Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trendidieetti ei sovi kaikille – Vladimir Heiskanen kärsi karppauksesta

Vladimir Heiskanen halusi karppauksen tekevän hänet energiseksi, mutta kävi päinvastoin. Asiantuntijoiden mukaan ruokavaliokokeilut eivät sovi kaikille.

Hyvinvointi
 
Karppaus johti ensin euforiaan, sitten uupumukseen
Karppaus johti ensin euforiaan, sitten uupumukseen
Vladimir Heiskanen halusi karppauksen tekevän hänet energiseksi, mutta kävi päinvastoin. HSTV:n Arka paikka –ohjelmassa puhutaan ruokaortodoksiaa ja trendikkäitä ravintouskomuksia. Anja Snellmanin vieraana on terveysbloggari Vladimir Heiskanen..

Kaikki alkoi eräästä opinnäytetyöstä kuusi vuotta sitten. Siinä kerrottiin, että kun keho ajautuisi hiilihydraattien puutteesta johtuvaan ketoosiin, nälkä lähtisi ja pirteys lisääntyisi.

17-vuotias Vladimir Heiskanen luki tutkimuksen ja innostui.

Näistä merkeistä tiedät, voiko ruokarajoitteesta tulla sinulle ongelma

 Sosiaalinen elämäsi kärsii. Et pysty osallistumaan yhteisiin ruokailuhetkiin, sillä et löydä mitään syötävää tai syöminen ahdistaa.

 Olet sairastanut syömishäiriön tai toipumassa sellaisesta. Nuorena oireillut syömishäiriö voi puhjeta myöhemmin uudelleen. Persoonaan liittyvä sairastumisriski säilyy koko elämän.

 Noudatat useita rajoitteita samanaikaisesti. Ruokavalion ravitsemuksellisesta tasapainosta on silloin vaikeampaa huolehtia.

 Käytät kohtuuttoman suuren osan ajastasi aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankkimiseen ja ruuan valmistamiseen.

 Ruokavaliosta poikkeaminen aiheuttaa suurta ahdistusta.

 Otat vastakkaiset ravitsemusnäkemykset henkilökohtaisena loukkauksena.

 

Lähde: Katja Mäkelä, Hanna Partanen ja Ritva Näräkkä

Heiskanen ei halunnut laihtua, eikä hän myöskään voinut erityisen huonosti. Ajatus lisääntyneestä energiasta vetosi Heiskaseen, joka suhasi lukio-opintojen ja harrastusten välillä. Hän halusi voida vieläkin paremmin.

Heiskanen ryhtyi karppaajaksi, eli hän alkoi vältellä hiilihydraattia ja suosia eläinrasvoja.

"Kuulosti houkuttavalta, että ketoosissa aivot toimivat tehokkaammin ja tarvitsen vähemmän unta. Minulla oli paljon harrastuksia, ja ajattelin, että uni on vain hukattua harrastusaikaa", Heiskanen sanoo.

Samaan tapaan ajattelee nykyään moni muukin. Elinvoima ja energia kelpaisi, ja niitä haetaan ruokavaliosta.

Ruokavalion vapaaehtoinen rajoittaminen on noussut trendiksi. Leimallista on, että ruokavaliosta suljetaan pois asioita, vaikka niille ei olla varsinaisesti allergisia. Joku välttää gluteenia, toinen hiilihydraatteja, kolmas noudattaa kivikautista paleoruokavaliota, neljäs on sokerittomalla, viides syö vain luomukasviksia.

"Syömisten rajoittaminen ei ole uusi juttu. Ennen kuin laktoosi-intoleranssi tunnettiin, moni osasi jättää maitotuotteet pois, kun heille tuli vatsavaivoja. Nyt ei tarvitse olla vatsavaivoja, vaan ruualla halutaan parantaa vaikka jaksamista ja energisyyttä", kertoo ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.

Osa trendeistä on niin suosittuja, että ne muuttavat markkinoita. Kun karppausbuumi oli kuumimmillaan, kauppojen hyllyillä myytiin Karppinen-leipää. Nyt kylmäkaapeissa on kasapäin proteiinirahkoja.

Se, että pohdimme ruuan terveellisyyttä, on hyvä asia, Partanen sanoo. Useimmat kykenevät myös noudattamaan rajoitusruokavaliota siten, että elimistölle ei koidu haittaa.

