Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuinen, haaveiletko spagaatin tekemisestä? – Vielä ei ole liian myöhäistä oppia

Notkeus on osin peritty ominaisuus, mutta sitä voi myös harjoitella.

Hyvinvointi
 
Dmytro Vietrov
Kuva: Dmytro Vietrov

Jos on lapsesta saakka ollut jäykkä, voiko muuttua notkeaksi aikuiseksi?

Ensin hyvät uutiset. Kuka tahansa voi tulla notkeammaksi harjoittelemalla. Sitten huonot. Notkeus on osittain peritty ominaisuus, johon vaikuttaa esimerkiksi nivelten rakenne, luuston rakenne sekä lihasten ja jänteiden venyvyys. Toiset siis taipuvat lootusasentoon ilman minkäänlaista harjoittelua, ja toisilta se vaatii kuukausien treeniä.

Yksilöllisten erojen lisäksi notkeuteen vaikuttaa vuorokauden aika, kehon lämpötila, fyysinen ja psyykkinen aktiivisuus ja väsymys. Aamulla keho on jäykempi kuin myöhemmin päivällä, samoin väsyneenä ja kylmissään.

Myös sukupuoli voi vaikuttaa notkeuteen. Naisten nivelet ja nivelsiteet ovat elastisempia, ja naisilla on usein vähemmän lihasmassaa kuin miehillä, minkä vuoksi naiset ovat notkeampia. 

Miten voi tulla notkeaksi?
Paras tapa treenata notkeutta on parantaa lihasten venyvyyttä. Se onnistuu erilaisin joustoin, venytyksin, heilautuksin ja pyöräytyksin. Jos haluaa treenata nimenomaan notkeutta, se kannattaa tehdä erikseen, ei osana muuta liikuntaa.

Jotta edistystä tapahtuu, notkeutta on treenattava säännöllisesti eli vähintään kolmesti viikossa, mielellään päivittäin.

Notkeutta harjoitellessa pitää venytellä ainakin kehon suuret lihasryhmät. Yhden venytyksen pitää kestää noin 30 sekuntia, ja jokainen venytys toistetaan 2–4 kertaa. Venytys pitää aloittaa hitaasti siten, että lihas pysyy rentona, ja syventää venytystä vasta, kun lihas antaa periksi. Erityisen tärkeää on venytellä kireyteen taipuvaisia lihaksia eli hartia-, rinta-, selkä-, lantion-, takareiden- ja lonkankoukistajalihaksia.

Venytyksen sopivasta intensiteetistä kertoo se, että hengitys pysyy rauhallisena, eikä venytettävä lihas jännity ja näin estä venymistä. Notkeutta kehittäessä ei saa unohtaa myöskään nivelten liikkuvuuden parantamista. Sitä voi harjoitella esimerkiksi erilaisin pyöräytyksin.

Säilyykö kerran saavutettu notkeus?
Notkeus on katoavaista, ja siksi siitä on pidettävä huolta niin kuin lihaskunnosta. Kun kehon haluttu notkeus on saavutettu, sitä voi ylläpitää muun liikunnan yhteydessä tehtävällä venyttelyllä tai tekemällä päivittäin muutaman minuutin venyttelyn.

Mitä keholle tapahtuu notkeusharjoittelussa?
Jokaisessa lihaksessa on 25 000–30 000 lihassukkulaa. Kun lihakset venyvät, sukkuloiden tuntopäätteet aktivoituvat. Mitä enemmän lihas venyy, sitä enemmän ärsykkeitä välittyy hermosolujen viejähaarakkeisiin.

Lihaksen venymisestä on seurauksena selkäytimen venytysrefleksi, jossa lihas saa jännittymiskäskyn. Venytyksen jatkuessa venytysrefleksi sammuu, jolloin lihas rentoutuu ja sen pituus kasvaa. Venytysliikkeen vastus jakaantuu siten, että lihaksen ja lihaskalvon osuus venyvyydestä on 41 prosenttia, nivelsiteen 47 prosenttia, jänteen 10 prosenttia ja ihon 2 prosenttia.

Mitä hyötyä notkeudesta on?
Vaikka notkea voi tehdä näyttäviä spagaatteja ja siltakaatoja, notkeudesta on hyötyä myös arkisessa liikkumisessa. Kun notkeus lisääntyy, lisääntyy myös nivelten liikelaajuus eli käytännössä keho liikkuu ketterämmin. Tämä taas tarkoittaa sitä, että liikkuminen vie vähemmän energiaa eli ihminen jaksaa esimerkiksi liikkua pidempään.

Sopiva notkeus lisää myös tasapainoa ja pienentää näin ollen riskiä loukkaantua urheillessa tai arjen puuhissa.

Voiko notkeudesta olla myös haittaa?
Notkeus voi olla myös haitallista, jos kyse on yliliikkuvuudesta. Yliliikkuvuuden syynä saattaa olla nivelen rakenne tai sairaudet.

Yliliikkuvat nivelet taipuvat helposti luonnottomiin ääriasentoihin, jolloin lihakset joutuvat omalla työllään korvaamaan puuttuvan niveltuen. Näin lihakset väsyvät helposti. Tämä johtaa helposti krooniseen kipuun ja joskus myös nivelkulumiin.

Voiko aikuinen treenata venyvyyttä niin, että pääsee spagaattiin?
Lähes jokaisella on mahdollisuus lisätä venyvyyttä niin, että pääsee spagaattiin. Tietyt rakenteelliset seikat saattavat kuitenkin estää spagaatin tekemisen, kovasta yrittämisestä huolimatta.

Spagaatti on keholle ääriasento, johon liittyy esimerkiksi ylivenymisen ja repeämisen riski. Siksi spagaatissa lantion, alaselän ja lonkkien asennon pitää mennä tarkasti oikein ja lihasten on oltava tarpeeksi vahvoja kuormitukseen. Spagaattia onkin viisainta harjoitella ammattilaisen ohjauksessa esimerkiksi akrobatiatunnilla. Itsenäisesti spagaattia voi harjoitella venyttelemällä lonkankoukistajalihaksia ja reiden takaosan lihaksia.

Juttua varten on haastateltu Jyväskylän yliopiston liikuntakasvatuksen lehtoria Teppo Kalajaa ja voimistelun lehtoria Merja Kalajaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!