Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suoliston huono kunto voi aiheuttaa tauteja diabeteksesta astmaan – Näin suolistoa kannattaa hoitaa

Hyvinvointi
 
Suolistosairaus järkytti ammattiurheilijan
Suolistosairaus järkytti ammattiurheilijan
Jääkiekkoilija Teemu Ramstedt sairastui haavaiseen paksusuolitulehdukseen noin puolitoista vuotta sitten. Nyt Ramstedt haluaa lisätä avoimuutta ja jakaa tietoa sairaudesta, joka koskettaa suurta ihmisryhmää Suomessa. Toimittaja: Marke Harkas, Kuvaaja: Aapo Huhta.

Lista on pitkä: masennus, diabetes, astma, allergia, metabolinen oireyhtymä. Vaivoja yhdistää muukin kuin se, että ne ovat suomalaisten kansantauteja. Niiden syntyä saattavat edistää haitalliset suolistobakteerit.

Kymmenen viime vuoden aikana on oivallettu, että osasyy monien sairauksien yleistymiseen saattaa piillä suolistossa. Jo noin pariinkymmeneen sairauteen on huomattu liittyvän suolistobakteeriston poikkeavuuksia. Yhteyksiä keksitään todennäköisesti lisää, sillä Turun yliopiston bakteeriopin professorin Pentti Huovisen mukaan suolistobakteerien tutkimuksesta on tullut samanlainen hittitieteenala kuin geeniteknologiasta 1990-luvulla.

Selitystä suoliston aiheuttamille vaivoille on etsitty länsimaisesta elämäntyylistä.

Jos kaikki menisi niin kuin luonto on suunnitellut, vauva kylpisi syntyessään äidin bakteereissa ja saisi niitä lisää äidinmaidosta. Pian lapsi alkaisi panna suuhunsa kaiken, mitä vanhemmat eivät ehdi kieltää, ja niin myös maaperän ja eläinten bakteerit päätyisivät lapsen elimistöön.

Nykymaailmassa voi kuitenkin käydä niin, että vauva syntyy keisarinleikkauksella, juo äidinmaidonkorviketta, syö steriiliä purkkiruokaa, ryömii vain kerrostaloasunnon lattialla ja saa korvatulehduksiin antibioottikuurin toisensa perään.

Kun suoliston bakteeristo vakiintuu parin kolmen vuoden iässä, lopputulos on luonnottoman yksipuolinen. Bakteeritasapainoa saattavat horjuttaa myös epäterveellinen ruokavalio, lääkkeet, ympäristömyrkyt, infektiot ja kotona käytetyt antibakteeriset tuotteet.

Bakteeriston järkkyminen voi puolestaan vaurioittaa suolen seinämää ja käynnistää tulehdusreaktion.

"Tällöin bakteerit pääsevät suolen seinämän läpi, ja suolen alle syntyy patologinen tulehdustila, dysbioosi. Se taas vaikuttaa koko elimistöön", Pentti Huovinen sanoo.

Tämä tulehdustila on yhdistetty muun muassa diabetekseen, metaboliseen oireyhtymään ja jopa moniin psyykkisiin sairauksiin.

Tulehduksen hankaluutena on, ettei sen olemassaoloa huomaa välttämättä mitenkään. Hyvä olo ei ole takuu bakteerien tasapainosta. Toisaalta vatsavaivatkaan eivät vielä kerro totuutta suoliston kunnosta. Vatsaan voi sattua yksinkertaisesti siksi, että toiset tuntevat esimerkiksi kaasun aiheuttaman venytyksen voimakkaammin kuin toiset.

Asiantuntijat ennustavat, että tulevaisuudessa sairauksia voidaan hoitaa muokkaamalla suoliston bakteereja. Lisäksi haaveena on, että bakteeriston koostumuksen perusteella voitaisiin diagnosoida tauteja ja ennustaa sairastumisriskiä.

Toistaiseksi ainoa käytössä oleva bakteerihoitomuoto on ulosteensiirto, jolla parannetaan kroonista antibioottiripulia. Onneksi suoliston kuntoon voi vaikuttaa myös elämäntavoilla.

Mutta voiko suolistonsa hoitaa ruokavaliolla kuntoon, vaikuttaako suolisto mieleen ja auttavatko maitohappobakteerit? Selvitimme, mitkä suolistobakteereihin liittyvät väitteet pitävät paikkansa.

 

Söin reissussa vatsatautiin antibioottikuurin, ja nyt suolisto on loppuelämän pilalla.

Tarua.

