Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Antti Nylén: "Uimahallit ovat painajaismaisia"

Kirjailija Antti Nylén ei ole tempautunut kuntoilubuumiin. "Kuntoilu ei merkitse minulle mitään", hän sanoo.

Hyvinvointi
 
Milka Alanen
Antti Nylén on 41-vuotias helsinkiläinen kirjailija ja suomentaja, jolla on vaimo ja kaksi kouluikäistä lasta. Hän on katolilainen ja vegaani. Hänen esikoisteoksensa Vihan ja katkeruuden esseet (2007) sai Kalevi Jäntin palkinnon. Nylén harrastaa valokuvausta ja julkaisi juuri ensimmäisen valokuvakirjansa Paita – The Shirt (Savukeidas).
Antti Nylén on 41-vuotias helsinkiläinen kirjailija ja suomentaja, jolla on vaimo ja kaksi kouluikäistä lasta. Hän on katolilainen ja vegaani. Hänen esikoisteoksensa Vihan ja katkeruuden esseet (2007) sai Kalevi Jäntin palkinnon. Nylén harrastaa valokuvausta ja julkaisi juuri ensimmäisen valokuvakirjansa Paita – The Shirt (Savukeidas). Kuva: Milka Alanen

Kun aamulla avaan silmäni, kellotaulun viisarit näyttävät puoli seitsemää. Perheen työnjaossa lasten saattaminen koulutielle on minun tehtäväni.

Nauran, kun huoneeseen tulee todella kaunis ihminen. Miten muutenkaan siihen voi reagoida?

Viimeksi itkin, kun perheen 11-vuotias Jarvis-kissa kuoli. Kissan kuolema on aina aikakauden loppu. Silloin muistaa ajan, kun kissa tuli perheeseen, ja poismenon kohdalla miettii, mitä kaikkea on tapahtunut sen jälkeen.

Ihmettelen, miksi ihmiset eivät voi olla asiallisesti tällä planeetalla. Miksi he tuhoavat, murhaavat ja sotkevat kaiken?

Kadun, että valitsin lukiossa pitkän matematiikan. Minun olisi pitänyt lukea kieliä, koska olen niiden oppimisessa huono ja hidas.

Lapsille opetan huomaavaisuutta ja epäsovinnaisuutta. Todellisuudessa kasvatuksessa ei pysty harrastamaan minkäänlaista suunnitelmallisuutta. Sen näkee siitä, kuinka erilaisia kaksi lastani ovat, vaikka olemme kasvattaneet heidät samalla tavalla.

Yritän kaikin keinoin välttää uimahalleja. Niissä on jotain painajaismaista: alastomia ihmisiä kylmässä, kovassa, liian kirkkaassa, kloorinhajuisessa ja urheilullisessa ympäristössä. Tulee mieleen helvetti.

En ole koskaan tietoisesti katsonut jääkiekkoa televisiosta. Suhteeni urheilun katsomiseen on sama kuin tv-draamoihin. Molemmat aiheuttavat syvän kyllästymisen tunteen kolmessa sekunnissa.

En olisi ikinä uskonut, että minulla on aikuisena perhe ja asema. Kuvioon kuuluisi vielä raha, mutta sitä minulla ei ole.

Luen lehdestä etupäässä otsikoita ja ingressejä. Jos kyseessä on kulttuurilehti, saatan lukea itse juttujakin.

Keittiössä olen kotonani. Teen meillä ruuan.

Kirkossa käyn usein. Messu on minulle kokemuksena inspiroiva. Jos olen levoton ja avuton ajatusteni kanssa, tuntuu hyvältä mennä kuuntelemaan Raamatun lukemista, liturgiaa ja papin sekavaa saarnaa. Niistä syntyy aina jokin oivallus. Kirkossa ihminen on passiivinen, minkä seurauksena hän muuttuu vastaanottavaiseksi jollekin ulkopuoliselle.

Alkossa näen tyhjää yli kymmenen euron viinien kohdalla. En osta sellaisia.

Kun katson peiliin, näen keski-ikäisen työmiehen kasvot.

Sovituskopissa käyn noin kerran viidessä vuodessa. Minulla on tapana käyttää vaatteet risoiksi. Hattuni on ollut käytössä kymmenen vuotta. Kun se alkoi mennä rikki viisi vuotta sitten, aloin etsiä uutta, mutta tarmoton etsintäni ei ole vielä tuottanut tulosta.

Jos olisin eläin, opettelisin ihmisten kielen ja kysyisin: miksi te teitte sen, miksi olitte meitä kohtaan kusipäitä? Olisi ihmisten vuoro olla mykkiä. Hiljaisuus olisi ihmiskunnan tuomio.

Kuntoilu ei merkitse minulle mitään. Minulla ei ole mitään suhdetta liikuntaan enkä koe, että minun pitäisi urheilla.

Vartaloni on minulle kertakäyttötavaraa. Minulla ei ole siihen intohimoista suhdetta. Vähän paheksun sitä, että naamaani kasvaa karvaa ja kulmakarvani muuttuvat yhdeksi. Vanhemmiten uutuutena ovat tulleet korvakarvat. Odotan seuraavaa innovaatiota.

Voin hyvin, kun olen tehnyt velvollisuuteni. Lasken sellaisiksi kirjoitushommat ja perheeseen liittyvät tehtävät. En erottele työ- ja perhe-elämää, koska mielestäni jaottelu on vahingollinen.

Muut eivät ymmärrä – ei, kyllä muut ymmärtävät. Itse en ymmärrä. Oman älyni riittämättömyys on minulle hyvin tavallinen kokemus. Selvitän asioita itselleni kirjoittamalla.

Jos kuolisin nyt, niin mitä se minua liikuttaisi? Joitakin toisia ehkä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!