Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Smoothie saattaa olla salainen kaloripommi

Smoothie on trendikäs aamiainen tai välipala, mutta onko se aina terveellinen?

Hyvinvointi
 
Katri Kallionpää  
Elvi Rista
Kuva: Elvi Rista

Liian tuhti

Smoothie on superterveellinen aamiainen tai välipala, mutta siihen saattaa sujahtaa yllättävän paljon kaloreita.

Peruspirtelöön kuuluu tuoreita kasviksia, jotka soseutetaan tehosekoittimella. Mukaan lisätään esimerkiksi maitoa, soijamaitoa, jogurttia ja siemeniä.

Hyvä puoli soseuttamisessa on se, että smoothiesta saa helposti kerralla päivittäisen puolen kilon kasvisannoksen. Smoothiesta saattaa kuitenkin tulla salakavalasti todella tuhti, jos siihen käyttää rasvaisia maitotuotteita, kuten turkkilaista jogurttia, kookosmaitoa tai kookosöljyä tai pähkinävoita. Tällainen supersmoothie riittäisi kaloreidensa puolesta korvaamaan lounaan, mutta nestemäinen ruoka ei välttämättä pidä nälkää pitkään. Huomaamatta voi siis tulla syötyä liikaa.

Välipalaksi sopiikin sellainen smoothie, joka sisältää marjoja, hedelmiä, kasviksia, maustamatonta, vähärasvaista jogurttia ja kuitulähteitä, kuten leseitä ja pellavansiemeniä.

Liian juotava

Pelkät smoothiet eivät oikein riitä aterioiksi sen vuoksi, että päivän aikana olisi hyvä olla jotakin pureskeltavaa. Pureskelu edistää syljen eritystä. Syljen entsyymit aloittavat ruuansulatuksen jo suussa. Sylki on myös hyväksi hampaille.

Liian sulava

Vaikka smoothie on juotava, siihen kannattaa sekoittaa kuitupitoisia aineksia, jotka edistävät suolen toimintaa. Monet kasvikset on hyvä sekoittaa juomaan kuorineen.

Sekaan voi laittaa myös leseitä, siemeniä, kaurahiutaleita tai muita kuidun lähteitä.

Liian nopea

Smoothiesta voi koostaa ravitsemuksellisesti terveellisen. Ravitsemusterapeutti Heli Reinivuo kyseenalaistaisi kuitenkin sellaista elämäntapaa, jossa on niin kiire, että ravinto pitää imaista pillillä. Parempi olisi istahtaa kerran pari päivässä alas ja pureskella ruokansa rauhassa hyvässä seurassa.

Asiantuntijana ravitsemusterapeutti
Heli Reinivuo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!