Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruuan raskasmetallit ovat syöpäriski – vältä haukea ja vanhoja astioita

Vältä vanhoja astioita, pese vihannekset ja syö vaihtelevasti pähkinöitä. Siinä neuvoja, miten vähentää raskasmetallien kertymistä kehoon.

Hyvinvointi
 
Lauri Seppälä
Juhani Niiranen HS
Haukea ei kannata syödä liian usein: siitä saattaa saada elohopeaa kehoonsa.
Haukea ei kannata syödä liian usein: siitä saattaa saada elohopeaa kehoonsa. Kuva: Juhani Niiranen HS

Onko olo raskas? Kehossasi voi olla raskasmetalleja.

Raskasmetallit saattavat pahimmillaan aiheuttaa syöpää ja hidastaa sikiön kasvua sekä vaurioittaa kehittyvän lapsen keskushermostoa.

Yleisimmin ihmiset altistuvat raskasmetalleille työperäisesti, pääasiassa teollisuudessa.

"Muuten raskasmetalleja saadaan elimistöön eniten jokapäiväisessä ravinnossa: aivan tavallisessa ruuassa, johon ei liity mitään poikkeavaa saastumista tai pilaantumista. Kukaan ei voi välttää raskasmetalleja kokonaan", THL:n tutkimusprofessori Hannu Komulainen kertoo.

Raskasmetalleille ei ole yksiselitteistä määritelmää, mutta haitallisimpia raskasmetalleiksi luokiteltavia metalleja ovat lyijy, kadmium ja elohopea. Raskasmetalleihin ovat luettavissa myös muun muassa kromi, koboltti, arseeni, nikkeli ja uraani.

Alumiini ei ole metallina erityisen raskas, mutta nousee aiheuttamiensa terveyshaittojen vuoksi lähes samaan sarjaan.

Millainen määrä raskasmetalleja on ihmisille haitallinen?

Sitä ei ole kaikkien metallien osalta määritelty. Kaikilla on useita eri haittavaikutuksia.

Paniikkiin ei silti ole aihetta.

"Elimistö pystyy käsittelemään ja pitämään metallit muiden vierasaineiden tavoin tiettyyn tasoon saakka vaarattomina. Kokonaan elimistöään ei saa puhdistettua raskasmetalleista", Komulainen kertoo.

Omia raskasmetallipitoisuuksiaan voi selvittää virtsa-, veri- ja hiustesteillä. Mittauksien tekemiselle on harvalla tarvetta, kunhan noudattaa virallisia suosituksia.

 

Lyijy on hermomyrkky, joka haittaa neuronien toimintaa. Varsinkin lapsilla lyijy voi aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoihin, mistä seuraa oppimis- ja käyttäytymismuutoksia, äärimmäisenä vaikutuksena älykkyysosamäärän lasku.

Lyijy kertyy luuhun, josta sitä vapautuu vereen vielä vuosien kuluttua sen jälkeen, kun altistuminen on päättynyt. Lyijy on luokiteltu todennäköisesti syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Lyijyä voi joutua elimistöön maaperästä, lyijymaalia sisältävistä leluista, saastuneesta ruuasta tai vedestä. Lisäksi lyijylle altistavat ennen 1970-lukua valmistetut astiat, koska tuolloin lyijy oli vielä yleisesti keramiikkateollisuuden käytössä.

Vielä vuonna 2007 ilmeni tapaus, jossa Suomen markkinoilla olleista Barbie-nuken oheisleluista löytyi vaarallisia lyijymaaleja. Sen sijaan viime vuosina ei ole Tullin ja Tukesin tietojen mukaan enää löytynyt merkkejä leluista liukenevasta lyijystä.

Tee näin: Tarkista käyttämiesi vanhojen astioiden kunto. On turvallisinta jättää etenkin vanhat kolhon näköiset keramiikkakolpakot sekä kuluneet, säröiset ja kolhiintuneet astiat käyttämättä. Erityisesti matkamuistona tuoduista keramiikkakannuista ja -mukeista saattaa liueta lyijyä, joten ne tulisi pitää vain koriste-esineinä.

Pese aina etenkin lehtivihannekset ja vältä syömästä saastuneella alueella, kuten ampumarata-alueella, kasvaneita sieniä. Lyijyhauleilla ja luodeilla ammuttu riista sisältää myös lyijyä, joten on järkevää välttää varsinkin ampumahaavan ympärillä olevaa lihaa.

