Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

8 faktaa hampaista

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

 Lapsilla on 20 maitohammasta. Ne putoavat pois, kun rautahampaat alkavat työntää niitä tieltään.

 

 Rautahampaita eli pysyviä hampaita tulee vähintään 28, useimmille 32, koska suurin osa saa myös viisaudenhampaat. Viisaudenhampaat joudutaan usein poistamaan noin 20 vuoden iässä, mikäli niistä on haittaa.

 

 Omien hampaiden säilyttämisestä tuli tärkeää vasta 1960-luvulla. Sitä ennen hampaiden hoitaminen tarkoitti usein niiden poistamista.

 

 Hoidon kohentuminen näkyy tilastoissa, sillä hampaattomien määrä laskee nopeasti. Vuonna 2000 tekohampaat oli vielä yli puolella 75-vuotiaista tai sitä vanhemmista, vuonna 2011 reilusti alle puolella. Hampaattomia 65–74-vuotiaita naisia oli vuonna 2000 40 prosenttia, vuonna 2011 enää 17 prosenttia. Miehillä pudotus tapahtui tuona aikana 33 prosentista 17 prosenttiin.

 

 Myös hampaiden oikominen on lisääntynyt viime vuosina. Oikominen tehdään yleensä 6–17 vuoden iässä. Helsingissä oiotaan ikäluokasta nykyään noin 10 prosentin hampaat.

 

 Neljä viidesosaa naisista ja vähän yli puolet miehistä harjaa hampaansa vähintään kahdesti päivässä. Laiskimpia harjaajia ovat yli 65-vuotiaat miehet. Heistä vain 47 prosenttia harjasi vuonna 2011 hampaitaan suositusten mukaan.

 

 Maailmanlaajuisesti 60–90 prosenttia koululaisista sairastaa kariesta eli on saanut hampaisiinsa reikiä. Aikuisista kariesta on melkein 100 prosentilla.

 

Faktalaatikkoa varten on haastateltu Helsingin johtajahammaslääkäriä Seija Hiekkasta ja professori, ylilääkäri Jukka Meurmania. Muut lähteet: Terveys, toimintakyky ja hyvinvointi Suomessa 2011 -raportti ja WHO:n Oral health fact sheet nro 318 vuodelta 2012.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!