Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Muodikas leivän välttely on turhaa – Kuidun puute voi yllättää terveysintoilijankin

Täysjyväleivän kuidut korvatakseen joutuu syömään niin rutkasti kasviksia, että harva pystyy siihen.

Hyvinvointi
 
Anna Tommola
RuispalatRunsaskuituinen!Ruista 72 prosenttia käytetystä viljasta, lisäksi vehnää sekä vehnägluteenia sitkon ja kuohkeuden vuoksi. Osa rukiista mallasta, joka tuo leipään hiukan makeutta. Mallastus lisää jyvän ravintoarvoja. Melko suolainen, voimakassuolaisuuden rajalla. Ei säilöntäaineita.
RuispalatRunsaskuituinen!Ruista 72 prosenttia käytetystä viljasta, lisäksi vehnää sekä vehnägluteenia sitkon ja kuohkeuden vuoksi. Osa rukiista mallasta, joka tuo leipään hiukan makeutta. Mallastus lisää jyvän ravintoarvoja. Melko suolainen, voimakassuolaisuuden rajalla. Ei säilöntäaineita.

Vähähiilihydraattinen, gluteeniton tai täysin viljaton ruokavalio ovat kasvattaneet suosiotaan. Samalla perinteisesti suomalaiseen ruokapöytään kuuluneen leivän maine on kärsinyt. Jotkut viljattoman ruokavalion kannattajat pitävät etenkin vehnää myrkkynä, joka sotkee elimistön tasapainon, lihottaa ja tappaa.

Ravitsemusasiantuntijoiden mielestä se ei pidä paikkaansa – varsinkaan, kun puhutaan laadukkaasta täysjyvästä.

Keliakia on selvä syy välttää gluteenia, jota on vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Vilja-allergiassa taas jokin tai jotkin viljojen proteiinit eivät sovi. Myös pieni ryhmä muita herkkävatsaisia voi hyötyä viljattomasta dieetistä.

Yleisemmin ei ole näyttöä siitä, että leipää pitäisi vältellä.

"Sen sijaan täysjyvävilja on laajoissa väestötutkimuksissa kiistatta osoitettu terveydelle hyödylliseksi", sanoo tutkimusprofessori Kaisa Poutanen VTT:stä.

PaahtoleipäVähemmän kuitua. Lisättyä sokeria! Yli puolet rasvasta tyydyttymätöntä, koska sisältää palmu- ja kookosöljyä. Melko suolainen, voimakassuolaisuuden rajalla. Säilöntäaineena sorbiinihappo (E200), jota esiintyy myös luontaisesti esimerkiksi pihlajanmarjoissa.
Paahtoleipä
Vähemmän kuitua. Lisättyä sokeria! Yli puolet rasvasta tyydyttymätöntä, koska sisältää palmu- ja kookosöljyä. Melko suolainen, voimakassuolaisuuden rajalla. Säilöntäaineena sorbiinihappo (E200), jota esiintyy myös luontaisesti esimerkiksi pihlajanmarjoissa.

Kuitu suojaa kansantaudeilta

Yksi syy syödä kuitupitoista leipää on suolen toiminta. Kuitu eli ohutsuolessa hajoamaton hiilihydraatti sitoo itseensä nestettä ja saa ravinnon etenemään sujuvasti ruuansulatuskanavassa.

"Jos ei saa riittävästi kuitua, seuraa ongelmia. Länsimaissa iso osa lääkärikäynneistä liittyy ummetuksen hoitoon", Poutanen sanoo.

Suomalaiset tarvitsisivat keskimäärin muutaman gramman enemmän kuitua päivässä. Täysjyvävilja taas on suurin kuidun lähde. Se vaikuttaa suotuisasti myös sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan.

"Kuituun on sitoutunut antioksidantteja vastaavia bioaktiivisia yhdisteitä, joista tiedetään vasta pintapuolisesti. Ne näyttävät liittyvän moniin terveysvaikutuksiin. Kuitu ei siis ole vain massaa, joka kulkee ruoansulatuselimistön läpi", laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen toteaa.

