Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalsium on elintärkeää – mutta liian suuret määrät sairastuttavat

Luusto, lihakset ja sydän tarvitsevat kalsiumia, joka imeytyy parhaiten maitotuotteista. Kalsiumia saa kuitenkin myös esimerkiksi kalasta.

Hyvinvointi
 
Pienet kalat kannattaa syödä ruotoineen, koska suurin osa kalsiumista on ruodoissa, aivan kuten ihmisellä luustossa.
Pienet kalat kannattaa syödä ruotoineen, koska suurin osa kalsiumista on ruodoissa, aivan kuten ihmisellä luustossa.

Maitotuotteet ja luiden kuntoa tukeva kalsium liittyvät tiiviisti yhteen suomalaisten mielissä. Maito ei kuitenkaan ole ainoa kalsiumin lähde, eikä kalsium yksin pidä luita vahvana.

"Heikot luut eivät johdu pelkästään kalsiumin puutteesta, vaan suurin vaikutus on elintavoilla", kertoo Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen professori Christel Lamberg-Allardt.

Luustoa vahvistavilla elintavoilla hän tarkoittaa monipuolista ruokavaliota, riittävää ja luuta kuormittavaa liikuntaa sekä tupakan tumppaamista, sillä tupakointi pienentää luumassaa. Erityisesti kasvavalle nuorelle tupakointi on haitallista.

"Geenit määräävät luun vahvuudesta noin 80 prosenttia. Elintavoilla voi kuitenkin vaikuttaa myös geenien vaikutukseen."

Vaikka kalsium ei yksin pidä luita ja hampaita kunnossa, on sillä monta muuta tärkeää tehtävää kehossamme. Kalsium on kivennäisaine, jota tarvitsevat elimistön kaikki solut.

"Pieni mutta tärkeä osa kalsiumista osallistuu solujen sisäiseen monimuotoiseen viestintäjärjestelmään, jolla on keskeinen merkitys esimerkiksi monien hormonien vaikutukselle. Kalsium myös säätelee tärkeitä elintoimintoja, kuten sydämen, lihasten ja hermoston toimintaa", Lamberg-Allardt sanoo.

Elimistö säätelee veren seerumin kalsiumpitoisuutta erittäin tarkasti, koska sen muutokset aiheuttaisivat vaikeita häiriöitä hermoston ja lihasten toiminnassa, muun muassa tajunnassa ja sydämen rytmissä.

Jos kalsiumia ei ole näihin tarkoituksiin riittävästi käsillä, sitä irrotetaan luustosta, josta sitä on aina saatavissa verenkiertoon.

"Jos kalsiumia saa välillä vähemmän, se ei haittaa. Elimistö sopeutuu lisäämällä imeytymisen tehokkuutta", Lamberg-Allardt sanoo.

Suositus kuitenkin on, että jokaisen pitäisi saada ravinnosta 800–1000 milligrammaa kalsiumia päivässä. Maidosta kalsium imeytyy tehokkaasti: aikuinen saa kalsiumia riittävästi noin kolmesta lasillisesta maitoa, piimää tai jogurttia.

Maidon käyttö ei rajoitu ainoastaan juotuun maitoon, vaan maitoa lorautetaan kahviin ja käytetään ruuanlaitossa.

Juustosta kalsium imeytyy maitoakin paremmin, mutta sitä pitäisi syödä sata grammaa päivässä, jotta gramman kalsiumsuositus täyttyisi. Juuston sisältämän rasvan takia sellaisia määriä ei suositella.

"Kuitenkin monissa maissa, joissa ei juoda maitoa mutta käytetään paljon juustoja, ihmiset saavat riittävän määrän kalsiumia juustosta yhdessä muiden lähteiden kanssa", Lamberg-Allardt sanoo.

Jos ei käytä lainkaan maitotuotteita, kalsiumin voi keräillä kasvikunnan tuotteista. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat lehtikaali, parsakaali, tofu, mantelit, viikunat, pähkinät ja nokkonen.

