Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevyen liikunnan ylistys: kaikkien ei tarvitse käydä crossfitissä ja triathloneilla

Useimpien meistä ei kannattaisi tavoitella äärirajoja. Tässä kymmenen syytä, miksi kannattaa harrastaa kevyttä liikuntaa.

Hyvinvointi
 
Juha Matias Lehtonen

Ultrajuoksu, triathlon, crossfit ja HIIT. Toinen toistaan rankemmat liikuntaharrastukset kiinnostavat suomalaisia.

Liikunta on tunnetusti tehokas tapa parantaa hyvinvointia ja lisätä elinvuosia. Etenkin raskas liikunta vahvistaa kehoa ja parantaa hapenottokykyä.

Silti se myös altistaa vammoille ja jopa ennenaikaiselle kuolemalle. Useimpien meistä ei kannattaisi tavoitella äärirajoja.

Raskaan liikunnan vaihtoehto on kevyt liikunta. Tutkijat määrittelevät kevyen liikunnan eri tavoin, mutta liikkujan kannalta kaikkia määritelmiä yhdistää maltillisuus: ei tarvitse juosta 20:ntä kilometriä, vaan reipas kävelylenkkikin riittää.

Tässä kymmenen syytä, miksi kannattaa harrastaa kevyttä liikuntaa – ainakin raskaan liikunnan ohella.

1. Kevyet lajit kehittävät notkeutta, liikkuvuutta ja tasapainoa
Kevyt liikunta voi kehittää sellaisia kehon ominaisuuksia, joihin useimmilla raskailla harjoituksilla ei ole mainittavaa vaikutusta. Esimerkiksi taiji parantaa tutkitusti tasapainoa, ja erilaiset joogat lisäävät notkeutta ja liikkuvuutta. Näistä ominaisuuksista on hyötyä paitsi arjen fyysisissä askareissa myös monissa urheilulajeissa, kuten itsepuolustuslajeissa tai jalkapallossa. Joogan avulla urheiluharrastaja voi oppia suorittamaan liikkeitä, joihin hän ei muuten kykenisi.

2. Kevyt liikunta laskee stressitasoa
Liikunnan psykologiset hyödyt ovat saavutettavissa ilman verta, hikeä ja kyyneliä. Kevytkin fyysinen aktiviteetti, kuten kävely tai jooga, lievittää stressiä ja ahdistusta sekä parantaa unen laatua. Liian raskas liikunta saattaa jopa nostaa stressitasoa, mutta tutkimustulokset tämän suhteen ovat ristiriitaisia. Yksinäisyyttä lievittävät sosiaaliset liikuntamuodot kohentavat henkistä hyvinvointia kaikkein selvimmin.

3. Kevyt liikunta ei vaadi mullistavia ravintosuunnitelmia

Raskas liikuntaharrastus edellyttää tuekseen harkittua ruokavaliota. Jos kuntoilijalla on muutenkin vaikeuksia hallita päivittäistä syömistään, treenaaminen voi tuoda tähän yhtälöön yhden hankalan muuttujan lisää. Joskus rankka liikunta johtaa myös psykologiseen efektiin, jossa ihminen ajattelee, että nyt saa syödä mitä tahansa ikään kuin palkintona kärsimyksistä salilla tai pururadalla. Tämä voi aiheuttaa painonnousua ja terveysongelmia. Sen sijaan kevyt liikunta ei vaadi merkittäviä muutoksia normaaliin ateriointirutiiniin.

4. Armollinen asenne auttaa pitämään harrastusta yllä
Kevyessä kuntoharrastuksessa on kyse liikunnan ilosta, ei mitattavista tuloksista. Jos kuntoilu nähdään valtavana haasteena, jossa tavoitteet asetetaan aina vain korkeammalle, harrastus jää helposti kesken. Tämä on ongelmallista, sillä terveyden kannalta juuri säännöllinen liikunta on hyödyllisintä, oli se sitten kevyttä tai raskasta. Kouluissa pitäisi innostaa lapsia liikkumaan edes vähän, ei tähdätä mitattaviin tuloksiin. Sama pätee aikuisiin. Tärkeintä on, että takamus nousee tuolista, ei se, että saa kilometrimäärät huimaavat päätä.

