Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maidolta meni maine, turhaanko?

Hyvinvointi
 
Anna Tommola
Teppo JOhansson
Ilman maitoakin pysyy terveenä, mutta maitotuotteissa on paljon hyvää.
Ilman maitoakin pysyy terveenä, mutta maitotuotteissa on paljon hyvää. Kuva: Teppo JOhansson

Maidottomuus on yksi tämän hetken kuumista ruokavaliotrendeistä. Osa terveystietoisista epäilee tavanomaista lehmänmaitoa syylliseksi niin vatsavaivoihin, iho-ongelmiin, syöpiin, diabetekseen kuin hengitystieoireisiinkin.

Kuten ruoka-asioissa usein, ääripäät korostuvat. Fitness-buumin innostamat salitreenaajat popsivat rahkaa ja heraa, kun taas esimerkiksi paleoruokavaliota noudattavat karttavat maitoproteiinia. Nuori kuntoileva mies voi kumota pari litraa maitoa päivässä, mutta vajaa puolet suomalaisista ei juo sitä lainkaan.

Ravitsemussuosituksissa maitotuotteilla on vankka rooli. Päivittäin tulisi nauttia 5–6 desilitraa rasvatonta tai vähärasvaista maitoa tai piimää sekä 2–3 viipaletta vähärasvaista juustoa. Maidon tai piimän sijaan voi valita vähärasvaista jogurttia.

"Suositus perustuu maidon laajaan ravintoainekirjoon. Suomalaisessa ruokavaliossa maito on ollut olennainen kalsiumin ja monien vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde. Lasi rasvatonta maitoa täydentää hyvin esimerkiksi keittolounasta", toteaa erikoistutkija Marja-Leena Ovaskainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksiköstä.

Onko väitteissä maidon terveyshaitoista sitten jotain perää?

Ei haittaa, ehkä vähän hyötyä

Viime vuonna julkaistussa Uppsalan yliopiston tutkimuksessa yli kolme lasia maitoa päivässä juovien kuolleisuus oli korkeampi kuin niiden, jotka joivat vähemmän kuin lasin päivässä. Jogurtin ja juuston käyttäjillä riskiä ei havaittu.

Onko maidonjuonti siis vaarallista? Näin ei tutkijoiden mukaan voi tulkita, sillä syy-seuraussuhteet ovat epäselviä. Tulos voi selittyä jollakin ihan muulla seikalla.

Tutkimuksissa on todettu, että paljon maitoa käyttävät saattavat syödä heikosti.

"Hyvin runsas maidon juonti saattaa olla osa yksipuolista ruokavaliota, jossa esimerkiksi C-vitamiinin saanti voi olla niukkaa. Jogurtteja ja juustoja käyttävillä on mahdollisesti muutenkin modernimpi ruokavalio. He syövät ehkä enemmän kasviksia ja kalaa", Ovaskainen sanoo.

Ruotsalaistutkimus on ylipäätään poikkeus. Vuonna 2011 tehdyssä kahdeksan erimaalaisen tutkimuksen yhteenvedossa maito ei vaikuttanut kuolleisuuteen, huomauttaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen. Hän on käynyt läpi laajojen väestötutkimusten yhteenvetoja, jotka kattavat yli miljoona ihmistä.

"Näiden laadukkaiden meta-analyysien perusteella maito ei ole terveydelle haitallista. Sen vaikutus on pahimmillaankin neutraali tai sitten hitusen hyödyllinen", Laatikainen sanoo.

"Maitotuotteet suojaavat jonkin verran kakkostyypin diabetekselta ja aivohalvaukselta. Näyttöä on myös siitä, että maitotuotteet pienentävät suolistosyövän riskiä. Sepelvaltimotaudin kannalta maidosta ei ole haittaa eikä hyötyä."

Hyvin runsas maitotuotteiden käyttö voi lisätä hiukan miesten eturauhassyöpäriskiä. Riski näyttäisi kasvavan, jos kalsiumia saa yli 1,5 grammaa päivässä eli reilusti yli 800 milligramman suosituksen.

Hapanmaitotuotteet sopivat useammille

Eniten luotettavaa tutkimustietoa on maidosta ja maitotuotteista yhtenä ryhmänä, ei juustoista tai jogurtista erikseen.