Kaikista kasviksista kalsium ei tosin imeydy kovin tehokkaasti. Esimerkiksi pinaatissa ja raparperissa on kalsiumin imeytymistä haittaavaa oksaalihappoa. Kaalien kalsium sen sijaan imeytyy hyvin, mutta silti pelkkä niiden popsiminen ei riitä. Finelin arvion mukaan sadassa grammassa parsakaalia kalsiumpitoisuus on 48 milligrammaa. Näin ollen sata grammaa parsakaalia tyydyttää vain noin viisi prosenttia päivittäisestä kalsiumintarpeesta. Tämäkin arvio vaihtelee imeytymisen mukaan.

Maidon lisäksi eläinkunnan tuotteista myös kananmuna ja kala sisältävät runsaasti kalsiumia. Pienet kalat kannattaa syödä ruotoineen, koska suurin osa kalsiumista on ruodoissa, aivan kuten ihmisellä luustossa.

Kalsiumilla rikastetut soija-, kaura- ja riisimaidot sisältävät usein yhtä paljon kalsiumia kuin tavallinen maito.

"Periaatteessa maidottomalla ruokavaliolla pärjää ilman lisättyä kalsiumia, kun syö monipuolisesti, mutta optimaaliseen tilanteeseen pääsee kalsiumlisän avulla", Lamberg-Allardt kertoo.

Murrosiässä kalsium imeytyy tehokkaammin, mutta silloin kalsiumia myös tarvitaan normaalia enemmän rakentamaan luita. Lamberg-Allardtin mukaan kalsiumin saantisuosituksessa on otettu huomioon eri elämäntilanteet kuten murrosikä ja raskaus, joten silloinkaan kalsiumin saantia ei tarvitse tietoisesti lisätä.

Kalsiumia voi nimittäin saada myös liikaa: yläraja on 2 500 milligrammaa päivässä. Yleisin liikakäytön seuraus on munuaiskivet.

Elimistön liian vähäinen kalsiumpitoisuus johtuu yleensä kalsiumin imeytymisen häiriöistä. Oireina voi silloin olla kouristuksia tai lihaskipuja.

Syitä huonoon imeytymiseen voi olla monia. D-vitamiinia pitää saada suositusten mukaisesti, koska se säätelee kalsiumin imeytymistä.

Myös liiallinen fosfori heikentää kalsiumin imeytymistä luustoon. Fosforia on runsaasti lihatuotteissa, marinadeissa, sulatejuustoissa ja kolajuomissa. Myös runsas proteiinin ja suolan käyttö vie kalsiumia pois elimistöstä.

"Jos kaikki nämä asiat yhdistyvät omassa ruokavaliossa, voi miettiä saako, tarpeeksi kalsiumia. Silloinkaan kalsiumia ei kuitenkaan voi lisätä, vaan täytyy vähentää kalsiumin imeytymistä haittaavien tuotteiden käyttöä."

Suomessa tapahtuu vuosittain 30 000–40 000 osteoporoosista johtuvaa luunmurtumaa ja arviolta 400 000 ihmistä sairastaa osteoporoosia. Osteoporoosissa luun mineraalimäärä on vähentynyt ja luun lujuus heikennyt, jolloin luu voi murtua vähäisestäkin vammasta. Yleisimpiä ovat lonkka- ja nikamamurtumat.

Ortopedian ja traumatologian professori ja ylilääkäri Heikki Krögerin mukaan kalsiumilla on osteoporoosin kannalta erityisen tärkeä merkitys murrosiässä, kun luusto rakentuu. Luuston tiheys kasvaa noin 30-vuotiaaksi asti. Aikuisena kalsiumin merkitys luustolle vähenee, mutta lisääntyy jälleen vanhuudessa.

"Erityisesti nuorena pitäisi tarkkailla kalsiumin saantia, mutta nykyään maitolasin sijaan melko monella näyttää olevan kolajuoma kädessä", Kröger sanoo.

Ennen murtumaa tapahtuvaa luun haurastumista ei voi mitata muuten kuin luuntiheysmittauksilla.

Luuntiheysmittauksen tarpeesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa, jos vähäinen vamma on aiheuttanut murtuman, pituus on pienentynyt vähintään viidellä sentillä, suvussa on osteoporoosia tai sairastaa osteoporoosin riskiä lisääviä sairauksia. Näistä yleisimpiä ovat diabetes, nivelreuma, D-vitamiinin puutos, keliakia ja vaikea laktoosi-intoleranssi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!