Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä ihmeen pektiini? Lista kertoo, mitä kymmenen yleistä lisäainetta todella ovat

Hyvinvointi
 
Helsingin Sanomat

E322 Lesitiinit

Lesitiini on emulgointiaine eli lisäaine, joka muuttaa elintarvikkeen koostumusta esimerkiksi muodostamalla öljyn ja veden tasaisen seoksen. Lesitiiniä käytetään myös hapettumisenestoaineena. Lesitiinillä on enimmäismäärärajoituksia öljyissä ja rasvoissa.

E330 Sitruunahappo

Sitruunahappo on happamuudensäätöaine, joka vahvistaa hapettumisenestoaineiden vaikutusta sitomalla metalleja. Sitruunahapolla on enimmäismäärärajoituksia kaakao- ja suklaatuotteissa, nektareissa ja hedelmämehuissa.

E410 Johanneksenleipäpuujauhe

Stabilointi- ja sakeuttamisaine. Valmistetaan palkokasveihin kuuluvan johanneksenleipäpuun siemenistä. Enimmäismäärärajoituksia lastenruuissa, hilloissa, hyytelöissä ja marmeladeissa.

E251 Natriumnitraatti

Valmistetaan kemiallisesti. Saa käyttää juustoihin, lihavalmisteisiin sekä mausteliemeen säilöttyihin kalavalmisteisiin. Enimmäismäärärajoituksia.

E440 Pektiini

Sakeuttamisaine. Enimmäismäärärajoituksia lastenruuissa sekä ananas- ja passiohedelmänektareissa ja täysmehuissa. Omenan kuivatusta puristusjätteestä tai sitrushedelmien kuorista uuttamalla saatu ja neutraloitu pektiini ei ole lisäaine vaan valmistusaine.

E471 Rasvahappojen mono- ja diglyseridit

Emulgointiaineita. Saa käyttää lähes kaikkiin elintarvikkeisiin, joihin saa käyttää lisäaineita. Enimmäismäärärajoituksia rasvoissa ja öljyissä.

E202 Kaliumsorbaatti

Valmistetaan kemiallisesti. Sorbiinihappo ja sen suolat (sorbaatit) ovat tehokkaita hiivoja, homeita ja eräitä bakteereja vastaan erityisesti happamissa ja lievästi happamissa elintarvikkeissa. Saa käyttää muun muassa juustoihin, juomiin, jälkiruokiin, hilloihin, mehuihin, kuivattuihin hedelmiin, pakattuihin leipiin ja kasvis- ja kalavalmisteisiin. Enimmäismäärärajoituksia.

E150c Ammoniummenetelmän sokerikulööri

Eniten käytettyjä elintarvikevärejä. Saa käyttää muun muassa juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, hilloihin, makeisiin, kahvileipiin, sinappiin, viinietikkaan, keittoihin ja kastikkeisiin. Enimmäismäärärajoituksia käytölle oluessa ja mallasjuomissa.

E162 Punajuuriväri

Uutetaan punajuuresta, jossa värin antaa betaniini-niminen yhdiste. Saa käyttää muun muassa juomiin, jälkiruokiin, jäätelöön, hilloihin, makeisiin, kahvileipiin, keittoihin ja kastikkeisiin. Ei enimmäismäärärajoituksia.

E450 Difosfaatit

Stabilointi-, emulgointi- ja nostatusaineita ja sulatesuoloja. Saa käyttää moniin elintarvikkeisiin, muun muassa joihinkin juustoihin, jäätelöön, jälkiruokiin, kakkuihin, keittoihin ja kastikkeisiin, aamiaismuroihin, liha- ja kalavalmisteisiin ja pakastekalaan. Difosfaatteja saa käyttää myös valmiiksi pakattuihin jäähdytettyihin hiivataikinoihin, joita käytetään pizzojen, piiraiden, torttujen ja vastaavien tuotteiden valmistukseen. Enimmäismäärärajoituksia.

 

Lähde: Evira

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!