"Olen itse taipuvainen uskomaan, että hapanmaitotuotteet ovat terveydelle parempi vaihtoehto kuin maito, sillä niissä on hyödyllisiä maitohappobakteereja. Ainakin osalle ihmisistä hapanmaitotuotteet kuten jogurtti, viili ja piimä näyttävät sopivan paremmin", Laatikainen sanoo.

Jotkut kokevat saavansa vatsaongelmia maidosta, vaikkeivät olisi maitoallergikkoja tai laktoosi-intolerantteja.

"Pieni joukko herkkävatsaisia, korkeintaan noin joka neljäs ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivistä, näyttäisi saavan oireita maitoproteiinista. Tätä pitäisi ehdottomasti tutkia enemmän."

Osittain voi olla kyse siitä, ettei osata epäillä muita oireiden aiheuttajia, kuten tiettyjä hedelmiä tai vaikkapa ksylitolia.

"Laktoosi-intoleranssi ja keliakia tunnetaan paremmin, joten tulilinjalle joutuvat ensimmäisinä maito ja viljat."

Jotkut kokevat maidon lisäävän limaneritystä. Näyttöä siitä ei ole. Kaksoissokkotesteissä vaikutukseen uskovat ovat saaneet oireita sekä maidosta että soijapohjaisesta vertailutuotteesta.

Raakamaidon ja lämpökäsitellyn maidon väliltä ei ole löytynyt eroja siedettävyydessä. Kansainvälisessä Food Control -lehdessä julkaistun tutkimuskatsauksen mukaan pastörointi ei olennaisesti muuta maidon ravintoarvoa. Raakamaito taas voi olla tautiriski.

Maito ei yksin suojaa luita

Jos ei haitallista, niin onko maito sitten välttämätöntä?

Maitoa on totuttu pitämään luuston pelastajana, mutta sen rooli saattaa olla luultua vähäisempi. Ruotsalaistutkimuksen mukaan runsas maidonjuonti ei suojannut luunmurtumilta. Harvardin yliopiston tutkimuksissakaan maidon ja murtumariskin väliltä ei ole löytynyt yhteyttä.

Perinteisessä maitomaassa Suomessa kalsiumin saanti on maailman suurinta, mutta luunmurtumat yleisiä. Intiassa, Perussa ja Japanissa, jossa kalsiumia saadaan vain kolmannes länsimaisista suosituksista, murtumia on varsin vähän. Luiden haurastumiseen vaikuttavatkin monet tekijät, kuten perimä, kehon rakenne, hormonit, auringonvalo ja liikunta.

Osteoporoosin ehkäisemiseksi täytyy kalsiumin ohella huolehtia D-vitamiinin saannista ja harrastaa säännöllisesti liikuntaa.

Suomalaisten kalsiumin saanti taas ei ole vain maidon juonnin varassa.

"Finravinto-tutkimuksessa verrattiin maitoa juovien ja sitä juomattomien kalsiumin saantia. Ero ei ollut kovin iso. Joko maitoa juomattomat käyttävät muita maitotuotteita tai sitten he saavat muusta ruuasta riittävästi kalsiumia", Marja-Leena Ovaskainen sanoo.

Reijo Laatikaisen mukaan päivittäisestä 800 milligramman tarpeesta reilu neljännes tulee helposti kasaan sekaravinnosta, kasviksista ja kalasta. Lopun saamiseksi riittää nelisen desilitraa maitoa tai jogurttia ja siivu pari juustoa.

"Ei maitoa siis niin älyttömästi tarvita", Laatikainen sanoo.

Kasvissyöjän on syytä kiinnittää kalsiumin saantiin huomiota. Sitä saa esimerkiksi tummanvihreistä vihanneksista, seesaminsiemenistä, manteleista ja pavuista.

Kuntoilijalle ihanteellista proteiinia

Proteiineja eli valkuaisaineita tarvitaan kudosten rakennusaineeksi ja ylläpitämään vastustuskykyä. Maitoproteiini sisältää kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Se myös imeytyy tehokkaammin kuin vaikkapa soija tai herne.

