Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi käyn joka yö samaan aikaan vessassa? Asiantuntijat vastaavat

Hyvinvointi
 
Marjo Hentunen  
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

1. Olen alkanut käydä joka yö kesken unien vessassa. Pitäisikö huolestua?

Jos yövirtsaaminen aiheuttaa siinä määrin haittaa, että seurauksena on päiväväsymystä, ovat tutkimukset paikallaan. Jos herää yli kolme kertaa yössä, uni alkaa usein merkittävästi häiriintyä.

Yövirtsaamisesta koettu haitta on kuitenkin hyvin yksilöllistä: jotkut kokevat suurta haittaa kahdesta yövirtsaamiskerrasta, kun taas toiset voivat sietää neljäkin kertaa hyvin.

2. Voiko öinen virtsaamistarve kieliä joistakin sairauksista?

Voi. Yövirtsaaminen liittyy moneen sairauteen. Miehillä tavallinen syy on eturauhasen liikakasvu, jolloin rakko ei tyhjene kunnolla. Syy saattaa olla myös hoitamaton uniapnea.

Yövirtsaaminen liittyy lisäksi huonossa hoitotasapainossa olevaan diabetekseen ja sydämen vajaatoimintaan, jossa kehoon, erityisesti alaraajoihin, kertyy nestettä. Kun ihminen käy pitkälleen, neste poistuu elimistöstä ja aiheuttaa yövirtsaamista.

Myös jotkut lääkkeet heikentävät virtsarakon tyhjenemistä. Nesteenpoistolääkkeillä virtsanerityksen lisääntyminen on toivottua, mutta ottamalla lääkkeen viimeistään iltapäivällä, uni häiriintyy vähemmän.

Virtsateiden tulehdus ja yliaktiivinen rakko voivat nekin pissattaa yöllä. Jos öiseen virtsahätään liittyy verta virtsassa, tarkemmat tutkimukset ovat paikallaan.

3. Miksi ihmisille tulee vanhemmiten tarve käydä yöllä vessassa, ja paheneeko se vain?

Yöllinen virtsaamistarve voi osana normaalia ikääntymistä tihentyä. Myös sairaudet, jotka lisäävät virtsaamistarvetta, yleistyvät iän myötä.

4. Miten voi ennaltaehkäistä sitä, ettei tarvitsisi ravata yöllä vessassa?

Jos iltaisin juo paljon nestettä, voi varautua joutuvansa käymään yöllä wc:ssä. Juomista kannattaa rajoittaa jo muutama tunti ennen nukkumaanmenoa, ja mahdolliset lääkkeet, joiden kera joutuu juomaan vettä, on hyvä ottaa ajoissa. Tunnettuja virtsaneritystä kiihdyttäviä juomia ovat kahvin ja teen lisäksi kolajuomat ja alkoholi.

Kannattaa käydä ennen nukkumaanmenoa wc:ssä ja huolehtia, että rakko varmasti tyhjenee. Naisilla tähän auttaa se, että asettuu kunnolla istuimelle, ei sen reunalle.

Myös liikunta, esimerkiksi illansuussa tehty kävelylenkki, vähentää yövirtsaamiskertoja.

5. Mikä on huolestuttava määrä vessakäyntejä yhdessä yössä?

Määrä on huolestuttava, jos toistuvat heräämiset johtavat päiväväsymykseen.

6. Miten voi estää sen, ettei vessareissuillaan herää liikaa ja ala kärsiä vielä unettomuudestakin?

Olisi tärkeää päästä mahdollisimman nopeasti takaisin uneen, eikä erehtyä katsomaan esimerkiksi puhelinta tai postiluukusta kolahtanutta lehteä. Valoja kannattaa sytytellä vain sen verran, ettei kompastu matonkulmiin tai huonekaluihin, sillä valo viestittää aivoille, että on aika herätä. Silmiä voi pitää myös vähän sirillään. Jos vessassa on viileää, voi laittaa tohvelit jalkaan, sillä kylmä aktivoi autonomista hermostoa, jolloin syke, verenpaine ja vireystaso nousevat.

7. Monet sanovat käyvänsä yöllä aina samaan aikaan vessassa. Mikä selittää ilmiön?

Se on todennäköisesti opittu tapa. Jos myöhään illalla juo aina samaan aikaan esimerkiksi iltateetä, se voi myös herättää samaan aikaan yöllä.

Asiantuntijoina urologian erikoislääkäri Anna-Kaisa Pere HUS:sta ja tutkimusprofessori Timo Partonen THL:sta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!