Tutkimusten mukaan riittävä kuidunsaanti pidentää elinikää, vähentää sydäntautien riskiä ja suojaa myös kakkostyypin diabetekselta.

Tuore kansainvälinen meta-analyysi osoittaa, että täysjyväviljan sisältämä kuitu vähentää diabetesriskiä tehokkaimmin. Jokainen kymmenen gramman lisäys kuidun kokonaissaantiin vähensi riskiä 9 prosenttia, viljakuidun lisäys 25 prosenttia. Laajojen väestötutkimusten yhteenveto julkaistiin Diabetologia-lehdessä toukokuussa.

Syödäänkö tulevaisuudessa papuleipää?

Terveysblogeista löytyy reseptejä, joissa perinteiset viljat on korvattu vaikkapa manteli- tai kookosjauhoilla. Mantelijauhoissa onkin paljon hyvälaatuisia rasvoja, kuitua ja proteiinia. Kookoksen rasva sen sijaan on kovaa rasvaa.

Gluteenille herkät voivat käyttää leivonnassa myös vaikkapa tattaria tai kvinoaa, jonka käyttö on nousussa. Tulevaisuuden gluteenittomissa leivissä käytetään ehkä nykyistä monipuolisemmin kasviproteiineja kuten hernettä ja papua. Yksi selvittelyn aihe on se, onko jalostetun viljan ominaisuuksissa jotakin suolistoa herkistävää ja eroavatko ne vanhoista lajikkeista kuten speltistä.

Myös hapattaminen kiinnostaa tutkijoita. Perinteinen menetelmä vie aikaa, mutta sillä voidaan parantaa leivän makua ja rakennetta sekä minimoida lisäaineet. Hapatetussa vehnä- tai ruisleivässä huonosti siedettyjä hiilihydraatteja on vähemmän.

Toinen, kesäkuun lopussa Plos One -lehdessä julkaistu meta-analyysi osoitti, että jos täysjyväviljan käyttö nousee 7,5 grammasta 45 grammaan päivässä, diabetesriski alenee 20 prosenttia.

Näyttöä on siitäkin, että kokojyvävilja pienentää rintasyöpäriskiä. Se edistää myös suoliston bakteeritasapainoa verrattuna valkoiseen viljaan.

Valkoinen leipä boikottiin

Suomessa yleisimmin käytetyt leipäviljat eroavat toisistaan paitsi maultaan ja rakenteeltaan myös kuitukoostumukseltaan. Rukiissa ja vehnässä on eniten arabinoksylaania. Selluloosamainen, liukenematon kuitu edistää suolen toimintaa.

Ohran ja kauran beetaglukaani taas on liukoisempi, geeliytyvä kuitu. Se auttaa hidastamaan verensokerin nousua aterialla ja edistää kolesterolin pysymistä normaalina. Näillä terveysväittämillä on EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen hyväksyntä.

Niin ohran, rukiin kuin vehnäleseenkin kuiduilla on suolen toimintaan liittyviä terveysväittämiä.

Ruisleivän etu on lisäksi se, että se nostaa verensokeria hitaasti ja pitää kylläisenä. Muodollakin on merkitystä kylläisyyden tunteelle: viipale tiivistä ruislimppua jauhautuu suussa hitaammin kuin kulhollinen muroja.

Puhdistetuista jauhoista kuitu ja monet hyvät yhdisteet sen sijaan ovat pitkälti kadonneet.

"On leipää ja on leipää", Leena Putkonen tiivistää. "Pullaleivissä ei ole mitään välttämättömiä ainesosia, joiden vuoksi niitä pitäisi syödä. Ne ovat hyvinkin ravintoaine- ja kuituköyhää tärkkelystä."

Kaisa Poutanen selittää, että kuidun terveysvaikutuksia ei vielä tunnettu, kun vehnää ruvettiin jauhamaan ydinjauhoksi ja lese poistettiin. Se tehtiin makusyistä.

"Ei olisi ehkä kannattanut", hän naurahtaa.

Nyt kun ihmiskunta on päässyt pullan makuun, tutkijat joutuvat selvittelemään, mitä voisi tehdä toisin, jotta terveellisestä leivästä saisi yhtä suussa sulavaa. Tosin Suomen kaura-, ohra- ja ruisleipäperinne on luontaisesti terveellisempi, sillä näistä viljoista käytetään tyypillisesti enemmän myös jyvän kuoriosia.

