Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä hormonitoiminta pitää pirteänä ja seksuaalisesti halukkaana

Hormonitasapainon etsiminen kiinnostaa monia. Lievät hormonitasojen muutokset voivat johtua ylipainosta tai alkoholinkäytöstä.

Hyvinvointi
 
Kemal Can ja Colourbox
Kuva: Kemal Can ja Colourbox

Hormonit ovat kehon viestinviejiä, jotka huolehtivat siitä, että kaikki toimii niin kuin pitää. Ne esimerkiksi herättävät aamulla, pitävät verensokerin tasaisena ja valpastuttavat hätätilanteessa.

Useimmat hormonit syntyvät umpirauhasiksi kutsutuissa elimissä, kuten aivolisäkkeessä, haimassa tai kilpirauhasessa, joista ne kulkevat verenkierron mukana kohdesoluihinsa. Keho varmistaa monimutkaisen säätely- ja palautejärjestelmän avulla, ettei hormoneita erity liikaa tai liian vähän.

Mistä tiedän, jos hormonitoiminta on sekaisin?

Hormonisairauksien oireet ovat usein epämääräisiä. Ihminen voi kärsiä esimerkiksi väsymyksestä, lihomisesta, laihtumisesta tai mielialan laskusta. Siksi esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoimintaa tai masennusta voi olla hankala erottaa toisistaan, ja asia varmistuu ainoastaan verikokeilla. Koska yhden hormonin vajaa- tai liikatuotanto vaikuttaa muihin hormoneihin, nainen huomaa muutokset usein kuukautiskierron häiriintymisenä.

Voiko hormonitoimintaan itse vaikuttaa?

Netissä liikkuu teorioita, joiden mukaan hormonitoimintaan vaikuttamalla voisi laihtua, piristyä tai pysyä nuorekkaana. Aiheesta ei ole juurikaan luotettavaa tietoa, sillä hormonitoimintaa käsittelevä tutkimus on keskittynyt sairauksien ja lapsettomuuden hoitoon.

Varsinaisten hormonisairauksien, kuten vaikkapa lisämunuaisen vajaatoiminnan, puhkeamiseen ei voi juuri vaikuttaa elämäntavoilla.

Lievät hormonitasojen muutokset voivat sen sijaan johtua epäterveellisistä elämäntavoista, kuten ylipainosta tai alkoholinkäytöstä. Hormonit menevät sekaisin myös äärimmäisestä rasituksesta, kuten kovasta stressistä, liiallisesta urheilemisesta tai syömishäiriöistä. Esimerkiksi anoreksiassa kilpirauhasen toiminta hidastuu ja sukupuolihormonien eritys vähenee, koska elimistö yrittää suojautua nälänhädältä.

Se tiedetään, että vanhat tutut terveyssuositukset auttavat pitämään hormonit tasapainossa: nuku riittävästi, syö monipuolisesti, harrasta liikuntaa, pidä alkoholinkäyttö aisoissa, vältä liiallista stressiä ja pysy normaalipainoisena. Liiallinen terveysintoilu ei kannata, sillä se voi aiheuttaa hormonit sekoittavan stressitilan. Lisäksi ruokavaliossa pitää olla jonkin verran rasvaa, jota tarvitaan hormoneiden muodostamiseen.

Asiantuntijoina dosentti, sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri Camilla Schalin-Jäntti, professori, sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki, professori, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen ja Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari.

 

Näin hormonit toimivat – ja näin niiden tuotantoon voi vaikuttaa

Kemal Can ja Colourbox
Testosteroni
Testosteroni

TESTOSTERONI

Testosteroni synnyttää miehekkäinä pidetyt piirteet ja saa esimerkiksi parran kasvamaan. Naisilla testosteroni vaikuttaa muun muassa seksuaaliseen haluun.

Miksi kiinnostaa?
Kemikaalien väitetään vähentäneen testosteronin tuotantoa, ja lisäksi estrogeenin kaltaisten aineiden epäillään naisistavan miehiä. Moni haluaisi lisää testosteronia, sillä se tehostaa lihasten kasvua ja parantaa seksiviettiä.

