Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda koululiikuntamuistot – olet sittenkin liikunnallinen

Ei huvita, en jaksa, en ole liikunnallinen. Tämänkaltaiset ajatukset voivat tehdä kuntoilusta piinaa. Voiko mieltään kääntää toisenlaiseksi?

Hyvinvointi
 
Annamari Kuvaja
Kuva: Annamari Kuvaja

Ei huvita, en jaksa, en ole liikunnallinen. Tämänkaltaiset ajatukset voivat tehdä kuntoilusta piinaa. Voiko mieltään kääntää toisenlaiseksi?

Jotta ihminen oppii kuntoilijaksi, hänen pitää aluksi oppia tärkein: oikea asenne. Liikunta lähtee aina korvien välistä.

Huippu-urheilijoiden kanssa työskennellyt mentaalivalmentaja Minna Marsh ja urheilu- ja liikuntapsykologian asiantuntija Ilkka Haapea neuvovat, kuinka voi totuttaa mielensä kuntoiluun.

Aseta tavoite

Motivaatio tulee ja menee, mutta tekemisen on jatkuttava. Sen takia liikunnalle kannattaa asettaa selkeä tavoite ja suunnitella, miten siihen pääsee ja missä ajassa. Suunnitelma on hyvä kirjata ylös ja seurata viikoittain, vastaako todellisuus tavoitetta.

Tavoitteen pitää olla realistinen. Jos juoksuharrastuksen aloittajan suunnitelmissa on maraton, uusia tapoja kannattaa juurruttaa hiljalleen, sanoo Minna Marsh.

"Jos ottaa liian suuren tavoitteen, mielen vastustus kasvaa liian isoksi uuden edessä. Puhun usein ylärajaongelmasta. Se on sisäänrakennettu käsityksemme siitä, mitä voimme saavuttaa. Jos jokin tavoite menee ylärajan yli, ihmiset alkavat tajuamattaan sabotoida mahdollisuuksiaan."

Haapea puolestaan vinkkaa, että tavoitetta ei kannata sitoa ulkonäköön, esimerkiksi siihen, että kesällä näkyy sixpack tai lantiolta katoaa kahdeksan senttiä.

"Liikuntasuorituksen jälkeinen hyvä olo houkuttelee liikkumaan terveellisemmin kuin sixpackin kuva jääkaapin ovessa. Jos liikunnasta ei tule hyvä olo, ei motivaatio säily", Haapea neuvoo.

Tulkitse positiivisesti

Kiinnitä huomiota siihen, miten tulkitset tilanteita. Siinä on eroa, lähteekö huonolla säällä lenkille manaten tummia pilviä – vai miettiikö, että tämäpä kiva, sateella kun on vähemmän muita lenkkeilijöitä riesana.

Onko asiantuntijoilla neuvoa, miten saa itsensä lenkille, jos ei yhtään huvita?

"Ei haittaa, vaikka ei huvita. Pidän kovasti Niken mainoslauseesta: Just do it. Eli tee se nyt vain", Minna Marsh sanoo.

Jos ajatus lenkistä ahdistaa, voi itselleen yrittää puhua järkeä. Itseään voi esimerkiksi muistuttaa siitä, että lenkkeilystä tulee parempi olo kuin huonosta omatunnosta, joka tulee lenkin väliin jättämisestä.

Unohda liikuntatuntien traumat

Moni jää jumittamaan kouluaikaisiin ajatuksiin, että on huono liikunnassa. Tällaiset käsitykset kannattaa tunnistaa ja opetella pois niistä.

"Ihminen on tehty liikkumaan, joten jokainen on liikunnallinen jollain tavalla. Ei-liikunnallinen saattaa esimerkiksi innostua tanssista ja huomata, että onkin tullut astetta liikunnallisemmaksi", Haapea sanoo.

Epäonnistumisiin ei muutenkaan kannata jäädä vellomaan. Mieli toistaa helposti muistoja epäonnistumisista – ja maalailee niiden pohjalta kuvia tulevista mokista. Mutta samalla tavalla kuin mieli pyörittää kuvaa epäonnistumisista, se voi myös alkaa pyörittää kuvaa onnistumisista.

