Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monika Fagerholm: "Jos olisin mies, olisin transvestiitti"

Hyvinvointi
 
Jaana Rinne
Milka alanen
Monika Fagerholm, 54, on suomenruotsalainen kirjailija, joka asuu Siuntiossa. Hänen teoksiinsa kuuluu muun muassa Amerikkalainen tyttö (2004), josta hän sai ruotsalaiset Aniara- ja August-palkinnot. Vuonna 2010 Fagerholm palkittiin Pro Finlandia -kunniamerkillä, ja vuonna 2013 hän sai valtion kirjallisuuspalkinnon. Fagerholmin Lola Ylösalaisin -romaanista kuvataan paraikaa tv-sarjaa.
Monika Fagerholm, 54, on suomenruotsalainen kirjailija, joka asuu Siuntiossa. Hänen teoksiinsa kuuluu muun muassa Amerikkalainen tyttö (2004), josta hän sai ruotsalaiset Aniara- ja August-palkinnot. Vuonna 2010 Fagerholm palkittiin Pro Finlandia -kunniamerkillä, ja vuonna 2013 hän sai valtion kirjallisuuspalkinnon. Fagerholmin Lola Ylösalaisin -romaanista kuvataan paraikaa tv-sarjaa. Kuva: Milka alanen

"Minua kehutaan hauskaksi. Olen myös innostava ja kannustava opettaja. Olen hyvä valmentamaan kirjoitusoppilaitani, mutta tarvitsisin myös itse valmentajaa.

Viimeksi opin vaihtamaan öljyt autoon. Avasin auton kannen, mittailin ja vaihdoin ne.

Jos olisin mies, olisin transvestiitti. Transvestiitit ovat tajunneet jotain olennaista naiseudesta: sen, että naiseus on teatteria. Miestä ei esitetä, mutta naiseus on teatteria. Miten paljon naisellisuus on teatteria naisille? Uskon, että aika paljon.

Jos olisin 20-vuotias, aloittaisin lääketieteen opinnot. En ole koskaan halunnut lääkäriksi, mutta minusta olisi voinut tulla aika hyvä yleislääkäri terveyskeskukseen.

Nautin uimisesta, mutta vain avomerellä tapahtuvasta pitkän matkan uimisesta. Luonnonvesissä uidessa ollaan retkellä, katsellaan maisemia eikä urakoida matkaa. Uin kerrallaan yhdestä kahteen kilometriä.

Treenitavoitteeni on olla puhumatta kuntoilusta. Sellainen puhuminen menee helposti ego-projektiksi. Juoksen kyllä puoli tuntia päivässä. En pidä juoksemisesta enkä nykyajan treenikulttuurista, mutta olen huomannut juoksemisen tekevän hyvää.

Oloni tekee keveäksi valo. Kun valoa on enemmän, olen energisempi ja kaikki on hauskempaa.

Unohdan kaiken. Unohdan tiskata, unohdan pedata, unohdan laittaa pesukoneen päälle ja ripustaa pyykin.

Tanssijana olen hyvä. Erityisen hyvä olen diskotanssissa. Olin 1970-luvulla mukana Aira Samulinin tanssikoulu Rytmikkäissä, ja tanssi on edelleenkin kehossani. Osaan hustle-tanssin ja Kung Fu Fightingin.

Tärkein juhlapyhäni on joulu. Jeesus syntyi jouluna, ja hän toi hyvyyden maailmaan.

En pidä siitä, että omasta olemisesta on tullut kaiken keskipiste. Nykyään keskitytään siinä määrin omaan kehoon, että olemme siellä vankeina. Minun mielestäni elämä on hauskinta ja mielenkiintoisinta silloin, kun huomio ei ole omassa itsessä. Hei, tuolla muualla tapahtuu jotain mielenkiintoista!

Yleisön edessä viihdyn. Nykyään olen yleisön edessä paitsi kirjailijana myös Lost Primadonnas -harrastelijateatterin näyttelijänä. Olen ryhmän nuorin, vanhin on 75-vuotias. Kolmen vuoden improvisoinnin ja treenaamisen jälkeen yleisön edessä esiintyminen oli antoisaa ja hauskaa. Lauloin hopeisilla paljeteilla koristellussa puvussa Gloria Gaynorin I Will Surviven."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!