Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hera on paras proteiinilisä

Asiantuntijoiden mukaan proteiinilisät ovat turhia, mutta kuntoilija saattaa silti haluta käyttää niitä. Mistä tietää, minkä valitsee?

Hyvinvointi
 
Vesa Laitinen
Kuva: Vesa Laitinen

Mikä on paras proteiinilisä?
 
Tämänhetkisen tutkimustiedon mukaan maitoherasta tehdyt proteiinivalmisteet on todettu hyvin tehokkaiksi. Ne sisältävät paljon elimistölle välttämättömiä aminohappoja ja imeytyvät nopeasti verenkiertoon ja siitä kudosten käytettäväksi.

Maidossa on kaksi tärkeää proteiinia, hera (jota on 20 prosenttia) ja kaseiini (jota on 80 prosenttia). Molemmissa on erinomainen aminohappokoostumus. Hyvä aminohappokoostumus taas merkitsee sitä, että mukana ovat kaikki kymmenen lihasten rakentumisen ja palautumisen kannalta välttämätöntä aminohappoa, joita ei saa muualta kuin ravinnosta.

Hera imeytyy melko nopeasti, keskeiset aminohapot jo noin tunnissa. Kaseiini taas on hidas imeytymään, se vaatii useita tunteja. Sen vuoksi päiväsaikaan harjoitusten yhteydessä kannattaa käyttää herapohjaisia tuotteita ja vielä illalla ennen nukkumaanmenoa kaseiinipohjaisia valmisteita, koska hidas imeytyminen on lepäävälle elimistölle hyvä asia.

Mitä ovat aminohapot ja miksi ne ovat niin tärkeitä?
 

Aminohapoista muodostetaan uutta kudosta elimistössä. Kudoksemme uusiutuvat päivittäin, joten koko ajan tarvitaan rakennusainetta eli aminohappoja.

Aminohappoja on yli 20, joista 10 on välttämätöntä elimistölle eli niitä pitää saada päivittäin. Parhaita lähteitä ovat maito, liha, kala ja kananmuna.

Kova, lihaksia kasvattava voimaharjoittelu lisää proteiinin rakennustarvetta. Vuorokauden aikana aminohappoja käytetään energiaksi kuitenkin vain muutaman prosentin verran. Energiaa elimistö ottaa pääosin hiilihydraateista ja rasvasta.

Myynnissä on valmisteita, jotka sisältävät kaikkia 10:tä välttämätöntä aminohappoa. Lisäksi aminohappoja on tarjolla myös yksittäisinä, esimerkiksi pelkkää leusiiniä ja glutamiinia, ja muutaman aminohapon yhdistelminä. Näitä ovat esimerkiksi BCAA (branched chain amino acids) eli haaraketjuiset aminohapot leusiini, isoleusiini ja valiini.

Mistä muusta proteiinilisiä valmistetaan kuin maidosta?
 

Proteiinilisiä voidaan tehdä monista proteiinia sisältävistä ruokalajeista. Maitoproteiinin lisäksi tarjolla on esimerkiksi muna-, soija- ja herneproteiinilisiä. Periaatteessa proteiinilisän voi tehdä mistä tahansa ruoka-aineesta, jossa on proteiinia, mutta nämä mainitut ovat yleisimpiä.

Onko proteiinilisissä jokin etu ruokaan nähden?

Proteiinilisät ovat yleensä parempia kuin yksittäinen proteiiniruoka. Niiden laadukkuus ja teho perustuu niiden sisällön korkeaan proteiinin biologiseen arvoon. Se tarkoittaa, että kaikki välttämättömät aminohapot ovat mukana ja imeytyminen ja kulkeutuminen kudoksiin on nopeaa. Normaalilla kuntoilijalla ei kuitenkaan ole kiire palautumisen nopeuttamisessa kuten urheilijoilla, joten riittää, että he saavat proteiininsa tavallisesta ruuasta.

Jos liikunnan tarkoitus ei ole kasvattaa lihaksia tai jos kyse ei ole tavoitteellisesta urheilusta, proteiinia saa normaalista, hyvin valikoidusta ruuasta tarpeeksi. Kuntoilijan pitää kuitenkin muistaa syödä proteiinin lisäksi myös hiilihydraatteja, sillä aivot tarvitsevat hiilihydraattien sisältämää glukoosia. Jos keho ei saa tarpeeksi hiilihydraatteja, alkaa heikottaa ja pinna kiristyy.

