Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin pidät hampaasi kunnossa: syö harvoin

Tiesitkö, että hiilihydraatit kuluttavat hampaita ja hammaslääkärissä pitäisi käydä joka vuosi? Professori Jukka Meurman kertoo myös yllättävän mielipiteen: pikkulasta voi suukottaa, vaikka siinä karies tarttuukin. Muu on terveysterrorismia.

Hyvinvointi
 
Kimmo Taskinen / HS
Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Ajattelit ehkä, että hampaiden hoito tarkoittaa niiden harjaamista. On se sitäkin, mutta kaikki alkaa syömisestä. Ei pitäisi syödä liian usein.

"Terveelle aikuiselle riittää muutama pääateria päivässä, välipaloja ei tarvita", sanoo professori, ylilääkäri Jukka Meurman Helsingin yliopistosta ja Hyksistä.

Meurman jos kuka on hammasauktoriteetti. Hän ei kuitenkaan suostu sanomaan, kuinka monta kertaa ruokaa päivässä on maksimi. Eli kun ravitsemusterapeutti neuvoo syömään usein pieniä annoksia, hammaslääkäri neuvoo syömään mahdollisimman harvoin.

Artikkeliin liittyvät

Syömisen jälkeen nimittäin iskee happohyökkäys. Se tarkoittaa, että suuhun tulee happoja, jotka saattavat syövyttää hampaita. Jos syö usein, hampaat ovat usein alttiina syöpymiselle ja saattavat alkaa reikiintyä.

Happohyökkäys johtuu suussa olevista bakteereista. Niitä on aina, sillä suuta ei saa, eikä pidäkään saada, steriiliksi.

Kariesbakteerit käyttävät omassa aineenvaihdunnassaan hiilihydraatteja, joita on aina normaalissa ruuassa. Karkit ja leivonnaiset ovat hampaille erityisen haitallisia, koska niissä on niiden sisältämän sokerin takia paljon hiilihydraatteja.

Jos ruoka sisältäisi vain rasvaa tai proteiinia, happohyökkäystä ei tulisi, mutta sellainen suuhunpantava on harvinaista.

Vaikka bakteereista ei pääse kokonaan eroon, hampaiden peseminen kannattaa, koska happohyökkäykset ovat sitä voimakkaampia, mitä enemmän bakteereja suussa on.

Hammaslääkärit suosittelevat, ettei hampaita harjattaisi puoleen tuntiin syömisen jälkeen. Näin vältetään se, että harjaus kuluttaisi hapon pehmentämää hammasta. Tauon pitäminen ennen harjausta on erityisen suositeltavaa, jos on nauttinut happamia ruokia tai juomia tai oksentanut. Mahahapot ovat hyvin haitallisia hampaille.

Ennen harjaamista pitäisi puhdistaa hampaat hammaslangalla ainakin iltaisin. Tämä on monille se heikko kohta.

"Suomalaiset ovat tässä kummallisen laiskoja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on päivänselvää, että hammaslankaa käytetään päivittäin", Meurman sanoo.

Hampaiden lankaamisella voidaan ehkäistä plakin eli bakteerimassan muodostumista. Paitsi että plakki aiheuttaa kariesta eli reikiintymistä, se myös ärsyttää ikeniä kertymällä hampaiden ja ienten väliin. Näin se aiheuttaa ientulehdusta. Pahimmillaan ientulehdus voi johtaa parodontiittiin eli tukikudostulehdukseen. Ilman plakkia ei tule reikiä hampaisiin eikä ientulehduksia.

Lankaamisessa meidän pitäisi siis parantaa tapamme.

"Jokainen, joka on ruvennut hammasvälejään putsaamaan, huomaa, kuinka paljon sieltä tulee skeidaa", Meurman sanoo.

Jos langan kanssa näprääminen tuntuu tuskastuttavalta, kannattaa kokeilla hammaslankainta. Se toimii kuin hammasharja: sormia ei tarvitse tunkea suuhun.

Se ei riitä, että langan saa ujutettua hampaiden väliin, vaan pitäisi jaksaa hangata langalla molempien hampaiden pinnat ja ientaskun pohja.

Jos hammasvälit ovat isot, pitää käyttää hammasväliharjaa.

"Se on enimmäkseen vanhojen ihmisten rakkine. Hampaat harvenevat, kun ikää tulee lisää."

Jos langatessa tulee verta, ei pidä luovuttaa vaan puhdistaa hampaat entistäkin ahkerammin, koska silloin on todennäköisesti ientulehdus. Toki ikeniä täytyy langata varovaisesti. Joskus verenvuoto johtuu siitä, että hammasväli on ahdas, ja lanka paukahtaa raosta päästyään ikeneen liian lujaa.

Lopulta pääsemme harjaamiseen. Miten se tehdään oikeaoppisesti?

"Jos on peruslaiska harjaaja, kannattaa ehdottomasti käyttää sähköharjaa. Se on vähän sama kuin että tiskikone vai käsitiski. Kone tekee puhtaampaa jälkeä."