Mikä on totuus?
Miesten testosteronitasot ovat laskeneet länsimaissa, ja syynä pidetään erityisesti sikiö- ja lapsuusajan kemikaalialtistusta. Epäiltyjen kemikaalien listalla ovat muun muassa ftalaatit, monet nykyisin kielletyt torjunta-aineet, bromatut palonestoaineet ja pintakäsittelyyn käytettävät fluoriyhdisteet, kuten teflon ja goretex. Sen sijaan toisin kuin joskus väitetään, esimerkiksi soijan kasviestrogeenit eivät vaikuta miehessä naishormonien tavoin.

Mistä häiriön tunnistaa?
Testosteronin tuotanto vähenee iän myötä. Vaje ilmenee seksihalujen hiipumisena ja aamuerektioiden katoamisena. Se aiheuttaa myös väsymystä ja masennusta.

Miten testosteronin tuotantoon voi vaikuttaa?
Ylipaino ja alkoholi voivat vähentää testosteronin tuotantoa. Myös liialla treenillä ja laihduttamisella voi olla samat seuraukset.

Lievää vajetta kannattaa hoitaa laihduttamalla ja vähentämällä juopottelua, sillä lääkitys voi lamata kivesten oman testosteronituotannon. Testosteronin dopingkäyttö puolestaan aiheuttaa esimerkiksi verenpainetta, aknea, mielialan vaihteluita ja lapsettomuutta. Lisäksi se nostaa kolesteroliarvoja ja suurentaa veritulpan riskiä.

Lapsuuden kemikaalialtistukselle ei mahda myöhemmin mitään, mutta koska testosteronia tuottavien Leydigin solujen toiminta voi häiriintyä myös aikuisena, kotipuutarhassa ei kannata käyttää torjunta-aineita. Fluoriyhdisteitä irtoaa etenkin pikaruokapakkauksista ja ftalaatteja muoveista. Palontorjunta-aineita päätyy kotipölyyn, joten imuroiminen vähentää altistusta.

Estrogeni
Estrogeni

ESTROGEENI

Naishormoni estrogeeni vaikuttaa naisellisina pidettyjen piirteiden kehittymiseen ja säätelee esimerkiksi kohdun toimintaa. Suurin osa estrogeenistä syntyy munasarjoissa mutta myös muualla elimistössä, ja siksi miehelläkin on estrogeeniä.

Miksi kiinnostaa?
Nettikeskusteluissa muun muassa lihomista ja väsymystä selitetään estrogeenidominanssiksi kutsutulla tilalla, jossa veressä on liikaa estrogeeniä tai sen määrä on liian suuri suhteessa keltarauhashormoniin. Syyksi väitetään epäterveellistä ruokavaliota ja ympäristön kemikaaleja. Toisaalta vaihdevuosioireista kärsivät naiset haluavat nostaa estrogeenitasojaan.

Mikä on totuus?
Lääketiede ei tunne estrogeenidominanssin käsitettä. Jo sen tutkiminen olisi haastavaa, sillä veressä kiertävän estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä vaihtelee kuukautiskierron mukaan. Osa naisista tuntee hormonivuoristoradan PMS-oireina.

Mistä häiriön tunnistaa?
Heittelevä kuukautiskierto tai kuukautisten loppuminen viittaa siihen, että munarakkulat eivät kehity normaalisti. Tavallisimmin ongelmat johtuvat monirakkulaisista munasarjoista (PCOS), yli- tai alipainosta tai stressistä. Joskus syynä voi olla jokin muu hormonihäiriö, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta.