Suomalaisten syömistavoissa haaste on se, että välipalojen napsiminen lisääntyy. Pikanälkään syödään aterian sijasta vaaleita kolmioleipiä, tuoretiskien rasvaisia ja höttöisiä pasteijoita ja sokerisia pullia.

"Ne voisi korvata täysjyvätuotteilla. Juuri välipalatuotteissa olisi tärkeää parantaa kuidun saantia. Vaikkapa pähkinöitä ja hedelmiä sisältävä vastapaistettu leipä kävisi hyvin kahvileivästäkin", Poutanen sanoo.

Tarkista kuidun määrä

Nyrkkisääntö on, että mitä tummempi leipä, sitä enemmän kuitua. Painoonsa nähden kuitupitoisinta on näkkileipä. Ranskanleivässäkin on kolme prosenttia kuitua jäljellä, enemmän kuin perunassa. Lisäksi vaaleaan leipään voidaan nykyään lisätä kuitua.

Kuitupitoisuus selviää pakkauksesta. Arkileivän on hyvä olla mahdollisimman runsaskuituinen: vähintään kuusi, mielellään reilut kymmenenkin prosenttia.

Myös vain tiettyä viljaa suosivan on hyvä lukea tuoteselosteet. Ruis- tai kauraleipänä myyty tuote saattaa sisältää enimmäkseen vehnää.

Monia terveystietoisia mietityttävät lisäaineet. Leivissä ne ovat esimerkiksi emulgointiaineita, jotka kiinteyttävät tai sakeuttavat rakennetta. Lisäksi on säilymisaikaa pidentäviä happamuudensäätöaineita sekä nostatus- tai säilöntäaineita. Lisätty gluteeni parantaa sitkoa ja kuohkeutta ja askorbiinihappo eli C-vitamiini jauhojen leipoutumista. Joissakin leivissä on siirappia maun vuoksi, mallasleivässä makeutta on luonnostaan.

Asiantuntijat eivät pidä leivän lisäaineita terveyden kannalta ongelmallisina.

"Jos nyt jotain pitää leivässä pelätä, niin suolaa", Poutanen toteaa.

Leipä määritellään voimakassuolaiseksi, jos suolaa on yli 1,2 prosenttia. Jos suolaa on enintään 0,9 prosenttia, pakkauksessa saa käyttää merkintää "vähemmän suolaa". Ensi vuoden lopussa rajat laskevat 1,1 ja 0,8 prosenttiin.

Ulkomaiset tuontileivät ovat usein suolaisempia kuin suomalaisten leipomoiden tuotteet. Suola vaikuttaa paitsi makuun myös rakenteeseen, ja kokonaan suolatonta leipää löytyy valmiina vain hyvin vähän. Itse leipomalla suolan määrää on helppo säädellä – ja silloin toki saa myös tuoretta ja säilöntäaineetonta purtavaa.

Entä onko terveysongelmia pelkäävälle hyötyä hiivattoman leivän valitsemisesta? Leena Putkosen mukaan ei.

"Elimistössä voi eri syistä olla väärä hiivatasapaino, mutta sillä ei ole mitään tekemistä leivontahiivan kanssa. Sen tehtävä on vain kohottaa leipä. Leipä paistetaan kahdessa sadassa asteessa. Hiiva kuolee eikä enää voi vaikuttaa suolistossa", Putkonen sanoo.

Paljonko on sopivasti?

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee naisille kuutta vilja-annosta päivässä, miehille yhdeksää. Yksi annos vastaa yhtä leipäsiivua, mutta suositus ei tarkoita pelkkää leipää. Mukaan kuuluvat myös mysli, puuro, pasta, riisi ja murot.

Leipää ei siis välttämättä tarvitse mättää joka aterialla. Jos syö aamulla kunnon lautasellisen kaurapuuroa ja aterioilla pari desilitraa täysjyväpastaa tai -riisiä, leipäsiivu väli- ja iltapalalla riittää.

