Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sienissä on eroja

Luulitko, että sienet ovat ravintoarvoiltaan samanlaisia? Väärin. Kantarellinpoimija saa rautaisannoksen D-vitamiinia, herkkutattien ystävä seleeniä.

Hyvinvointi
 
Maija Saari Lehtikuva
Kuva: Maija Saari Lehtikuva

Kantarellit pilkottavat jo metsissä, ja pian luonto notkuu muitakin herkullisia sieniä. Mutta onko terveyden kannalta väliä, minkä ruokasienen suuhunsa pistää?

Yleisesti sienissä on vähän natriumia, rasvoja, kolesterolia ja kaloreita. Tuoreiden sienten koostumuksessa on rasvaa vain 0,5 prosenttia. Tutkimusten perusteella sienet voivat auttaa ehkäisemään erilaisia sairauksia muun muassa korkeiden antioksidantti- ja ravintokuitupitoisuuksien vuoksi.

Mutta eivät sienet ihan samanlaisia ole. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen mukaan sienet sisältävät valkuaisaineita painostaan 2–5 prosenttia, ja joidenkin sienilajien proteiinipitoisuus on suurempi sekä aminohappokoostumus on monia kasviksia monipuolisempi.

Sienivalkuaiset sisältävät kahdeksaa ihmiselle välttämätöntä aminohappoa. Raportin mukaan esimerkiksi herkkutatin aminohappokoostumus on täydellisimpiä – se voisi aminohapoiltaan korvata lihan.

Sienissä on enemmän kuitua kuin esimerkiksi porkkanassa tai vehnäleseessä. Runsaasti kuitua sisältäviä sieniä ovat esimerkiksi siitake, lampaankääpä ja kantarellin sukuiset lajit, näissä kuitua on noin 50 prosenttia kuivapainosta. Herkkutatissa kuitua on noin 30 prosenttia.

Sienten beetaglukaanikuidut ovat samankaltaisia kuin esimerkiksi kauran ja rukiin yhdisteet, joilla on todettuja terveysvaikutuksia. Kantarellin sukuisissa lajeissa beetaglukaaneja oli noin 11 ja siitakkeessa yli 17 prosenttia.

Sienet sisältävät myös A-, B- ja D-vitamiineja. Kantarellit, rouskut ja suppilovahverot ovat erittäin hyviä D-vitamiinin lähteitä, ja keltaisen värinsä ansiosta kantarelli sisältää myös A-vitamiinin esiastetta karotenoideja.

Sienten kivennäis- ja hivenainemäärät vaihtelevat ja riippuvat muun muassa sienten kasvualustasta. Esimerkiksi kuivatussa herkkutattikilossa voi olla 20 milligrammaa seleeniä, kuukusissa on runsaasti mangaania ja herkkusienissä sinkkiä.

Ja muista, sienten helttoja ja pillejä ei kannata perata pois, jos ne ovat puhtaita. Vaikka lakissa on enemmän kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja kuin jalassa, ei jalkaakaan kannata jättää syömättä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!