 

Alumiini on aivoille hermomyrkky. WHO:n mukaan juomaveden alumiinilla saattaa olla yhteys eräisiin neurologisiin häiriöihin, mutta pitävää tutkimusnäyttöä asiasta ei ole.

Jonkin verran on viitteitä siitä, että juomaveden alumiini olisi haitallisempaa verrattuna ravinnon kautta saatuun alumiiniin. Juomaveden suodattamiselle ei silti ole Suomessa tarvetta. Talousveden alumiinipitoisuus on pysynyt Suomessa keskimäärin 20 mikrogrammana litrassa, kun suositusraja on 200 mikrogrammaa litraa kohden.

Altistusta lisäävät antiperspirantit, kosmetiikka sekä tietyt lääkkeet, erityisesti vatsahappoa neutraloivat lääkkeet.

Tee näin: Vältä alumiinisia keittoastioita. Älä käytä liikaa vatsahappolääkkeitä. Alumiinia sisältävien lääkkeiden käyttö voi ylipäätään lisätä päivittäistä alumiinimäärää kymmenillä, jopa sadoilla milligrammoilla.

Ruuanlaitossa kannattaa välttää alumiinifolion käyttämistä metalliastiassa olevan ruuan suojaamiseen, koska folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiinia liukenee ruokaan.

 

Elohopean haitallisimmat terveysvaikutukset syntyvät sen kertymisestä aivoihin ja munuaisiin. Pitkäaikainen altistuminen saattaa johtaa hermostomyrkytykseen, joka voi ilmetä muun muassa vapinana ja psykosomaattisina häiriöinä.

Elohopeaa kulkeutuu ilman kautta maaperään. Tämä tapahtuu energiantuotannossa käytettävien fossiilisten polttoaineiden, erityisesti kivihiilen, käytön seurauksena.

Turvemaiden ruskeaksi värjäämien järvien kaloissa esiintyvä elohopeayhdiste, metyylielohopea, on yhdisteistä myrkyllisin. Sisävesien petokaloista, etenkin hauesta, mutta myös meressä elävästä hauesta, voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita.

Tee näin: Eviran ohjeistuksen mukaan raskaana olevien ja imettävien äitien ei pitäisi syödä elohopean välttämiseksi haukea lainkaan.

Myös paljon sisävesialueiden kalaa syöviä suositellaan vähentämään hauen, isokokoisten ahventen, kuhan ja mateen syömistä. Yleensä ei silti ole todennäköistä, että tavallisen mökkijärven järvikaloissa olisi yllättäviä, erityisen suuria elohopeapitoisuuksia.

 

Kadmium on raskasmetalleista ainoa, joka kertyy elimistöön pysyväluonteisesti eli kadmiumpitoisuus kasvaa koko ihmisen elinajan. Kadmiumia kasautuu erityisesti munuaisiin, minkä vuoksi munuaisten toiminta voi heikentyä.

Pitkäaikainen altistus saattaa myös aiheuttaa hengityselinvaurioita ja heikentää luustoa varsinkin, jos on samanaikaisesti puutetta D-vitamiinista. Kadmium on luokiteltu ihmiselle syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Kadmium erittyy maaperästä herkästi kasveihin. Eniten kadmiumia saa viljavalmisteista, pähkinöistä, siemenistä, vihanneksista ja hedelmistä. Pahimmin sille altistuvat tupakoitsijat sekä pellavansiementen, sisäelinten, katkarapujen ja sienten suurkuluttajat.

Tee näin: Syö monipuolisesti. Käytä etenkin siemeniä ja pähkinöitä vaihtelevasti. Kansallisten ravintosuositusten mukaan siemeniä ja pähkinöitä voi nauttia lajeja vaihdellen kaksi ruokalusikallista eli noin 30 grammaa päivässä ilman, että kadmiumia tai muita yksittäisiä haitta-aineita saisi liikaa.

 

Juttuun on haastateltu myös: ylitarkastaja Pirkko Kostamo, Evira, ryhmäpäällikkö Jaakko Mannio, Suomen ympäristökeskus, ylitarkastaja Jaana Kilponen, Valvira, ylitarkastaja Marika Jestoi, Evira, pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

Korjaus 26.2. klo 11.40: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että alumiinialtistusta lisäävät vatsahapon eritystä estävät lääkkeet. Alumiinia on kuitenkin vatsahappoa neutraloivissa, ei vähentävissä lääkkeissä. Tekstiä on tältä osin korjattu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!