Ravitsemussuositukset laaditaan suurille joukoille, ja ruoka-aineiden määrät on hyvä suhteuttaa omaan energiantarpeeseen ja kokonaisruokamäärään. Paljon energiaa kuluttavan ruokavalioon leipääkin mahtuu enemmän.

Auts, kaasua

Vaikka leipä olisi tutkitusti terveellistä, monet kokevat sen silti itselleen sopimattomaksi. Leivästä luopuneet kiittelevät vatsavaivojen hellittäneen ja olon virkistyneen.

Leena Putkosen mukaan muotiruokavalioiden teho perustuu toisinaan vakaan uskon parantavaan vaikutukseen. Tämä on ehkä selitys, jos ajan myötä oireet palaavat.

Yksi todellinen syy voi olla herkkyys turvotuksen tunteelle ja ilmavaivoille. Kun suolistomikrobit käyttävät viljan fruktaaneja ravinnokseen, muodostuu kaasua.

"Moni kokee pienenkin turvotuksen epämiellyttäväksi. Se ei kuitenkaan ole merkki sairaudesta", työssään suolistosairauksiin erikoistunut Putkonen sanoo.

Olo on ehkä kevyempi, kun jättää kaasunmuodostusta aiheuttavat leivät syömättä. Välipalaleipien mukana jäävät myös ylimääräiset juustot ja leikkeleet. Jos paino laskee, housujen kiristyskin vähenee.

"Siihen tosin auttaisi sekin, että liikuttaisiin enemmän", Putkonen huomauttaa.

Vatsan turpoaminen muuttuu terveysongelmaksi, jos se sattuu. Joidenkin suolisto on erityisen herkkä fruktaaneille. Muutkin niin sanotut FODMAP-hiilihydraatit eli huonosti ohutsuolessa imeytyvät hiilihydraatit, joita on monissa kasvikunnan tuotteissa, tuottavat herkkävatsaisille ongelmia. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivä voikin saada oireita monista eri ruoista, kuten vesimelonista tai omenasta.

Toisaalta ongelmien aiheuttaja voi olla myös kahvi tai yksipuolinen ruokavalio.

Pienellä osalla ihmisistä saattaa olla vatsavaivoja aiheuttava gluteeniherkkyys ilman keliakiaa tai vilja-allergiaa, mutta asiaa on tutkittu varsin vähän.

"Kannattaa aina selvittää vatsavaivojen syy asiantuntijan kanssa, ennen kuin lähtee poistamaan merkittäviä osia ruokavaliostaan", Putkonen sanoo. "Moni on alkanut vältellä gluteenia muodin mukana, vaikkei oikein tiedä, miksi. Se voi vaikeuttaa syiden, kuten mahdollisen keliakian, selvittämistä myöhemmin."

Korvikkeeksi reippaasti kasviksia

Jos päätyy jättämään leivän pois, on hyvä miettiä, miten saa muualta vastaavan kuidun, proteiinin, vitamiinit ja kivennäisaineet.

Vihanneksissa ja kasviksissa on kuitua, mutta myös niin paljon vettä, että niitä pitäisi syödä todella paljon saadakseen saman kuitumäärän kuin täysjyväleivästä.

"Jos syö suositellut kuusi kourallista kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, mitä valtaosa ihmisistä ei ole lähelläkään, saa vasta kolmanneksen suositellusta kuidusta. Kilolla kasviksia päästään lähemmäs, mutta se on useimmille jo hyvin suuri määrä", Putkonen toteaa.

Kasviksista erityisen hyviä kuidun lähteitä ovat pähkinät, palkokasvit, marjat ja siemenet, mutta harva syö niitä riittävästi.

Kuidun ohella leivättömän ruokailijan on syytä huolehtia B-ryhmän vitamiinien saannista. Täysjyvävilja on myös varsin merkittävä proteiininlähde.

Ilman leipää voi siis pärjätä, jos rakentaa ruokavalion huolella. Ilman erityistä syytä siitä on kuitenkin turha luopua. Tärkeintä on valita monipuolisesti eri täysjyväviljoja sekä syödä itselleen ja vatsalleen sopivia määriä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!