5. Kevyt liikunta auttaa toipilasta
Sairaudesta tai vammasta toipuvat ihmiset hyötyvät usein kevyestä liikunnasta. Liikunta vähentää uupumusta ja monissa tapauksissa nopeuttaa paranemista. Kevyt liikunta on hyväksi esimerkiksi rintasyövästä, sydänkohtauksesta ja aivotärähdyksestä toipuvalle. Myös monien liikuntakykyä haittaavien sairauksien etenemistä voi hidastaa tai ne voi jopa pysäyttää oikeanlaisella fyysisellä aktiviteetilla. Liikunnan aloittamisesta tulee toki ensin neuvotella lääkärin kanssa.

6. Liikkuminen pitkin päivää torjuu istumisen aiheuttamia haittoja

Kaikki tietävät, että jatkuva istuminen vahingoittaa kehoa. Tätä vahinkoa ei torjuta illan salitreenillä vaan pienellä liikkumisella pitkin päivää. Tuoreen amerikkalaistutkimuksen mukaan vain parin minuutin jaloittelutauon pitäminen kerran tunnissa voi riittää kumoamaan monet istumisen aiheuttamat haitat. Nousemalla ajoittain ylös tietokoneen tai television äärestä on mahdollista madaltaa ennenaikaisen kuoleman riskiä ja parantaa sydämen ja aivojen hyvinvointia.

7. Rehkiminen ei liiemmin laihduta
Ylipainoiselle raskas treeni on terveysriski. Liiallinen rehkiminen altistaa etenkin painavan ihmisen vammoille ja sydänvaurioille. Muista terveyshyödyistään huolimatta liikunta ei ole edes sellaisenaan tehokas keino pudottaa kiloja. Ruokavalion muuttaminen on yksin miltei yhtä hyvä laihdutuskeino kuin dieetti ja liikunta yhdessä. Kuntoilu voi tosin auttaa pitämään yllä jo saavutettua ihannepainoa.

8. Raskas liikunta aiheuttaa vammoja

Niin uudet intensiiviset liikuntamuodot kuin perinteisetkin revittelyt aiheuttavat runsaasti vammoja. Etenkin aloittelijat telovat itsensä helposti. Vammojen luonne vaihtelee lajista toiseen. Crossfitissä vahingoittuvat useimmin olkapäät ja selkäranka, ultrajuoksussa polvet ja jalkaterät.

Raskas liikunta johtaa myös pidemmän päälle nivelten kulumiseen. Kevyttä tai keskiraskasta liikuntaa harrastavilla keski-ikäisillä ja vanhoilla ihmisillä on terveempi ruston koostumus kuin raskasta liikuntaa harrastavilla ja kokonaan liikuntaa harrastamattomilla.

9. Raskas liikunta voi altistaa ennenaikaiselle kuolemalle

Laajan tanskalaisen kansanterveystutkimuksen mukaan kevyt hölkkääminen pari kertaa viikossa lisää merkittävästi keski-ikäisten ja sitä vanhempien ihmisten elinikää. Sen sijaan innokkaimmat juoksijat eivät elä keskimäärin sen pidempään kuin liikuntaa harrastamattomat. Myös nuorilla raskas liikunta lisää äkkikuoleman riskiä. Useimpien juoksukuolemien takana on tunnistamatta jäänyt sydänvika.

10. Myös himotreenaaja tarvitsee kevyttä liikuntaa palautuakseen
Kaikki urheilua harrastavat tarvitsevat kevyttä liikuntaa. Loppulämmittely on tehokkain tapa poistaa verestä liikunnan tuottama maitohappo. Samoin raskasta urheilusuoritusta seuraavina päivinä rento liikunta auttaa lihaksia palautumaan.

Artikkelia varten haastatellut asiantuntijat: Erikoistutkija Pauliina Husu, UKK-instituutti, sydänlääkäri Peter Schnohr, Fredriksbergin sairaala, radiologian professori Thomas Link, Kalifornian yliopisto, San Francisco.
 

Tutkimuksia:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25660917
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24276294
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0083867
http://m.cjasn.asnjournals.org/content/early/2015/04/29/CJN.08410814
http://ijp.sagepub.com/content/41/1/15.short
http://link.springer.com/article/10.1007/s00421-009-1134-2
http://www.nursingworld.org/MainMenuCategories/ANAMarketplace/ANAPeriodicals/OJIN/TableofContents/Volume102005/No2May05/ArticlePublishedHirsh/ExerciseandCancerRecovery.html
http://heapro.oxfordjournals.org/content/19/1/33.short

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!