitää olla pitkän ajan suosituksiin verrattuna 100–1 000-kertainen, jotta se muuttuu myrkytykseksi.

Tosin on sairauksia kuten sarkoidoosi ja harvinaisia geenivirheitä, joissa elimistön D-vitamiinipitoisuudet kohoavat, vaikka saanti olisi vähäistä. Nämä sairaudet tulee tunnistaa ja hoitaa. Tiettyihin sairauksiin liittyvä D-vitamiinin liikamäärä ei kuitenkaan oikeuta kieltämään D-vitamiinin lisäantoa koko Suomen väestöltä.

 

Paljonko kasvissyöjä ja vegaani tarvitsevat D-vitamiinia?
 
Lamberg-Allardt: 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä riittää molemmille.

 

Paakkari: Suomen pimeän talven kaltaisissa olosuhteissa etelänaparetkikunnan jäsenten veren kalsidioli pieneni, jos päivittäinen kokonaissaanti oli alle 40 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Tästä voi päätellä, että elimistö "polttaa" suunnilleen tämän määrän D-vitamiinia päivässä. Näin arvioituna ja yksilölliset erot poisluettuna vegaanin tarve olisi talvella noin 50 mikrogrammaa. Kasvissyöjä saattaa pärjätä kymmentä mikrogrammaa pienemmällä annoksella, koska osa D-vitamiinista tulee maidosta ja margariinista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!