Aikuisen suoliston bakteeristo palautuu yleensä antibioottikuurin jälkeen vähitellen ennalleen. Viikon kuurin vaikutukset näkyvät kuitenkin noin vuoden tai jopa pidempään. Palautuminen on yksilöllistä, ja on mahdollista, ettei bakteeriston koostumus ole koskaan täysin samanlainen kuin ennen kuuria. Vaikka bakteeriston koostumus saattaa muuttua, se ei kuitenkaan todennäköisesti tärvele koko suolistoa

Tee näin: Antibiootteja ei kannata napsia turhaan, mutta toisaalta ne voivat pelastaa hengen. Kysy kuurin tarpeellisuudesta lääkäriltä. Hän arvioi, ovatko hyödyt suuremmat kuin haitat. Antibioottiripulia voi yrittää ehkäistä maitohappobakteereilla.

 

Huonot suolistobakteerit lihottavat

Totta.

Ylipainoisten ja hoikkien suolistobakteerit eroavat toisistaan. Painoon ja bakteereihin liittyy kuitenkin klassinen muna ja kana -ongelma, sillä ruokailutottumukset muokkaavat bakteeristoa. Erot voivat johtua yksinkertaisesti siitä, että hoikat ihmiset syövät esimerkiksi enemmän kuituja.

Eläinkokeista kuitenkin tiedetään, että tietyt bakteerit lihottavat tai laihduttavat. Esimerkiksi Akkermansia muciniphila -niminen bakteeri on yhdistetty hoikkuuteen. Akkermansiaa saaneet hiiret lihoivat rasvaisella ruokavaliolla vähemmän kuin verrokit. Clostridium ramosum -niminen bakteeri sai hiiret puolestaan lihomaan tavallista helpommin. Myös siitä on tutkimustuloksia, että lapsuuden antibioottikuurit ovat yhteydessä lihomistaipumukseen.

Tee näin: Laihduttavaa bakteerihoitoa ei ole vielä keksitty, mutta onneksi hoikkana pitävä kasvisvoittoinen ruokavalio hoitaa myös suolistoa. Hyvät suolistobakteerit tarvitsevat ruuakseen kuituja, joita saa muun muassa kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä täysjyväviljoista.

 

Suolisto vaikuttaa mieleen.

Totta.

Tutkimusten perusteella oletetaan, että suoliston mikrobit voivat vaikuttaa mielialoihin, stressinsäätelyyn, persoonallisuuteen ja psyykkisten sairauksien syntyyn. Tutkimus on kuitenkin vasta alkuvaiheessa, ja tulokset perustuvat enimmäkseen eläinkokeisiin.

Esimerkiksi hiirten käyttäytymistä voidaan muuttaa antamalla niille tiettyjä suolistobakteereita. Kun esimerkiksi aran rottakannan bakteereja siirretään rohkeammille rotille, nekin alkavat arastella. Ihmisillä on puolestaan tehty laboratoriokokeita, joissa on selvitetty maitohappobakteerien vaikutusta tunteisiin. Aivojen on huomattu reagoivan tunteita herättäviin kuviin kuurin jälkeen eri tavalla.

Lisäksi tiedetään, että esimerkiksi autismista, masennuksesta, ahdistuneisuudesta tai kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsivien bakteeristo poikkeaa muiden bakteeristosta. Eroja saattaa kuitenkin selittää se, että masentunut syö erilaisia ruokia kuin terve.

Tee näin: Masennusta ja stressiä ei osata vielä hoitaa vaikuttamalla suolistobakteereihin. Terveellinen ruokavalio on ihmiselle joka tapauksessa hyväksi, ja probioottien kokeilemisestakaan ei ole haittaa.

 

Suolistonsa voi hoitaa ruokavaliolla kuntoon.

Totta ja tarua.

Ruokavaliolla on iso vaikutus suolistobakteereihin ja suoliston hyvinvointiin. Ongelmana on kuitenkin se, että yksittäisten ruoka-aineiden ja suoliston kunnon yhteyttä ei tunneta tarkkaan. "Syö suolistosi kuntoon" -tyyppiset ohjeistukset perustuvat pikemminkin teorioihin ja ihmisten kokemuksiin kuin tutkimustuloksiin. Esimerkiksi sokerin ja valkoisen vehnän väitetään usein vahingoittavan suolistoa. Olipa totuus mikä tahansa, sokeri ja valkoiset jauhot ovat joka tapauksessa terveydelle haitallisia. Niiden suuri osuus ruokavaliossa voi myös viedä tilaa suoliston kaipaamilta kuiduilta.

Varminta on noudattaa ravitsemussuosituksia ja syödä perinteisesti terveellisiksi tiedettyjä ruoka-aineita. Esimerkiksi kasvisten terveyttä edistävä vaikutus voi perustua osittain siihen, että ne tarjoavat ravintoa hyville bakteereille.

Ääriruokavalioihin hurahtamisessa on riskinsä, sillä niiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta. Esimerkiksi viime vuosina muotiin noussut proteiinitankkaus voi olla suolistolle haitallista. Jos proteiinia syö paljon, osa siitä päätyy paksusuoleen bakteerien ruuaksi. Hajotuksessa syntyvät rikki- ja typpiyhdisteet lisäävät suolistosyövän riskiä.