Jopa kymmenen prosenttia naisista kärsii monirakkulaiset munasarjat -oireyhtymästä, jossa munasarjat tuottavat yleensä liikaa mieshormoneita. Sen syinä ovat muun muassa perimä ja elämäntavat, kuten lihavuus. Ylipaino pahentaa oireyhtymää, ja oireyhtymä puolestaan vaikeuttaa laihduttamista, jolloin noidankehä on valmis. Sen muita tunnusmerkkejä voivat olla akne ja liiallinen karvankasvu.

Miten estrogeenin tuotantoon voi vaikuttaa?
Ylipaino sotkee munasarjojen toimintaa, sillä rasvakudos on hormonaalisesti aktiivista: se esimerkiksi muuntaa lisämunaisen tuottamaa testosteronia estrogeeniksi. Siksi laihduttaminen helpottaa usein ylipainoisen naisen raskaaksi tuloa. Munasarjojen toimintaan saattavat vaikuttaa myös tietyt kemikaalit, kuten torjunta-aineet, dioksiinit, muovinpehmentimenä käytettävät ftalaatit sekä mahdollisesti myös bisfenolit.

Toisaalta alipaino, kova treenaaminen ja syömishäiriöt saattavat synnyttää vaihdevuosia muistuttavan tilan, kun munasarjojen toiminta lamaantuu. Se paranee, kun elimistö saa levätä. Estrogeenitaso on matala myös synnytyksen jälkeen.

Ainoa tehokas hoito vaihdevuosioireisiin on hormonikorvaushoito. Esimerkiksi soijan kasviestrogeenien tehosta ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä. Lisäksi oireita voi lievittää liikunnalla, rentoutumisella ja terveellisellä ruokavaliolla.

 

Kortisoli
Kortisoli

KORTISOLI

Kortisoli on stressihormoni: elimistö lisää sen tuotantoa, kun ihminen joutuu henkiseen tai fyysiseen rasitukseen. Kortisoli auttaa selviytymään koitoksesta, mutta kun stressi pitkittyy, ihminen joutuu epämiellyttävään ylivireystilaan.

Miksi kiinnostaa?
Kortisolin väitetään lihottavan ja kerryttävän rasvaa erityisesti vyötärölle. Kortisolia halutaan hillitä myös siksi, että se ja muut stressihormonit aiheuttavat erilaisia stressioireita, kuten unettomuutta ja vatsavaivoja.

Mikä on totuus?
Perusasia ei muutu miksikään: jotta ihminen lihoo, kaloreita pitää syödä enemmän kuin niitä kuluttaa. Jos kortisolia erittyy jatkuvasti liikaa, ruokahalu lisääntyy ja paino nousee. Näin tapahtuu harvinaisessa hormonisairaudessa Cushingin oireyhtymässä. Sen sijaan stressissä veren kortisolitasojen muutokset ovat niin vähäisiä, että sillä ei ole juurikaan vaikutusta lihomiseen. Stressi saa monet kuitenkin syömään tavallista enemmän muun muassa siksi, että stressi häiritsee yöunta, ja univajeen tiedetään lisäävän ruokahalua. Stressi on myös yhteydessä monien sairauksien syntyyn.

Mistä häiriön tunnistaa?
Stressi voi nostaa kortisolia väliaikaisesti, mutta varsinainen liikatuotanto oireilee muun muassa painonnousuna, luukatona, lihasheikkoutena sekä taipumuksena saada mustelmia ja raskausarpia. Cushingin oireyhtymäksi kutsuttu sairaus on harvinainen, ja se johtuu yleensä kasvaimesta.

Addisonin taudissa ihminen kärsii puolestaan kortisolin puutteesta, joka aiheuttaa laihtumista, väsymystä, pahoinvointia ja ihon tummumista. Addisonin taudissa jopa tavallinen kuume voi olla hengenvaarallinen, kun elimistö ei pysty lisäämään kortisolintuotantoa riittävästi.

Miten kortisolin tuotantoon voi vaikuttaa?
Kortisolipitoisuuksia voi laskea periaatteessa helposti: riittää, että välttää stressiä. Koska tosielämässä työkiireille ja ihmissuhdehuolille ei usein mahda mitään, yliviritystilaa kannattaa purkaa liikunnalla ja rentoutusharjoituksilla. Rauhoittumiseen voi kokeilla esimerkiksi erilaisia hengitysharjoituksia.