Mistä tietää, mikä on hyvä tuote?
 

Proteiinilisien tuoteselosteissa on sisältökuvaus lähes aina joko 100 grammaa tuotetta kohden tai pakkauskokoon suhteutettuna. Hyvä kuvaus kertoo proteiinin kokonaismäärän, ja samalla kuluttaja näkee myös muiden makroryhmien esimerkiksi hiilihydraattien ja rasvan määrät.

Kuntoilijan kannattaa katsoa, mikä on proteiinin alkuperä. Tuotteiden kuvaukset löytyvät suoraan pakkauksesta ja valmistajien www-sivuilta.

Mikä lisä sopii vegaanille?
 

Vegaaneille sopivia kasviperäisiä proteiinijauheita valmistetaan soijasta, herneestä, riisistä ja hampunsiemenistä. Niiden aminohappokoostumus on välttämättömien aminohappojen osalta huono. Soija on aminohappokoostumukseltaan näistä paras.

Jos harrastaa eri lajeja, tarvitseeko joka lajiin hankkia omat proteiinilisänsä?
 

Ei tarvitse. Yksi proteiinilisä riittää, harrastaapa sitten välillä kuntosalia ja välillä lenkkeilyä.

Palautusjuomissa, jotka sisältävät proteiinin lisäksi hiilihydraattia ja mahdollisesti muita ravinteita, sen sijaan on eroja. Voimaharjoittelun jälkeen nautittavissa palautusjuomissa on yhtä paljon hiilihydraatteja ja proteiinia, kun taas kestävyyskuntoa kohottavan liikunnan, esimerkiksi juoksun jälkeen juotavaksi tarkoitetuissa palautusjuomissa on suhteessa enemmän hiilihydraatteja. Tämä johtuu siitä, että kestävyysliikunnassa kuluu enemmän energiaa.

Mitä tapahtuu, jos saa proteiinia liian vähän?
 

Silloin keho alkaa hajottaa omia proteiinivarastojaan, lihasmassakudos pienenee ja ihminen kuihtuu.

Jos ei harrasta liikuntaa mutta haluaisi varmistaa saavansa tarpeeksi proteiinia, voiko käyttää proteiinilisiä?
 

Jokainen päättää itse, mistä proteiinin haluaa saada. Lisäravinteet ovat yksi vaihtoehto.

Onko sillä väliä, nauttiiko proteiinilisän jauheena, patukkana tai vaikka itse tehtynä juomana?
 

Tätä on tutkittu kansainvälisesti vähän, mutta tehdyissä tutkimuksissa erot ovat pieniä eli ei ole väliä.

Kuinka paljon proteiinia tarvitaan?
 

Yleiset ravitsemussuositukset maailmalla ohjeistavat työssä käyviä, ei-urheilevia ihmisiä ja myös kevyttä terveysliikuntaa harrastavia syömään vuorokaudessa 1–1,5 grammaa proteiinia painokiloa kohden. Eli esimerkiksi 70 kiloa painavalle miehelle tai naiselle proteiinisuositus on 70–105 grammaa.

Kovaa harjoittelevat voimalajien ja kestävyyslajien urheilijat pyrkivät saamaan proteiinia yleensä enemmän. Lisääntynyttä proteiinimäärää tarvitaan kudosten uusiutumiseen, hajonneiden lihasrakenteiden korjaamiseen ja uuden lihasmassan kasvattamiseen. Pieni määrä tarvitaan myös energian tuottamiseen.

Proteiiniannoksia on hyvä nauttia tasaisin väliajoin, 4–6 kertaa vuorokaudessa.

Kaikkien tehokasta liikuntaa harrastavien, kuten terveysliikkujien ja urheilijoiden, on tärkeää nauttia palautusjuoma välittömästi eli 10–30 minuuttia harjoituksen tai kilpailun jälkeen, koska silloin elimistö on 'kiihkeä imemään' ravinteita. Näin nopeutetaan palautumista, minkä vuoksi jo vuoden aikana saadaan lisäetua niihin liikkujiin nähden, jotka eivät palautusjuomia nauti.

 

Asiantuntijana on Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologian professori Antti Mero. Hän on tutkinut proteiini- ja aminohappovalmisteiden eli niin kutsuttujen ravintolisien vaikutuksia erilaisissa kuormitustilanteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!