"Tavoitteellisen liikkujan ruokavaliossa maitoproteiini on ehdottomasti hyödyllinen. Siitä on paljon tieteellistä näyttöä. Erityisesti maidon heraproteiini sisältää runsaasti urheilijoita kiinnostavia aminohappoja kuten leusiinia, isoleusiinia ja valiinia, joiden on todettu liittyvän lihaskasvuun ja lihasvaurioiden korjaamiseen", sanoo Terve Urheilija -hankkeen koordinaattori, ravitsemusasiantuntija, ETM Anna Ojala UKK-instituutista.

Lihaa, kalaa ja kanaa syövä saa riittävästi proteiinia ilman maitoakin. Jos ei käytä eläintuotteita, on yhdisteltävä monipuolisemmin eri kasviproteiineja: palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä ja täysjyväviljaa. Yksittäisinä ne eivät sisällä kaikkia tarvittavia aminohappoja.

"Urheilevia vegaanejakin toki löytyy. Suorituskyvyn kannalta se ei kuitenkaan ole optimaalinen ruokavalio", Ojala sanoo.

Proteiinin pitäisi jakautua tasaisesti eri aterioille, myös aamu-, ilta- ja välipaloille.

"Maitotuotteet ovat siihen useimmille helppo vaihtoehto", Ojala sanoo.

"Mutta ei maitoa ämpäritolkulla tarvitse tankata. Usein vaikkapa jogurtti riittää."

Rahkan proteiinipitoisuus on suurempi kuin maidon. Maidossa taas on nopeasti imeytyvää, lihasta kasvattavaa heraa. Rahkan ja juuston valmistuksessa hera valutetaan pois. Niissä on enemmän hitaasti imeytyvää, kylläisenä pitävää kaseiinia.

Millä perusteella tavallisen ruokailijan sitten pitäisi valita, juoko maitoa vai popsiiko raejuustoa tai viiliä?

"Maku ratkaisee. Välillä unohtuu, että silläkin on merkitystä", Ojala sanoo.

Rasvaista vai ei?

Samalla kun suomalaisten maidon juonti on vähentynyt, juustojen ja jogurttien kulutus on kasvanut. Kuluttajia houkuttavat maitopohjaiset jälkiruuat ja välipalat, maustetut rahkat, jogurttijuomat ja jäätelöt.

"Haittana on, että monissa maitojalosteissa on paljon rasvaa tai sokeria. Myös lapsille kannattaisi valita rasvaton maito ja välttää sokerisia tuotteita", Marja-Leena Ovaskainen sanoo.

Maidon rasvasta kaksi kolmannesta on sydämelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa. Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat puolet kovista rasvoista maidosta ja maitojalosteista.

Vaikka suositukset korostavat vähärasvaisuutta, täysmaidolla on kannattajansa. Osa maitokriitikoista arvostelee nimenomaan pitkälle käsiteltyjä, rasvattomia maitovalmisteita.

Tutkijakuntakaan ei ole asiassa yksimielinen. Arvostettu Harvardin yliopiston ravitsemustieteen professori Walter Willett suhtautuu vähärasvaisiin tuotteisiin varauksella siksi, että rasva korvautuu usein sokerilla ja hiilihydraateilla. Rasvaisempi maito myös voi pitää kylläisenä pidempään ja siten torjua ylipainoa.

Harvardin tutkijat suosittelevat selvästi vähemmän maitotuotteita kuin yhdysvaltalaiset ja suomalaiset viralliset suositukset: vain yhden tai kahden maitolasin verran päivässä. Suuremman määrän hyödyistä ei heidän mukaansa ole riittävää näyttöä.

Ilman maitoakin pysyy terveenä

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan maitotuotteet ovat useimmille sopiva ja helppo tapa täyttää proteiinin, kalsiumin, B-ryhmän vitamiinien ja välttämättömien aminohappojen tarve. Maidossa on myös jodia, ja monissa maitotuotteissa lisättyä D-vitamiinia.

Täysipainoisen ruokavalion voi silti rakentaa myös ilman maitoa, jos vatsa ei sitä siedä, maku ei miellytä tai jos välttää eläinperäisiä tuotteita.

"Eivät maitovalmisteet ole välttämättömiä. Jos pitää linjana, että lisättyä sokeria ja kovaa rasvaa saa vain vähän, monenlaisella ruokavaliolla on mahdollista saada riittävät ravintoaineet", Marja-Leena Ovaskainen sanoo.