Marsh vertaa aivoja kovalevyyn, jossa on hyöty- ja roskaohjelmia. Jos ajaa aivojen kovalevylle roskaohjelmia eli kielteisiä ja pahoinvointia lisääviä ajatuksia, saa myös roskaa ulos.

"Jos ennen treeniä mielessä alkaa pyöriä jokin ikävä roskaohjelma, omalle päälle voi puhua järkeä. Roskaohjelmalle on mahdollista sanoa, että kiitos tiedotteesta, mutta en ole kiinnostunut. Mielessään voi myös vääntää pään volyyminappulan hiljaiselle. Sen jälkeen on hyvä puhaltaa huono energia ulos ja palata käsillä olevaan hetkeen."

Hallitse stressi

Stressi saa liikkujan laistamaan ja laiskistumaan. Koska stressiä ei voi välttää, sen motivaatiota lyttäävien vaikutusten torjumiseksi on tehtävä suunnitelma.

Haapean mukaan on tärkeää miettiä, mikä keino itselle toimii. Sosiaalinen tyyppi voi valita pari tukihenkilöä, joilta voi pyytää tarvittaessa kannustusta. Joku taas innostuu siitä, että saa lenkillä kuunnella suosikkibiisejään. Haapean mukaan myös liikuntaryhmään liittyminen on hyvä keino pitää motivaatio yllä.

Suunnittele arki hyvin

Ihmetteletkö, miten työkaverilla on aina motivaatiota mennä jumppaan työpäivän päätteeksi? Seuraapa häntä tarkemmin. Todennäköisesti työkaveri syö iltapäivällä järkevän välipalan, joka auttaa häntä jaksamaan suoraan jumppatunnille.

Jotta jaksaa motivoitua liikkumaan, pitää oikeasti jaksaa. Suunnittele vuorokausirytmisi niin, että saat riittävästi unta ja ateriarytmisi niin, että sinulla on riittävästi energiaa silloin, kun lähdet liikkumaan. Tämä saattaa olla avain siihen, ettei lenkkeily tunnukaan enää pakolliselta vaan alkaa sujua entistä paremmin.

Älä vertaile

Välillä huomaa olevansa huono jossakin lajissa, vaikka kuinka yrittäisi ajatella itsensä onnistujaksi. Mikä on oikea ajattelutapa tenniskurssilla, jos huomaa olevansa umpisurkea?

"Kannattaa myöntää omat rajansa. Kaikista ei tule jarkkoniemisiä. Silti voi miettiä, miten paljon iloa lajista saa", Marsh sanoo.

Jos tanssitunnilla heiluu ilman rytmitajua, kannattaa nauttia suorituksesta eikä vertailla itseään muihin.

"Kaikessa voi kehittyä, mutta kaikessa ei tarvitse olla hyvä. Jos on omasta mielestään zumba-tunnin huonoin, voi pohtia, onko se varmasti totta. Ja jos on, haittaako se?"

Mene epämukavuusalueelle

Kun kuntoilu alkaa sujua, voi alkaa harkita esimerkiksi juoksulenkin pidentämistä. Ajatus vain saattaa tuntua raskaalta, eikä siksi huvita.

Marsh ymmärtää, miksi kuntoilija haluaa veivata mieluiten samaa treeniä yhä uudelleen ja uudelleen.

"Aivot pyrkivät säästämään energiaa, joten ne tukevat vanhojen opittujen mallien pyörittämistä. Vanhat mallit kuitenkin johtavat samoihin vanhoihin tuloksiin."

Jos haluaa kehitystä, pitää oppia viihtymään epämukavuusalueella. Pahalta tuntumisen palkintona on kehitys.

Miksi miettiä, huvittaako? Sen kun vain menee ja juoksee pidemmän lenkin. Kun ärsykkeitä muuttaa riittävän usein, mieli ei jumitu samoihin rutiineihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!