Tee näin: Monipuolinen ruokavalio pitää myös bakteeriston monipuolisena. Suosi terveellisiä kuitupitoisia ruoka-aineita, kuten kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, siemeniä, täysjyväviljoja ja palkokasveja. Säästä sokeri, valkoiset jauhot, punainen liha, alkoholi ja kovat rasvat harvinaisiin herkkuhetkiin.

 

Suolistoa voi hoitaa maitohappobakteereilla

Totta.

On totta, että maitohappobakteerit ovat hyväksi suolistolle. Joissakin EU-maissa, kuten Ranskassa, maitohappobakteerit on mainittu jopa virallisissa ravitsemussuosituksissa ja niitä suositellaan esimerkiksi vanhuksille.

Ongelmana on kuitenkin se, että kaikkien probioottivalmisteiden toimivuudesta ei ole olemassa luotettavaa tutkimustietoa. Tuotteessa saattaa olla esimerkiksi viittä eri bakteeria, joiden vaikutuksia on tutkittu erikseen mutta ei yhdessä. Selvittämättä voi olla myös se, pysyvätkö valmisteen kaikki bakteerit elossa ohut- tai paksusuoleen asti. Probioottibakteereista tutkituimpia on Lactobacillus rhamnosus GG, jonka tiedetään ehkäisevän esimerkiksi lasten allergioita.

Lisäksi ongelmana on se, että jokaisella ihmisellä on ainutlaatuinen bakteeristo ja eri vaivoihin tehoavat eri bakteerikannat. On siis mahdollista, että luontaistuotekauppiaan suosittelema bakteericocktail voi auttaa ärtyvän suolen oireisiin – tai sitten ei. Toisaalta valmisteiden ainoa riski on rahanmeno.

Tee näin: Jos haluat hoitaa tai ehkäistä jotakin tiettyä vaivaa, kuten antibiootti- tai turistiripulia, pyydä lääkäriä suosittelemaan sopivaa valmistetta. Maitohappobakteereita saa luontaisesti esimerkiksi jogurtista, piimästä tai hapankaalista, ja ne ovat joka tapauksessa terveellisiä ruoka-aineita. Esimerkiksi jogurtin syöminen ja hoikkuus on tutkimuksissa yhdistetty toisiinsa.

 

Sairaudet voivat johtua lapsuuden antibioottikuureista.

Totta.

Lapsuuden antibioottikierre voi sairastuttaa. Tästä selkeä esimerkki on hankala suolistosairaus Crohnin tauti. Suomessa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että jos lapsi oli syönyt vähintään seitsemän antibioottikuuria, tämä sairastui Crohnin tautiin yli kolme kertaa todennäköisemmin kuin lapsi, joka oli pärjännyt ilman antibiootteja.

Antibiootteja saaneet lapset sairastuvat myös keskimääräistä todennäköisemmin esimerkiksi allergiaan ja astmaan.

Tee näin: Antibiootteja ei pidä ottaa varmuuden vuoksi. Toisaalta ne voivat pelastaa hengen, joten niitä ei saa jättää omin päin antamatta lapselle. Probioottien käyttö saattaa ehkäistä antibioottikuurien haittoja.

 

Lika on hyväksi suoliston terveydelle.

Totta ja tarua.

Sisäsiisti kaupunkilainen elämäntyyli yksipuolistaa elimistön bakteeristoa, ja sen on pitkään tiedetty lisäävän esimerkiksi allergioita. Bakteeristo ja puolustusjärjestelmä kehittyvät etenkin parin kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana, ja siksi lapsen olisi hyvä altistua tuolloin maaperän ja eläinten bakteereille. Jos niin ei käy, puolustusjärjestelmä saattaa turhautua oikeiden uhkien puutteessa ja alkaa reagoida vaarattomiin aineisiin.

Hygienian haittapuolia ei pidä kuitenkaan ymmärtää väärin. Navettavierailut ja mökkiolosuhteet ovat hyväksi, mutta käsienpesun tai keittiöhygienian laiminlyönnistä on suolistolle vain haittaa. Esimerkiksi norovirus voi aiheuttaa luontaisen suolihuuhtelun, joka pyyhkii mennessään myös hyvät bakteerit ainakin tilapäisesti. Vatsatauti saattaa joskus laukaista myös ärtyvän suolen oireyhtymän.

Tee näin: Pikkulapsen pitäisi saada rapsuttaa eläimiä ja tonkia maata, ja aikuisellekin voi tehdä hyvää kerätä marjoja ja kuokkia kasvimaata. Kotona kannattaa välttää antibakteerisia puhdistusaineita.

Julia Weckman

Asiantuntijoina Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen, Helsingin yliopiston molekyylimikrobiologian dosentti Anne Salonen, Turun yliopiston integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson, Helsingin yliopiston mikrobiologian akatemiaprofessori Willem M. De Vos ja Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisyksikön johtaja, professori Seppo Salminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!