"Esimerkiksi kivikautisen paleodieetin voi toteuttaa monella tavalla. Ei voida suoraan sanoa, että jokin ruokavalio olisi vaarallinen."

Kaikille rajoitusruokavaliot eivät kuitenkaan sovi.

Vladimir Heiskanen huomasi nopeasti, että karppaus toimi.

Nälkä todella hävisi, ja mieli tuntui olevan paljon entistä virkeämpi. Aikaakin säästyi, kun ruokailla tarvitsi vain pari kertaa päivässä. Paino putosi, vaikka se ei hoikan miehen tavoitteena ollutkaan.

Heiskanen söi korkeintaan 50 grammaa hiilihydraattia päivässä – määrän, joka tulee täyteen vaikkapa kolmesta appelsiinista tai neljästä leipäviipaleesta. Se ei ollut hankalaa, sillä sallitut ruuat maistuivat Heiskaselle. Sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät kiusaukset hän vältti tankkaamalla kotona ennen bileitä.

Muutoksilla oli kuitenkin myös kääntöpuolensa. Puolen vuoden kuluttua Heiskasen unirytmi oli sekaisin ja niskan lihakset vähän väliä jumissa, eikä mikään tuntunut rentouttavan kunnolla.

Nyt jälkikäteen Heiskanen arvelee kärsineensä loppuunpalamisesta. Se ei johtunut ainoastaan ruuasta: ylioppilaskirjoitukset painoivat päälle ja ihmissuhteissa oli draamaa.

Rajoitettu ruokavalio kuitenkin lisäsi kuormaa, hän uskoo.

"Karpatessa ruokahaluni oli niin vähäinen, että söin liian vähän kaloreita. Keho oli siksi jatkuvasti hieman ylikierroksilla, ja palautuminen jäi pois."

Heiskanen päätti lisätä ruokavalioonsa kunnon annoksen perunaa ja riisiä – juuri niitä välttelemiänsä hiilihydraatteja.

"Se tuntui ristiriitaiselta, sillä oli vaikeaa tietää, mikä on oikeasti terveellistä."

Ratkaisu osoittautui oikeaksi.

"Huomasin, että jos haluan rentoutua, minun pitää syödä hiilihydraatteja, jotta saan energiaa. Nyt filosofiani on, että jos jokin tuntuu piristävältä, se ei välttämättä ole suoraan merkki siitä, että se on minulle hyväksi."

Liisa takala
Vladimir Heiskanen haluaa yhä syödä terveellisesti. "Hyvä perusperiaate on syödä säännöllisesti ja ilman stressiä."
Vladimir Heiskanen haluaa yhä syödä terveellisesti. "Hyvä perusperiaate on syödä säännöllisesti ja ilman stressiä."

Heiskanen on hyvä esimerkki tyypillisestä ruokavaliokokeilijasta. Hän on innostuva, perehtyvä ja analyyttinen. Karpatessaan hän luki ruokavaliotutkimuksia pari tuntia illassa ja jakoi kokemuksia keskustelupalstalla.

Vielä silloin karppaus ei ollut koko kansan juttu.

"Se saattoi olla osa viehätystä. Seuraan muutenkin valtavirran ulkopuolisia ilmiöitä."

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan innokkaimmin ruokavaliokokeiluihin ryhtyvät ne, jotka syövät jo valmiiksi terveellisesti.

"Ne peräkammarinpojat, jotka elävät oluella ja lenkkimakkaralla, eivät lähde näihin mukaan, vaikka juuri he tarvitsisivat apua."

Joskus terveellisestä syömisestä muodostuu pakkomielle, ortoreksia. Silloin suuri osa päivästä kuluu aterioiden suunnitteluun ja valmistamiseen. Sairastuneiden määrää ei tiedetä, sillä kyseessä ei ole virallinen diagnoosi.

Ruokavaliotrendit heijastuvat keskusteluihin myös Syömishäiriöklinikalla.

"Fitness-buumin myötä vastaanotoilla puhutaan proteiineista ja hiilihydraateista sen sijaan, että puhuttaisiin ruuasta – siis leivästä, hedelmistä, lihasta ja kalasta. Ruuasta on tullut keino saavuttaa tietty tavoite", kertoo klinikan ravitsemusterapeutti Katja Mäkelä.