 

Kasvuhormoni
Kasvuhormoni

KASVUHORMONI

Kasvuhormonia kutsutaan nuoruuden lähteeksi. Sen uskotaan estävän ikääntymistä ja kasvattavan lihasmassaa. Siksi esimerkiksi Yhdysvalloissa on klinikoita, jotka antavat asiakkailleen kasvuhormonipistoksia.

Mikä on totuus?
Kasvuhormonia käytetään dopingaineena, ja se todella saa lihakset kasvamaan. Siitä ei sen sijaan ole näyttöä, että ylimääräinen kasvuhormoni pitäisi ihmisen nuorena tai parantaisi terveyttä.

Mistä häiriön tunnistaa?
Varsinainen kasvuhormonin puute on harvinaista. Lapsella puute johtaa lyhytkasvuisuuteen, mutta aikuinen ei välttämättä oireile ollenkaan. Yleisimmin puute johtuu aivolisäkkeen kasvaimesta ja sen hoidosta. Liikatuotantoa aiheuttava sairaus akromegalia puolestaan huomataan usein siitä, että jalat ja kädet kasvavat selvästi.

Miten kasvuhormonin tuotantoon voi vaikuttaa?
Varsinaista puutetta hoidetaan lääkityksellä. Luontaisesti kasvuhormonia ja samalla lihasmassaa voi lisätä lihaskuntoliikunnalla. Hormonia erittyy etenkin öisin ja siksi hyvien yöunien on uskottu tehostavan sen tuotantoa, mutta tutkimusnäyttö on ristiriitaista.

 

Kilpirauhashormoni
Kilpirauhashormoni

KILPIRAUHASHORMONI

Kilpirauhasen vajaatoiminnan uskotaan yleistyneen. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on puhuttu viime aikoina kilpirauhasen vajaatoiminnasta, joka ei näy tavallisissa laboratoriokokeissa. KäänteisT3-ongelmaksi tai rT3-dominanssiksi kutsutun tilan väitetään aiheuttavan väsymystä ja lihomista.

Mikä on totuus?
Kilpirauhaslääkitystä määrättiin Kilpirauhasliiton mukaan vuonna 2014 yli 300 000 suomalaiselle. Määrä on kasvanut viidessä vuodessa 80 000:lla. Lisäys voi kuitenkin johtua siitä, että vaiva tunnetaan nykyisin paremmin. Lisäksi lääkehoito aloitetaan nykyään jopa liian herkästi. Asiantuntijoiden mukaan rT3:n arvojen tutkimisesta ei ole apua, eikä niiden perusteella voi diagnosoida kilpirauhasen vajaatoimintaa. Jos kilpirauhashormonia annetaan turhaan, syntyy liikatoimintaa muistuttava tila.

Mistä häiriön tunnistaa?
Vajaatoiminnassa elimistö käy alikierroksilla, liikatoiminnassa taas ylikierroksilla. Vajaatoiminta oireilee muun muassa väsymyksenä, ummetuksena, paleluna, kuukautiskierron häiriöinä ja painonnousuna. Liikatoiminnan oireita ovat kohonnut syke, laihtuminen, käsien tärinä, hikoilu, univaikeudet, kuukautiskierron häiriöt ja keskittymisvaikeudet.

Miten kilpirauhaseen voi vaikuttaa?
Verikokeilla todettua vajaatoimintaa hoidetaan lääkkeillä. Liikatoimintaan auttavat lääkkeiden lisäksi myös radiojodi ja leikkaus. Syömishäiriön aiheuttama vajaatoiminta parantuu itsestään, kun elämä normalisoituu. Kilpirauhanen tarvitsee jodia, joten kotona kannattaa käyttää jodioitua suolaa. Toisaalta jodia ei saa syödä ylen määrin.

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!