Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos isältä on lähtenyt tukka, tuleeko pojastakin kalju?

Jos isältä on lähtenyt tukka, niin käy todennäköisesti pojallekin. Asiantuntija vastaa kaljuuntumista koskeviin kysymyksiin.

Hyvinvointi
 
Laura Kytölä  
Heli Saarela
Kaljuuntuminen on yleistä.
Kaljuuntuminen on yleistä. Kuva: Heli Saarela

Miksi yleensä vain miehet kaljuuntuvat?

"Miesten kaljuuntuminen on hormonaalinen ja perinnöllinen ominaisuus. Joidenkin miesten hiustupissa on enemmän entsyymiä, joka muuttaa testosteronin hiustupen ydintä surkastuttavaksi hormoniksi. Syytä siihen, miksi joillekin miehille näin tapahtuu, ei tiedetä.

Miestyyppistä kaljuuntumista voi esiintyä myös naisilla, mutta sen mekanismit eivät ole aivan samat kuin miehillä, koska naisten elimistössä on vähemmän testosteronia. Naiset myös harvemmin kaljuuntuvat kokonaan."

 

Jos isältä on lähtenyt tukka, tuleeko pojastakin kalju?
"Kyllä se antaa viitteitä siitä, että kaljuuntumista on odotettavissa. Kaljuuntuminen periytyy kuitenkin sekä isän että äidin suvun puolelta.

Hiusten laatu ei vaikuta kaljuuntumiseen, myös paksutukkaiset kaljuuntuvat."

 

Minkä ikäisenä kaljuuntuminen keskimäärin alkaa?

"30-vuotiaista miehistä noin 30 prosentilla esiintyy kaljuuntumista, ja 50-vuotiaista kaljuuntumista on jo puolella. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he kaljuuntuisivat kokonaan, vaan hiukset harvenevat tai ohentuvat esimerkiksi ohimoilta ja päälaelta."

 

Voiko kaljuuntumista ennaltaehkäistä?

"Ei varsinaisesti. On kuitenkin useita eri lääkkeitä, joilla kaljuuntumisen eteneminen voidaan estää. Markkinoilla on muun muassa suun kautta otettavaa lääkettä, joka on alun perin kehitetty eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun. Lääkitykseen tarvitaan resepti.

Ilman reseptiä on saatavilla erilaisia hiuspohjaan suoraan laitettavia liuoksia, esimerkiksi minoksidiilia.

On myös mahdollista kasvattaa hiuksia jo kaljuuntuneeseen kohtaan. Hiuspohjassa pitää olla kuitenkin jäljellä jonkin verran terveitä karvatuppia. Myös hiussiirrettä tehtäessä pitää olla vähän omia hiuksia. Hiustensiirto maksaa noin 4 000–10 000 euroa."

 

Onko mahdollista, että vielä joskus on kaljuuntumisen kokonaan ehkäisevä hoito?
"Välttämättä kaljuuntumista ehkäisevää hoitoa ei lähiaikoina keksitä, mutta uusia hoitoja hiustupen aktivoimiseen kehitetään koko ajan. Yksi uusi hoitomuoto on ihon elvytyshoito prp, jossa päänahkaan ruiskutetaan pieninä pistoina henkilön omasta verestä saatuja, karvatuppea elvyttäviä ainesosia."

 

Voiko elämäntavoilla vaikuttaa kaljuuntumiseen?
"Ei, jos kyseessä on miestyyppinen eli hormonaalinen kaljuuntuminen. Muuhun hiustenlähtöön voi vaikuttaa tasapainoisella, monipuolisella ravinnolla."

 

Kertooko tämä muu hiustenlähtö sairaudesta?

"Sukupuolesta riippumatta hiustenlähtöön voivat vaikuttaa esimerkiksi hiuspohjan sairaudet, pahat infektiot, stressi ja kilpirauhasen toimintahäiriöt. Myös raju laihduttaminen voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Harvemmin mikään edellä mainituista kuitenkaan aiheuttaa täydellistä kaljuuntumista."

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Tuula Kinnunen Lääkärikeskus Botniasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!