"Ortoreksiaa esiintyy tunnollisilla ihmisillä, jotka haluavat muutenkin elää kunnollista elämää. He tekevät sen sitten myös ravitsemustiedon avulla", sanoo Syömishäiriöliiton toiminnanohjaaja Ritva Näräkkä.

Pahimmillaan sairastunut kokee syyllisyyttä melkein kaikesta syödystä ruuasta.

"Ihmiset kantavat mukanaan vuosikymmenten aikaisia trendejä päällekkäin niin, että kaikki syöty ruoka on jostain näkökulmasta haitaksi. Hiilihydraattien ja rasvan pelko näkyvät yhä. Toisaalta dieetistä toiseen vaihtavat elävät jatkuvassa etsintävaiheessa", Mäkelä kuvailee.

Kaikkialta tulviva ravitsemustieto voi vaikeuttaa myös syömishäiriöön sairastuneen toipumista. Hän tuntee harvoin houkutusta kultaista keskitietä kohtaan.

"Riippumatonta tietoa ei ole vaikeaa saada, mutta se saattaa olla sieltä tylsimmästä päästä. Sitä ei ehkä haluta uskoa, koska vaihtoehtoisia tietolähteitä on niin paljon", Näräkkä pohtii.

Heiskanen on harmissaan siitä, miten mustavalkoista keskustelu ravitsemuksesta on.

"Keskustelupalstoilla saatetaan haukkua toisia ja ylitulkita tutkimustuloksia. Jos tutkimuksessa hiirille annetaan jotakin ruoka-ainetta moninkertainen määrä normaaliin verrattuna, saatetaan vetää johtopäätös, että ihminenkään ei voi syödä sitä."

Hanna Partanen toivoo, että moniäänisyys lisääntyisi. Vaikka jokin sopisi itselle, se ei tarkoita, että sama sopii muille.

"Minua ärsyttää, kun kaikkialla pelkästään hehkutetaan. Miksi he, jotka luopuvat ruokavaliosta, eivät uskalla avautua siitä, että tämä ei ollut minun juttuni? Vastaanotolla jotkut ovat ihan noloina siitä, että jokin ruokavalio ei toiminutkaan."

Hän kritisoi myös mediaa, joka korostaa yksittäisten tutkimusten tuloksia.

"Yksi uusi tutkimustulos ei kaada kahtakymmentä aikaisempaa."

Tänään   Vladimir Heiskanen, 23, söi lounaaksi suuren lautasellisen broilerikeittoa, salaattia, kaksi voilla päällystettyä ruisleipää ja pari lasillista kevytmaitoa – sen enempää miettimättä. Leivonnaiset ja sipsit hän jättää yhä väliin, mutta karkkia voi välillä napostella.

"Pyrin keskivertoa vähän parempaan ruokavalioon, mutta mäkkireissujakin tulee joskus. Hyvä perusperiaate on syödä säännöllisesti ja ilman liikaa stressiä."

Vaikka karppaus epäonnistui, se toi Heiskasen elämään hyvääkin. Sen myötä heräsi kiinnostus ihmisen fysiologiaan ja hyvinvointiin. Nyt Heiskanen opiskelee hammaslääketiedettä ja kirjoittaa terveysblogia, jolla on lukijoita myös ulkomailla. Ravitsemustieteellisten artikkeleiden lukeminen on yhä intohimo.

Heiskanen pitää hienona, että niin moni muukin on kiinnostunut ravitsemuksesta.

"On paljon sairauksia, joihin voi elämäntavoillaan vaikuttaa, ja on tärkeää, että ihmiset ottavat hyvinvoinnistaan vastuuta. Ravitsemus ei kuitenkaan yksin riitä. Lepoa ja ihmissuhteita pitäisi painottaa enemmän."

Myös Hanna Partasen mielestä on pohjimmiltaan hyvä, että pohdimme, mitä panemme suustamme alas.

"Elämme yhteiskunnassa, jossa tarjolla on paljon syötävää, joka ei ole suositeltavaa päivittäiseen käyttöön. Jokin balanssi pitäisi kuitenkin olla. Ainut vaihtoehto valmisruualle ei ole itsekasvatettu luomuporkkana."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!