Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä kakkasi kertoo sinusta?

Toiset ravaavat vessassa vähän väliä ja toiset selviävät päiviä ulostamatta. Mitä kakkaaminen ja pönttöön putoilevat tuotokset kertovat terveydestäsi?

Hyvinvointi
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Hätä iskee  

1–3 kertaa päivässä
Ihmiset ja suolistot ovat yksilöitä, ja toisten suoli toimii vauhdikkaammin kuin toisten. Lisäksi liikkuminen ja kuitujen syöminen nopeuttavat vatsan toimintaa.

Ravintoaineet ehtivät imeytyä, vaikka joutuisit kakkaamaan kolmesti päivässä.

Jos vessassa pitää jatkuvasti ravata kolmeakin kertaa useammin, syynä on useimmiten ärtyvän suolen oireyhtymä. Vilkas vatsan toiminta voi johtua myös suolistoinfektiosta, imeytymishäiriöstä tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta. Jos vatsaoireisiin liittyy laihtumista, asia pitää tutkituttaa.

2–3 päivän välein
Kaikkien vatsa ei toimi päivittäin, eikä siitä tarvitse huolestua. Toisilla on yksinkertaisesti hidas suoli. Lisäksi istumatyö, nestevaje ja vähäinen kuitujen saanti hidastavat vatsan toimintaa.

Pari kertaa viikossa
Ummetuksesta puhutaan, kun kakkaa tulee harvemmin kuin kolmen päivän välein. Paras apu ummetukseen ovat terveelliset elämäntavat.

Juo päivän aikana noin kaksi litraa nestettä ja syö paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä muita kuitupitoisia ruokia, kuten täysjyväviljaa, papuja, siemeniä ja pähkinöitä.

Jos ne eivät riitä, voit kokeilla kuituvalmisteita, kuten leseitä tai pellavansiemeniä. Niitä käyttävän pitää kuitenkin muistaa juoda tarpeeksi, jotta nestettä imevät kuidut eivät koveta kakkaa entisestään.

Vältä jatkuvaa istumista ja harrasta kevyttä liikuntaa. Vatsa rakastaa erityisesti kävelyä, sillä se saa suoliston pumppaamaan nopeammin. Liian raju liikunta puolestaan ohjaa verenkierron suolistosta lihaksiin.

Ummetus pahenee iän myötä, kun suoliston toiminta hidastuu. Myös matkustaminen laukaisee monelle tilapäisen ummetuksen.

 

Lopputulos muistuttaa  

Banaania
Ihanteellisimmillaan kakka on koostumukseltaan kuin pehmeä banaani, mutta olomuoto vaihtelee syömisten ja juomisten mukaan.

Käpyä
Kakan kuivuus ja kovuus voivat johtua liian vähäisestä juomisesta, kuitujen puutteesta tai siitä, että edellisestä kakkaamiskerrasta on päiviä.

Pupun papanoita
Jos pönttöön tipahtelee usein pieniä papanoita, syynä on todennäköisesti ummetuspainotteinen ärtyvän suolen oireyhtymä. Ärtynyt suoli supistelee voimakkaasti, mutta ulostemassa on samaan aikaan kuivaa.

Vaahtokarkkia

Ilmavaivat saavat kakan kellumaan. Kelluvat tuotokset voivat olla myös merkki haimasauraudesta tai imeytymishäiriöstä, kuten keliakiasta. Silloin kellumisilmiöön yhdistyy myös laihtumista.

Lehmänläjää
Runsas veden juominen ja kasvisten syöminen löysentävät vatsaa, sillä sulamattomat kuidut sitovat itseensä nestettä.

Tuotos voi olla löysää myös siksi, että ruoka kulkee suoliston läpi niin nopeasti, ettei neste ehdi ilmeytyä matkalla. Näin käy esimerkiksi stressaantuneena, kun suoli supistelee tavallista enemmän. Ulostetta voi kiinteyttää nestettä sitovilla kuituvalmisteilla, ja tarvittaessa vauhtia voi hidastaa lääkkeillä.

Myös ärtyvän suolen oireyhtymä, keliakia, haiman vajaatoiminta, laktoosi-intoleranssi ja monet muut suolistosairaudet aiheuttavat ripulia.

 

Väri vivahtaa  

Ruskeaan
Terveen ihmisen maksa erittää bilirubiinia, joka värjää ulosteen ruskeaksi. Ruskean sävy voi vaihdella ruokalajien mukaan.

Vaaleaan
Ripuli saattaa toisinaan vaalentua, mutta ilmiö on vaaraton. Jos sen sijaan uloste on kellertävää tai harmahtavaa, sappitiehyet saattavat olla syystä tai toisesta tukossa, ja asia on syytä selvittää.

Sateenkaaren väreihin
On täysin normaalia, että pönttöön päätyy sulamattomia kökkäreitä. Esimerkiksi maissinjyvillä on tapana selvitä reissusta tunnistettavina.

 

Suoritus tuntuu  

Vaivattomalta

Kakkaamisväli on sopiva, kun pöntöllä ei joudu päkistelemään.

Kivuliaalta
Kipu johtuu yleensä ponnistellessa syntyneestä peräaukon haavaumasta. Vaiva parantuu itsestään, kunhan uloste on riittävän löysää. Hankalia haavaumia hoidetaan myös puuduttavilla voiteilla ja pahoissa tapauksissa jopa leikkauksella.

Joskus kipu voi johtua myös peräpukamista eli laajentuneista peräaukon laskimoista. Myös pukamat syntyvät tyypillisesti ponnistelusta, ja ne parantuvat usein itsestään.

Epätoivoiselta
Joskus mitään ei kerta kaikkiaan tule ulos. Syynä voi olla pahaksi päässyt ummetus, mutta myös esimerkiksi peräsuolen laskeuma tai tuppeuma.

Laskeumat ovat synnyttäneiden naisten ongelma, ja niitä joudutaan toisinaan leikkaamaan. Tuppeumia puolestaan syntyy sekä miehille että naisille iän myötä. Peräsuolen tuppeuma tai esiinluiskahdus voidaan yleensä hoitaa tähystysleikkauksella ja peräsuolen kiinnittämisellä.

Jos vatsa ei ole toiminut kertaakaan viikkoon, kannattaa käväistä lääkärissä.

Keskeneräiseltä

Tuntuuko siltä, että kaikki ei tule ulos? Tunne vaivaa tyypillisesti ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä. Se johtuu todennäköisesti siitä, että ihminen aistii suolen venytyksen tavallista voimakkaammin.

 

Milloin lääkäriin?  

Jos ulosteessa on verta tai vatsavaivoihin liittyy laihtumista, lääkärireissua ei kannata lykätä. Yli viisikymppisen kannattaa selvittää myös muut yllättäen ilmestyvät vatsavaivat, sillä ikä lisää suolistosyöpien riskiä.

Ummetusta, lyhytkestoista ripulia ja ärtyvää suolta voi hoitaa aluksi itse. Lääkärin apua tarvitaan vasta, jos vaivat eivät parane kotikonsteilla.

Vaarattoman mutta ikävän ärtyvän suolen oireita ovat muun muassa turvotus, ilmavaivat, vatsakipu sekä ripuli, ummetus tai niiden vaihtelu, mutta oireet voivat kertoa myös jostakin muusta suolistosairaudesta.

 

Asiantuntijoina professori, Husin gastroenterologian klinikan ylilääkäri Martti Färkkilä ja dosentti, osastonylilääkäri Perttu Arkkila.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!