Uudet hammasharjat piippaavat, kun on harjannut tarpeeksi pitkään. Suositusaika, kaksi minuuttia, on yllättävän pitkä ja jää monella vajaaksi. Joissakin malleissa on ominaisuus, joka kertoo, mistä kohdista pitää vielä harjata ja kuinka kauan.

Hammastahnan valinnassa voi luottaa omaan makuunsa. Siitä on suositukset, paljonko hammastahnassa pitää olla fluoria, mutta kaupasta on vaikea löytää sellaista hammastahnaa, joka ei täyttäisi suosituksia. Lasten kanssa pitää tosin olla tarkkana, ettei fluorin määrä ylitä kullekin iälle suositeltua.

Fluori ehkäisee bakteereiden hapontuottoa, vähentää kiilteen mineraalien liukenemista ja edistää kiilteen kovettamista. Olisi hyvä, että hampaiden harjaamisen jälkeen fluoria jäisi vähän suuhun.

Vedellä purskuttelua Meurman ei kuitenkaan kiellä.

"En minä ainakaan halua hammastahnakuohussa elää. Mutta ei mitään raivopurskuttelua."

Vedellä purskuttelun sijaan Meurman suosittelee hampaidenpesun jälkeen purskuttelemaan fluoripitoisella suuvedellä.

Entä kannattaako syödä ksylitolipurkkaa tai -pastilleja?

"Sylki on suun ja hampaiden puolustusmekanismi. Jos on kuiva suu, sylkeä voi saada suuhun ksylitolin avulla. Ksylitoli ei ole ihmeitä tekevä aine, mutta sen vaikutus on tutkimusten mukaan kariesta estävä. Eli ksylitol ruuan jälkeen on fiksu tapa, kuten mainoksessa sanottiin."

Meurman ei ota kantaa, pitäisikö hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan.

"Se on makuasia. Itse en tykkää syödä, jos en ole pessyt hampaita. Jos harjaat ensin ja syöt sitten, huuhdo aamupalan jälkeen vielä suu. Hysteerikko voi harjatakin uudestaan."

Hyvällä suuhygienialla voi paitsi ehkäistä sairauksia myös hengityksen pahaa hajua. Hengityksen haju liittyy 90-prosenttisesti hammasongelmiin, vain 10 prosentissa tapauksista se johtuu vatsan tai nielun ongelmista. Useimmiten syynä on ientulehdus. Jos haju ei lähde kotikonstein, hammaslääkäri tai suuhygienisti voi katsoa, mistä on kyse. Hajun syy voi löytyä myös kielestä: siinä voi olla bakteereja tai sieniä. Silloin aletaan harjata myös kieltä, mutta muuten sen harjaamiseen ei ole syytä.

Aina haju ei ole merkki hampaiden huonosta hoidosta.

"Näytä mulle ihminen, jolla ei olisi koskaan hengityksessä pahaa hajua! Se on normaalia. Sekä ruuansulatuskanavan alku- että loppupää haisee joskus."

Aamuisin paha haju johtuu useimmiten suussa olevista bakteereista ja niiden aineenvaihduntatuotteista. Bakteerit pääsevät yöllä jylläämään paremmin, kun syljeneritys vähenee.

Kuinka usein hammaslääkärillä pitäisi käydä? Meurman suosittelee, että terveet aikuiset kävisivät kerran vuodessa. Joillekin voisi riittää joka toinen vuosi. Jos taas plakkia syntyy poikkeuksellisen paljon, se pitäisi poistaa kaksi kertaa vuodessa tai jopa useammin.

Hampaat tummuvat hyvästäkin hoidosta huolimatta. Tummumisen vauhti riippuu siitä, mitä panee suuhunsa. Pahimpia värjääjiä ovat tee, punaviini ja tupakka.

Joillakin on ongelmana myös eroosio, joka tarkoittaa hampaiden pinnan kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta. Eroosio voi aiheuttaa vihlontaa, ja pahimmillaan hammasluu voi tulla esiin ja hampaisto tuhoutua täysin. Eroosiolle voi altistua, jos oksentelee tai mahahappoa nousee suuhun esimerkiksi refluksitaudin takia.

Ruokavalio voi aiheuttaa eroosiota, jos juo paljon virvoitusjuomia tai mehuja tai syö paljon etikkaa tai sitrushedelmiä sisältäviä ruokia. Kasvissyöjillä eroosioriski on pahempi kuin sekasyöjillä, koska kasvisravinto on usein hapanta ja karkeaa.

Voisiko hammasmurheilta välttyä, jos onnistuisi välttämään kariesbakteerin? Nykyisinhän ohjeistetaan, että vanhemmat eivät käyttäisi pienen lapsen kanssa samaa lusikkaa tai laittaisi lapsen tuttia omaan suuhunsa.

"Kariesbakteerit tarttuvat lapseen yleensä puolen vuoden ikään mennessä. Ne voivat tarttua myöhemminkin, mutta ei sitä kokonaan voi välttää. Ei pidä hysterisoitua. Se on esimerkiksi terveysterrorismia, jos ei saa suukotella lasta. Ei normaalia inhimillistä käyttäytymistä pidä kieltää millään verukkeella!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!