Ravitsemussuositustenkin mukaan maidon voi tarvittaessa korvata kaura- tai soijajuomilla, joihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia. B-ryhmän vitamiineja saa myös viljavalmisteista, munasta ja lihasta. Vegaani voi saada B12-vitamiinin purkista.

Reijo Laatikainen epäilee silti, että suuret massat eivät pysty koostamaan maidotonta ruokavaliota riittävän hyvin.

"Useimmille maidon, jugurtin tai juuston pitäminen ruokavaliossa johtaa parempaan kokonaisuuteen. Maidottomuus vaatii suunnittelua ja tietoa."

 

Paljonko kalsiumia on raejuustossa? Entä onko rasvattomassa maidossa ja täysmaidossa muuta eroa kuin rasvan osuus?

Katso tästä, kuinka paljon kalsiumia, rasvaa, sokereita, proteiinia ja kaloreita on maitotuotteissa. Määrät ovat / 100 grammaa.

Täysmaito lisätty D-vitamiini kalsium 120 mgrasva 3,5 gsokerit 4,8 gproteiini 3,2 gkalorit 64 kcal
Täysmaito
lisätty D-vitamiini
 
kalsium 120 mg
rasva 3,5 g
sokerit 4,8 g
proteiini 3,2 g
kalorit 64 kcal
Maustamaton jogurtti(bulgarian) kalsium 130 mgrasva 3,5 gsokerit 4,5 gproteiini 3,4 gkalorit 60 kcal
Maustamaton jogurtti
(bulgarian)
 
kalsium 130 mg
rasva 3,5 g
sokerit 4,5 g
proteiini 3,4 g
kalorit 60 kcal
Maustettu jogurttirasvaton, keinotekoisesti makeutettu kalsium 120 mgrasva 0 gsokerit 6,4 gproteiini 3,8 gkalorit 40 kcal
Maustettu jogurtti
rasvaton, keinotekoisesti makeutettu
 
kalsium 120 mg
rasva 0 g
sokerit 6,4 g
proteiini 3,8 g
kalorit 40 kcal
Raejuusto   kalsium 55 mgrasva 2 gsokerit 1,7 gproteiini 13 gkalorit 80 kcal
Raejuusto
  
 
kalsium 55 mg
rasva 2 g
sokerit 1,7 g
proteiini 13 g
kalorit 80 kcal
Rasvaton maitolisätty D-vitamiini kalsium 120 mgrasva 0 gsokerit 4,9 gproteiini 3,3 gkalorit 33 kcal
Rasvaton maito
lisätty D-vitamiini
 
kalsium 120 mg
rasva 0 g
sokerit 4,9 g
proteiini 3,3 g
kalorit 33 kcal
Rasvaton piimälisätty D-vitamiini  kalsium 110 mgrasva 0 gsokerit 4,7 gproteiini 3,0 gkalorit 31 kcal
Rasvaton piimä
lisätty D-vitamiini
 
kalsium 110 mg
rasva 0 g
sokerit 4,7 g
proteiini 3,0 g
kalorit 31 kcal
Rasvaton rahka   kalsium 150 mgrasva 0,3 gsokerit 4,3 gproteiini 10 gkalorit 60 kcal
Rasvaton rahka
  
 
kalsium 150 mg
rasva 0,3 g
sokerit 4,3 g
proteiini 10 g
kalorit 60 kcal
Brie   kalsium 400 mgrasva 32 gsokerit 1 gproteiini 17gkalorit 360 g
Brie
  
 
kalsium 400 mg
rasva 32 g
sokerit 1 g
proteiini 17g
kalorit 360 g
Kermajuusto   kalsium 770 mgrasva 29 gsokerit 0 gproteiini 25 gkalorit 360 kcal
Kermajuusto
  
 
kalsium 770 mg
rasva 29 g
sokerit 0 g
proteiini 25 g
kalorit 360 kcal
Maitojäätelö   kalsium 290 mgrasva 4,2 gsokerit 18 gproteiini 3,3 gkalorit 136 kcal
Maitojäätelö
  
 
kalsium 290 mg
rasva 4,2 g
sokerit 18 g
proteiini 3,3 g
kalorit 136 kcal

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!